Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har Platini tappat det helt?

Lundhs blogg

Michel Platini satte sig vid ett podium i Olympiastadions inre i Kiev med en Uefa-kille på varsin sida och skulle svara på frågor. Innan Uefa-basen ens släppt in oss journalister i matchen släppte han en bomb. Han hade fått en idé om att EM 2020 inte ska ordnas i ett eller två länder utan i tolv-tretton städer över hela Europa.

Skälet är pengar för att det är så dyrt att ordna EM och man måste inte bara bygga arenor och flygplatser, och därför är det så få länder som klarar av det. EM ska ju dessutom utökas till 24 lag till 2016 – vilket Platini sa sig vara oskyldig till och skyllde på britterna som kom med förslaget efter att alla deras landslag missat EM 2008 – och då ökar kraven ännu mer på ett arrangörsland.

Naturligtvis finns det en poäng med stålarna, men hela grejen med ett EM-slutspel eller ett VM-slutspel är ju att man är i ett eller två länder under ett antal veckor och spelar matcherna där och den fokus som blir på det. Att landslag skulle flyga över hela Europa är ju praktiskt inga större problem än det varit VM i USA-Sydkorea/Japan eller EM i Polen/Ukraina, men det tar bort både charmen och poängen med ett slutspel.

Annons

Dessutom blir det ännu tuffare för fansen, för det är svårt att veta var man ska lägga ett Camp Sweden då, och Platinis förklaring att lågprisbolagens flygbiljetter gör det billigare för dem köper jag inte riktigt fullt ut. Sedan blir det inte heller samma sak att pendla ut till matcherna som att vara på en plats i ett annat land och därifrån ta sig till olika arenor.

Det finns dessutom länder som både kan och vill arrangera EM 2020 och framåt. Turkiet, Wales-Skottland-Irland samt Azerbadjzan-Georgien har alla sökt och i Skandinavien pratar länderna om en gemensam ansökan till 2024. Dessutom har Italien inte haft någon turnering på länge, och Tyskland, England, Spanien kan alla hålla EM på egen hand och det utan jätteinvesteringar. Dessutom hade man inte fått sådana positiva effekter som Platini nu hyllar efter EM-slutspelet i Polen och Ukraina.

Annons

För egen del känns det som om Platini tappat det när han bara kastar ur sig en sådan här grej på en presskonferens och dessutom säger att man ska ta beslut i december eller januari. Rädd att inte tillräckligt många får fram sina synpunkter i tid till det, men frågan är väl om fransmannen vill lyssna om han redan bestämt sig? En idé, säger han. En helt galen idé, säger jag.

Michel Platini var annars fegt duckande på problematiken att rasism ger mindre böter än att visa kalsongreklam för ett spelbolag, och sköt ner snack om att Uefa stoppat tyst minut för Italien och Spanien och gick fortsatt oerhört hårt fram mot Fifa:s tankar att tillåta teknik inom fotboll. Fransmannen är inte emot målkameror sa han utan han är emot all form av teknik för att det blir omöjligt att sätta gränsen, vilket han har rätt i.

Annons

Dessutom försvarade Platini både Nasri – “om jag blivit avstängd varje gång jag förolämpade en journalist hade jag inte spela många landskamper” och Spaniens fotboll (den är inte alls tråkig) och hyllade Mario Balotelli och sa att han varit briljant hela turneringen och när Italien spelade som sämst (mot Irland) då var Balotelli bänkad.

Givetvis så hyllade Platini arrangörsländerna och påpekade att det inte varit lätt men att de fixat det. Han avfärdade kritik mot logistiken och att det inte varit så många fans från alla länder. På frågan om han hade något roligt minne från sin tid i Ukraina och Polen så sa han att han hade druckit mycket vodka, och det kanske förklarar en del…

Publicerad 2012-06-30 14:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto