Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vågar Uefa stå upp mot rasismen i Polen och Ukraina?

Lundhs blogg

BBC:s Panorama har gjort en djupdykning när det gäller fotboll i Polen och Ukraina, och då framför allt hur det är på läktarna. Ja, det är inte vackert i dessa två länder där rasismen är öppen och rätt skrämmande. Frågan är bara om Uefa vågar agera om exempelvis Ukrainas fans går efter Martin Olsson?

[youtubeplay id=”z93iQgI3_Iw” size=”large”]

Det enkla sättet är givetvis att ducka det hela och det är väl inte riktigt vad Uefa vill men det är svårt att bryta matcher och straffa länder, men i en tid när Theo Walcotts och Alex Oxlade-Chamberlains familjer redan sagt att de inte vågar åka till EM. Ja, det är naturligtvis inte klokt, och även om östra Europa inte är ensamt om problemen med rasism.

Däremot är det viktigt hur Uefa agerar under ett EM som redan är under politiskt tryck, och då särskilt för den regim som gäller i Ukraina, och där presidenten Michel Platini tydligt tagit ett steg bort från allt politiskt brännbart med förklaringen att han sysslar med fotboll. Sett till att Uefa har noll tolerans mot rasism på läktarna blir det avgörande att se hur man reagerar mot apljuden.

Annons

Apropå politik och att ta ställning även om man ska prestera på andra områden så är Loreen en förebild.

***

Att avslöja att Andreas Granqvist spelar högerback mot Island känns som att gå in genom en öppen dörr.

***

Tänk att Svenska fotbollsförbundet gärna ligger lågt kring politik när det gäller EM i Polen och Ukraina, men i en politisk fråga som spelmonopolets vara eller icke-vara så är Karl-Erik Nilsson och hans företrädare Lars-Åke Lagrell öppet aktiva för Svenska Spel och monopolet.

Jo, det hjälper naturligtvis att spelbolaget sponsrar förbundet med 35 millar om året, och även har ett separat avtal med klubbarna i allsvenskan och superettan värt mer än det dubbla varje år. Men det var förvånande att Nilsson var så offensiv ihop med spelbolagets vd Lennart Käll efter TV4-Sportens och fotbollskanalens avslöjande om hur småklubbarna blev vilseledda.

Annons

Nu har vi tagit fram hela avtalet mellan spelbolaget och förbundet och talet om branschexklusivitet får svidande kritik av juridikprofessorn Ulf Bernitz som ifrågasätter om det skulle hålla enligt konkurrensrätten.

Här kan ni se våra tidigare inslag: om SvFF:s vilseledande och om hur småklubbar har svårt att få till andra samarbeten och stoppas av SvFF.

***

Leeds United på väg att säljas. Prisa herren. Eller blir det ur askan och in i elden med ägare som Venky’s?

***

Så här tror jag Hamrén mönstrar laget mot Island: J Wiland – A Granqvist, O Mellberg, J Olsson, M Olsson – R Elm, K Källström – S Larsson, Z Ibrahimovic, C Wilhelmsson – M Rosenberg.

Vi får facit efter träningen på Gamla Ullevi i kväll, och definitivt under morgondagen när Erik Hamrén släpper startelvan.

Annons

***

Kylslaget i Göteborg. Varför är jag inte förvånad?

***

Marcus Allbäck visar att fotbollsproffsen har för litet att göra under karriären…

***

Är det en engelsk startelva som går att utläsa i Roy Hodgsons numrering?

1 Joe Hart

2 Glen Johnson, 5 Gary Cahill, 6 John Terry, 3 Ashley Cole

7 Theo Walcott, 4 Steven Gerrard, 8 Frank Lampard, 11 Ashley Young

9 Andy Carroll, 10 Wayne Rooney

Under tiden Rooney är avstängd så är det öppet för 16 James Milner, 17 Scott Parker eller 19 Stewart Downing?

 

Publicerad 2012-05-29 15:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto