Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tyst om SvFF - är allt toppen då?

Lundhs blogg

Karl-Erik Nilsson valdes till ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet i fredags. Han gjorde ett starkt första framträdande som nyvald när han höll tal och tackade av Susanne Erlandsson och Lars-Åke Lagrell och höll i valen av dem till hedersledamot respektive hedersordförande.

Den förre elitdomaren och det tidigare kommunalrådet imponerade från scen på Musikaliska i Stockholm efter ett nästan tre timmar långt och rätt segt årsmöte, där väl största dramatiken var att Sune Hellströmer berättade att nya Nationalarenan kommer att gå back till en början.

Även om vi inte vet mer om Nilssons planer eller tankar för svensk fotboll så är han uppenbarligen en skicklig talare, och han underhöll, dompterade och excellerade som estradör och fick till både skratt och tårar (de avgående) och att kommunicera är en viktig del av hans nya uppdrag.

Däremot är det tydligt att Nilsson är gammal politiker. Många ord, men inga besked.

Annons

Humor att Karl-Erik Nilsson börjar blogga apropå Lagrells syn på just bloggar (i Alexander Gerndt-fallet) och det var också det som fick rubriker i andra medier. Smart sätt att lyfta bort fokus från andra grejer…däremot undrar jag varför han är kvar i Oddevolds styrelse, om än som suppleant? Men jag kanske ska sluta ställa frågor?

Lars-Åke Lagrell har tackats av rejält i helgen och från middagen i lördags hör jag att varken han eller Karl-Erik Nilsson kunde hålla sig utan de raljerade över mig och avslöjandet om styrelsearvoden i olika tal. Lagrell lyfte i sitt tacktal fram att han skulle tänka på en elak person med namnet “Olof Laul“.

Nilsson sade tidigare att de skulle kontakta mig när de nya arvodena skulle bestämmas – fast få garvade åt det skämtet – och även om jag gärna hjälper dem så vore det väl bättre om de lade den kraften på att ta reda på vad medlemmarna anser är en rimlig ersättning för att leda förbundet på heltid, och hur man ska hantera eventuella extraintäkter som uppdrag i Fifa och Uefa ger?

Annons

Har fått en hel del reaktioner efter avslöjandet om hur SvFF-styrelsen satt sina egna arvoden. Personer både inom och utom rörelsen hör av sig och uppskattar granskningen, och att undrar hur det kunnat pågå på det sättet och så länge och ger en bild av en “föreningsdemokrati” som inte funkar.

Så här låter det från olika personer med insyn:

– Rörelsen är sluten och slö och man tar inte något till öppen debatt. Ett stort problem är passivitet hos distrikt och hos klubbar vilket innebär att deras mandat och röster kan utnyttjas för egen vinning. 

– Finns inget utrymme för att kritisera beslut eller ifrågasätta dem.

–  Mycket handlar om spel och att flytta fram sina positioner. Eftersom vi inte har en aktiv rörelse, det räcker att se på åldern på de ledamöter som väljs in, så verkar det vara viktigare att få förbundskostym, landslagsbiljetter och ryggdunkar av “Lagge” än att driva fotbollen framåt.

Annons

– Står det i stadgarna att man ska vara socialdemokrat? Karl-Erik Nilsson är invald. Man försökte lansera Ylva Johansson till förbundets styrelse?

– Klart att inte Karl-Erik Nilsson tagit uppdraget utan att ha en aning om vad han ska tjäna. Det tror ingen på.

– Samrådsgruppen finns redan. Det är en grupp som Lars-Åke samlat kring sig och som får ekonomisk information av honom en timme en gång per år. Skall gruppen få direktiv av årsmötet och tillsättas av årsmötet? Oberoende ? Rapporterar Samrådsgruppen till årsmötet som fattar beslut? Hur blir första året för Karl-Erik Nilsson. Skall inkomster till exempel Från FIFA och UEFA räknas in i lönen? 

– Så länge som rörelsen i stort  inte inser hur spelet fungerar eller inte är aktiv nog kan det utnyttjas. Exakt på samma sätt som det handlar om med ersättningarna till styrelsen. Frågar ingen så fortsätter vi. Frågar någon så tillsätter vi en arbetsgrupp som leds av “rätt” valda personer för att komma fram till ett beslut som vissa anser är rätt.

Annons

Fler delar den bilden av SvFF och det är slutenhet som gäller och där det har varit Lars-Åke Lagrells modell som regerat. Den har varit framgångsrik på många plan, inte minst sportsligt, och den har hållit ihop rörelsen och det bidrar naturligtvis till att färre vill klaga eller uttala sig.

Det är slående är att i princip ingen är villig att kliva fram ordentligt. Varken gamla eller aktiva ledare. Fega? Rädda? Ja, jag som haft kontakt med dem lägger min röst på det senare. Rädslan är stor för att hamna snett, åka ut eller få någon hög ledare emot sig gör att man väljer att ducka och det är naturligtvis inget gott klimat.

Samtidigt är det viktigt att påpeka. På många sätt skiljer sig inte fotbollsförbundet från andra organisationer eller arbetsplatser där det är gott om makt och förmåner att kriga om. Och ju högre upp man kommer, ju hårdare tag är det. Problemet är väl mest att SvFF signalerar en självbild om att allt är tipp-topp och alla är överens, men tystnad behöver inte betyda det.

Annons

I andra medier har det varit tyst om egensatta styrelsearvoden, undantaget är DN:s Johan Croneman som var positiv och på många sätt har han rätt i att det är för lite granskande journalistik inom sportens värld. Är som jag skrivit tidigare förvånad över att inte fler bevakat det här ledarskiftet i Sveriges största idrott mer.

Tänk, Expressen som är så skicklig på att bevaka politiken numera och är på hugget inom en massa andra områden, men man har inte lagt några resurser alls på detta. Såg bara ett TT-telegram bak bland porrspalterna, och då om Nilssons blogg i notisform.

Att döma av Lagrells tacktal i lördags kväll och hans nämnande av den elaka personen “Olof Laul”  så hade den tidigare SvFF-basen säkert gärna sett att inte ens de två reportrar som bevakat processen hade gjort det. Ju mer som sker bakom folkrörelsedemokratins portar desto bättre.

Annons

***

Allsvensk upptaktsträff på tisdag i Helsingborg. På onsdag börjar fotbollskanalen.se nedräkningen inför lördagens allsvenska premiär. Känslan är att det är minst sagt svårtippat och där fem, sex lag kan slå sig fram i toppen. Oavsett, det är en het allsvenska 2012.

***

Tottenham har fem poäng på de sex senaste och Arsenal har 18. Den scenförändringen var det inte många som trodde på.

***

Kenny Pavey o Co fick stryk. Härligt, och det är fascinerande att Leeds förlorar när jag tror på vinst och vinner när jag tror på förlust: [youtubeplay id=”M2ZBZZSPGdE” size=”large”]

***

Ni som tror att Lagrell helt lämnar svensk fotboll har fel. Han kommer att jobba med Nationalarenan, tv-frågan och spelfrågan. Hyfsat viktiga frågor om vi säger så, men det är den nya styrelsen som vill ha hjälp av honom i de frågorna.

Annons

Även om Lagrell fått en del kritik av mig på slutet så har jag tidigare lyft fram att han varit framgångsrik som högste ledare för svensk fotboll och har stor del i svensk fotbolls frammarsch, och jag är osäker på om någon annan hanterat seglatsen från ren folkrörelse till mer kommersiell verksamhet bättre.

Ekonomiskt och sportsligt och medialt har han bidragit till att svensk fotboll varit vass i flera omgångar och dragit hem både miljoner och medaljer, även om han satt en aning för länge. Och precis som runt många andra stora ledare så blir det ett vakuum, för de ser inte till att släppa fram andra.

Men jag undrar hur Lennart Johansson ser på Karl-Erik Nilssons epitet på Lagrell? Sveriges störste idrottsledare någonsin?

***

Ingen Thiago Silva i Milan mot Barcelona. Där sjönk Milano-lagets chanser som en IT-aktie i mars 2000.

Annons

***

Att Swedbank Arena byter namn till Friends Arena…ja, vad säger man? Banken försöker göra en pr-mässig vinst genom att ge bort ett värde på 150 miljoner kronor till antimobbinggruppen. Jag säger som kollega Niklas Jarelind, att den dag banken ger Friends 150 millar cash då är det något att applådera, nu är det bara ett självmål.

Visst förstår jag att AIK-fansen blir irriterade, samtidigt är det ju så att klubbar och förbund måste ta in pengar någonstans och då blir namnet en del. Sedan har historien visat att det är fansen som sätter namnet, knappast någon sponsor, även om det i det här fallet saknas en historia.

***

Zlatan dunkade in sitt 21:e mål och nickade in sitt 22:e mål. John Guidetti smällde dit sitt 19:e mål. Gött att de svenska anfallarna gör mål. Även Marcus Berg har vaknat, snyggt mål och första sedan i april.

Annons

Däremot är Guidetti inte alls lika positiv gentemot lagkamraterna längre, och att Ronald Koeman bytte ut svensken för att han förstärkte situationen när han blev fälld var en signal.

Publicerad 2012-03-25 20:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto