Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ukraina är en tidsresa…bakåt

Lundhs blogg

På vägen ut till det svenska spelarhotellet utkastad mitt i stycket 45 minuter ut från Kiev såg vi plötsligt en björnfigur stående i skogen. Jag och Ekwall kände igen den direkt. Var det inte maskoten från OS i Moskva 1980? Ja, David Larsson som är född 1984 är förlåten för att han in plockade Mischa direkt:

Det är helt enkelt en aning Mischa över Kiev och Ukraina. När tusentals pressgamar väller in över ett evenemang så gäller det att logistiken funkar. Uppkoppling. Skyltar. Transporter. Ja, allt det som bara blir störande moment om det inte funkar och tar kraft och tid från det riktiga jobbet.

Nej, det är inte som hemma. Det är samtidigt häftigt att allt inte är helt Mcifierat och all lokal kultur suddas ut, men det är en aning bökigt när väldigt lite funkar. Att man får se målade symboler för EM som är så långt från slicka västerländska reklambyråer som man kan komma.

Väldigt lite är strömlinjeformat, istället är det fortfarande oerhört mycket öst i Ukraina. På gott och ont, naturligtvis. Det finns både något skrämmande och lockande med den totala krocken när ett samhälle ska gå från 1950-talet till 2012 och helst i går.

Annons

Blandningen av nedgångna enorma höghus, gråa fabriksområden med rykande skorstenar mitt i bebyggelsen och dessa ständiga kiosker och gatuhandel kopplat till den obligatoriska sex och porrhandeln mixat med butiker som för Chanel, Boss och andra skrytmärken. Ja, det är som om tiden både stått still och åkt katapultstol framåt.

Och det är som en tidsresa att åka omkring och leta efter ett spelarhotell bland enorma datjor som jag tidigare bara läst om i olika böcker och reportage och som handlat om hur den sovjetiska makteliten försett sig av livets goda, men låtsas som om det regnat.

Jävlar, vilka slott, vilka bilar. Vilken bevakning. Det svenska spelarhotell Platium Spa & Resort ligger där de rika i Kiev bor, och det är fortfarande rätt mycket detsamma som de som även styr politiken och därmed kunnat förse sig med livets gda.

Annons

Runt de vräkiga villorna och slotten i alla olika modeller, från romantiska träkåkar till futuristiska skrytbyggen i allt annat än trä, går det sjukt höga murar – inte ens jag kan se över dem – och det är vakter, kameror och känslan är att mördarhundar väntar bakom dem. Ja, det är inte kreti och pleti som bor där.

På vägarna möter man tjänstepersonalen till fots, och hela den spikraka autostradan ut till svenskarnas hotell påminner om att det inte bara är en tidsresa bakåt. För det är det italienska klädmärket “Billionaire” som dominerar reklamskyltarna och deras kläder kan bara ett fåtal i Kiev köpa.

***

Svinkallt, hällande regn och grått. Kiev visar sig inte från sin bästa sida. Och jag lider med alla som ska krypa in i ett tält på Camp Sweden där vattnet är risigt, toaletterna inte funkar och elen krånglar och hälsovården tvekar…lägg till det senaste regnet och jag inser att camping aldrig blir min grej.

Annons

***

Det här programmet med sköna svenska mål är underbart att ladda med:

***

Tävla mot mig. Ekwall, Henrik Larsson och en del andra TV4-profiler – ta ut din drömelva – och ska du med i Ekwall vs Lundh-ligan är det “ON TOUR” som är koden och för TV4 gäller “TV4LIGAN” och för andra fotbollsstjärnor gäller: “STJÄRNLIGAN”

***

Erik Hamrén vände på resonemanget kring de insläppta mål i träningsmatcherna, och sa att de skulle först börja snacka om när Sverige förlorar en match. Det kan vara så dags då.

***

Imponerad att ukrainsk tv körde Sverige-Serbien.

***

Vakterna i Ukraina är av den hårdare skolan. Inga man vill bråka med och jag är glad att slippa jaga bilder kring ett svenskt spelarhotell.

***

Sägs att Svenska fotbollsförbundets hotell inne i Kiev har en porrklubb i källaren…

Annons

***

Ibis gjorde en Mikael Lustig mot Serbien och överraskade positivt. Vet inte om det säger mer om hotellet eller om mina förväntningar.

Publicerad 2012-06-07 11:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto