Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så försöker Uefa blåsa oss med publiksuccé

Lundhs blogg

Alla sätt är bra utom de dåliga, eller? Trots allt humor att några engelska fans gjorde allt för att psyka den italienska straffskytten Alessandro Diamanti.

***

I dag gick Uefa ut med att EM 2012 har satt publikrekord, vilket TT kablade vidare och nyhetsbyrån skriver att aldrig har så många vallfärdat till en EM-turnering. Jo, jag fattar att man vill komma åt de negativa skriverierna om att det varit för få utländska fans på plats. Ändå är min känsla att förutom ryssar, tyskar, svenskar och irländare så är det få som vallfärdat annat än från arrangörsländerna Ukraina och Polen.

Trots allt så försökte Uefa sälja biljetter till engelska fans bara några dagar före söndagens kvartsfinal mot Italien och några italienska fans såg jag knappt. Likadant var det med spanska och franska fans i Donetsk, det var ont om dem också, och bilderna och känslan är mer NHL och jippo än fotbollsmatcher i ett stort mästerskap.

Annons

Uefa är, enligt telegrammet, mycket nöjt med EM 2012 för att man satt publikrekord för Europamästerskap med runt 1,3 miljoner sålda biljetter. Vilket slår 1,14 miljoner sålda biljetter i EM 2008 i Schweiz och Österrike. Att det varit en del tomma stolar under årets EM beror på den globala ekonomiska krisen (inte ett ord om hotellrånarna i Ukraina) och att värdländerna åkte ut direkt.

Ja, om man inte visste bättre så är det lätt att haka på och tänka succé. Men det var så i Österrike och Schweiz så var beläggningen 100 procent. Det vill säga att EM var utsålt, och det kunde Uefa meddela redan innan turneringen dragit i gång. Just beläggningen är det intressanta för att beskriva om det är en succé eller ej.

Sett till hur svenskarna sökte biljetter till de senaste mästerskapen så ville svenska fans köpa 170 000 biljetter till EM 2008 och fick köpa 18 000 stycken. Till EM 2012 ville de svenska fansen köpa 40 000 biljetter och fick köpa 30 000. Så man kan lugnt säga att EM 08 verkar haft en betydligt större potential, men där arenornas storlek begränsade publiktillströmmingen.

Annons

I Polen och Ukraina tar arenorna totalt 1 458 870 åskådare under 31 matcher och nu talar Uefa om att 1,3 miljoner är sålda och man hoppas på fler. Vi får väl se hur mycket det klättrar fram till semifinalerna och finalen, men jag har svårt att se att man ska nå en hundraprocentig beläggning för då borde man inte ha sålt en enda biljett till de tre sista matcherna.

Visst är EM på många sätt lyckat, inte minst fotbollsmässigt, men just den typen av försköningarna är bara tramsiga. Varför kan inte Michel Platini vara ärlig och säga att allt inte fungerat, och bland annat har elementet med fans saknats? För det är väl inte något slags NHL-jippo han vill skapa?

Till EM 2016 utökar Uefa dessutom EM till 24 lag, och ur svensk synvinkel är det positivt för att det blir lättare att komma med, men sportsligt riskerar det att utvattna turneringen och dessutom sväller turneringen ytterligare i tid och sett till hur många matcher toppspelarna har under en säsong så kan inte en ännu längre säsong vara av godo.

Annons

***

Efter en vända i centrala Kiev för att shoppa lite så fattar jag att det är ett krav att vara rik för att handla. Dyrare än i Sverige. Kanske var det därför landslaget låg kvar i skogen?

***

Guardian och Opta plockar isär den engelska EM-insatsen på ett skoningslöst sätt.

***

Oscar Hiljemark skadad och det en bra bit in i sommaren. Innebär det att han bli kvar i allsvenskan?

***

Bra att alla de svenska lagen fick överkomliga lag i lottningen till Champions League och Europa League. För det gäller för svenska lag att försöka plocka poäng så att man kan klättra på stegen och på så sätt komma närmare Europa. Kan ju inte vara omöjligt att något av lagen når gruppspelet i Europa League, och det är ett bra steg även om Malmö FF hade det tufft.

Helsingborg tar sig an New Saints från Wales i CL-kvalet. Kalmar FF möter Cliftonville från Nordirland, Elfsborg ställs mot Floriana FC från Malta och AIK får möta vinnaren av FH Hafnarfjördur (Island) och FC USV Eschen-Mauren (Lichtenstein).

Annons

***

Manchester City tvekar om John Guidetti och det bara att hoppas att han hamnar i en klubb där tränaren tror på honom och ger honom rejält med speltid. Tyskland är hett med Borussia Mönchengladbach och Borussia Dortmund, men även Italien är ett bra spår.

Publicerad 2012-06-25 18:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto