Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En kille som Pontus Jansson gör mig glad

Lundhs blogg

Det är ingen nyhet att Pontus Jansson tränar småkillar i moderklubben Arlöv vid sidan om spelat i Malmö FF. I en tid när det mesta handlar om jag, jag, jag så är det underbart glädjande att läsa storyn i Skånskan om hur mittbacken efter toppmatchen mot Elfsborg svidade om till Arlövs färger och drog på cup i Höllviken.

Och jag bara älskar citatet apropå att Jansson o Co bodde kvar fastän man kunde åkt bil hem över natten: “Men det är ju det som är grejen med fotbollscuper, charmen att sova borta, på en luftmadrass i ett klassrum.”

Säkerligen finns det andra allsvenska spelare som vid sidan av sin fotboll gör insatser och ger tillbaka, men vi behöver ännu fler spelare och stjärnor som tar ansvar genom att ge tillbaka något till sporten som hjälpt till att ta dem till en tillvaro som fotbollsproffs.

Pontus Jansson står inte bara för MFF-biljetter till gamla polare i Arlöv (som även Martin Mutumba gjort för polare som vill se AIK) utan Jansson ser till att småkillar dels blir bättre fotbollsspelare och får se en hjälte kliva ner till dem, och visa dem att han bryr sig om dem och fattar var de kommer i från.

Annons

Pontus Jansson har inte glömt sina rötter och visar att generation Ego, som den generationens spelare ofta kallas, kan göra mer än att bry sig om sig själva och sitt nästa kontrakt. Något som gör att jag blir alldeles varm, det är för jävla underbart att ta del av oavsett om Arlöv vinner cupen eller ej.

Måste säga att det är stort av även Simon Thern, Daniel Andersson, Alex Nilsson och pappa Thern (som ju alldeles för få minns) att svänga förbi och kolla in Pontus killar spela match och stötta dem och skriva lite autografer. Tänk att den storyn i Skånskan fick mig att bli på gott humör trots att det är måndag.

***

Missat Robbie Savage i Ekwall vs Lundh on Tour. Tänk att en BBC-expert tror att inte bara Olof Mellberg är pensionerad utan även Zlatan Ibrahimovic. Inte konstigt att han inte tror på Sverige i EM:

Annons

***

Zlatan till Real eller City? Kaka till Paris SG? I vår blogg om silly season får du full koll på det som händer.

***

Hur mår Roland Nilsson nu? Rätt gott, eller? FC Köpenhamn ledde danska ligan med fyra poäng när han fick sparken. Nu har Nordsjälland gått om FCK och det återstår bara en omgång då sensationslaget från Farum möter Horsens hemma. FCK har Silkeborg hemma, men även en bedrövlig form: två förluster och två oavgjorda fyra senaste.

Att laget tappat efter att Ståle Solbakken försvann (och en hel del tunga spelare som Antonsson och Wendt bland många andra) är rätt tydligt när man ser att laget för ett år sedan vann danska ligan efter att tagit 81 poäng och man hade en målskillnad som gav 48 plusmål, annat i dag då man har 63 poäng.

Carsten Jensen kickade Nilsson och tog kommandot, men nu ser det ut som att Nordsjälland vinner den danska ligan. Då blir det förre MFF:aren Rawez Lawan som kan fira guldet och även ta sikte på Champions League. För nu har FCK spelat till Danmark en direktplats, och allt talar för att Nordsjälland snor den.

Annons

***

Växte upp i Lund och fotbollsfesterna duggade inte direkt tätt. Fast visst tog jag mig till Klostergården för att se Lunds BK spela diverse cupfajter, som när Malmö FF vann med fem eller sex mål i mitten av 1980-talet, och dessutom var det diverse kvalmatcher när man skulle upp i division 2.

Visst, det blev en säsong i superettan 1993 men annars har fotbollen alltid fått stå tillbaka för handbollen, och de sportsliga resultaten har inte varit hundra. Däremot har man producerat en rad spelare som kommit långt i karriären, från “Kajan” Sandell som nådde spel i Italien till bronshjältarna Martin Dahlin och Roger Ljung.

Det glädjer mig att Lunds BK nu rivstartat divison 1 södra och tagit sex raka segrar och rapporterna talar om att liraren Stefan Ilic och målvakten Otto Martler briljerar. Efter EM siktar jag in mig på en visit på Klostergården för att förhoppningsvis se segertåget rulla vidare.

Annons

***

Någon som undrar hur det är att slå sig fram från att vara flykting i Sierra Leone till att bli fotbollsproffs och hur det är att spela för landslaget i det fattiga landet likt “the Banguras”? Kolla in ett klipp från dokumentären “KEI: Behind the Scenes”.

[youtubeplay id=”gML7R5NHGzE” size=”medium”]

Filmen handlar om Kei Kamara som i dag spelar i MLS-laget Kansas.

Publicerad 2012-05-21 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto