Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så var EM-rejset från Gutavallen till Olympiastadion

Lundhs blogg

Efter 40 dagar i tjänst är EM-slutspelet över. Pokalen är hissad och Del Bosque o Co har en hel del festande framför sig i när de firar sin senaste i raden av sanslösa framgångar. Jo, Xavi och de andra är bäst genom tiderna.

För egen del är det en kombination av taxi, loungeväntan, flyg, tåg och buss som tar mig från cellen på Ibis i Kiev till östra Skåne för andra aktiviteter än det som började 24 maj på Gutavallen i Visby och tog slut i dag.

Har kamperat ihop med Sofia Broberg, David B Larsson, Patrick Ekwall, Emil Gustafsson från TV4/fotbollskanalen.se och det har varit ett gäng som jobbat ihop, inte helt olikt ett fotbollslag med olika roller och uppgifter.

Även om det blir några prövningar (minst sagt) under ett sådant här mästerskap med jobb 24/7 är det bara att konstatera att de riktiga äss som alltid går att lita på. Ovanpå det har vi skrattat oerhört mycket, vilket räddat oss mer än en gång.

Annons

Okej, det är ett jobb och emellanåt är det slitsamt och man får kritik för att man är full i tv (inte sant), ful (upp till var och en), felklädd (ja, det är som det är), felfriserad, felskodd, felbältad och HELT FEL på det om fotbollen (även det är subjektivt).

Men det är också hel del beröm via mejl, twitter och sms och TACK för det, det värmer verkligen. Kul att ni gillade Klubb Babian, våra livesändningar, bloggar, twitter, krönikor och annat som vi jobbat med.

När jag nu vänder hem så fick jag det understruket ännu en gång, att jobba på fältet och med mästerskap är det roligaste som finns. Det är en sådan utmaning att vara med hela vägen och det är ynnest att ha ett jobb som är så kul och där man aldrig riktigt vet vad som väntar runt hörnet.

Här är min sammanfattning av 40 dagar med en hel del fotboll och även mycket annat. Här får ni EM-rejsets…

Annons

…mest hörda sång i Kiev“Det finns bara svenskar i Kiev…och ölen den kostar en tjuga”.

störste ledareCesare Prandelli. Vilken man, och då tänker jag inte bara på fotbollen. Är så imponerad av en man som inte är som många andra i en egopumpande bransch. Bara det att han tagit ner Mario Balotelli och Antonio Cassano på jorden.

snyggaste mål: Fortfarande Zlatans på Frankrike.

tråkigaste debatt: Den om Spanien spelar tråkig fotboll. Främst för att uppdraget i fotboll är att vinna och det klarar de bättre än de flesta, och att debatten sedan lätt blir att en del sågar alla som tycker att det är tråkigt att kolla på, och att det heter att man inte kan fotboll. För mig är fotboll just att man ser på saker på olika sätt.

drömelva: I 3-4-3: Casillas – Gebre Selassie, Ramos, Alba – Dzagoev, Xavi, Pirlo, Iniesta – Cassano, Ibrahimovic, Ronaldo.

Annons

gästspelAlessandro Altobelli efter Italiens triumf och den gamle “Nålen” tog över showen.

kallaste straff 1Andrea Pirlo mot England. Beundransvärd kyla.

kallaste straff 2Sergio Ramos mot Portugal. Efter att ha missat i Champions League nyligen är han så vass.

målgestMario Balotellis muskelspel efter 2-0 mot Tyskland.

offensivaste och mest stötande tifo“This is Russia” från de ryska fansen i Polen.

tvivlan: Förbundskapten Erik Hamrén som erkände att han efter förlusten mot Ukraina hade några mörka timmar och ville skita i det. Rätt signaler?

tekniksnack: Ja, inte teknik med bollen utan om vi ska ha teknik för att avgöra om bollen är inne. Michel Platini är emot, Sepp Blatter är för och Fifa-basen lär driva igenom det. Dock kan Uefa strunta i att ha det i EM och Champions League. Fransmannen har en poäng i att Ukrainas mål som inte blev godkänt mot England faktiskt var offside. Å andra sidan visade den straff som Spanien skulle haft i finalen efter en hands att inte ens femdomarsystemet är hundra.

Annons

indiansommar I: Andrea Pirlo och levde upp.

…vodkadrickare: Uefa-presidenten Michel Platini på frågan vad han gjort mer än tittat på fotboll under månaden i Polen och Ukraina. Druckit vodka var svaret.

…minst tacksamma vinnare: Olof Mellberg blev matchens lirare mot England, men han var härligt ärlig när Carlsberg langade över en förgylld ölkran efter 2-3 mot England.

komplimang: “You are turkish” från taxichaffis som inte gillade att jag prutade.

bästa pressumGutavallen bjöd till och hade allt en journalist behöver: uppkoppling, kaffe, varierat tilltugg och vänlighet. Vem värvar de vänliga personerna som skötte det till allsvenskan?

nertrillade polett: Det svenska landslaget fattade att det är klart att de måste skriva autografer och ALLA spelarna gjorde det i Visby och även en del spelare i Kiev. Kan tyckas en självklarhet men inför VM 2006 nobbade man det helt och under EM 2008 lade man sig på maxavstånd från fansen.

Annons

språkliga duoJonas Dahlquist och Stuart Baxter har underhållit med språkligt excellerande.

galnaste utspel: Michel Platini som inledde en presskonferens i lördags med att säga att han fått en idé om att EM 2020 inte ska gå i ett eller två länder utan i tolv-tretton städer i Europa.

taklyft: När nationallegendaren Andrej Sjevtjenko först kvitterade mot Sverige och sedan gjorde 2-1 och det var en dröm för alla ukrainska fans. Han nickar bättre än han kör bil, dock.

oväntade körfantastMario Balotelli som lyssnade på en svensk kör i Krakow och ville höra mer.

Sverker Olofsson: Uefa-basen Michel Platini som tror att lågprisflygbolagen ska se till att fansen kan åka billigt till olika städer under EM 2020. Precis som de inte höjer biljettpriserna då.

indiansommar II: Christian “Chippen” Wilhelmsson.

Annons

…tröttsammaste: Att publiken gör vågen UNDER matcherna, och de engelska fansen gjorde rätt som vägrade.

klubb 1FC Barcelona.

solstingMino Raiola sätter priset 2,3 miljarder på Mario Balotelli.

klubb 2Real Madrid.

tyngsta försvarstalZlatan klev fram och gav Erik Hamrén stöd när han behövde det.

klubb 3Club Babian som började i liten skala och växte till en monstersuccé när de svenska fansen invaderade det lilla vänstercaféet i Kiev.

feltajmade försvar av försvaretErik Hamrén efter matchen mot Serbien då han sa att det inte är någon fara med försvarsspelet, vi vinner ju matcherna.

mest saknade: Kioskerna på Kievs gator. De kan sin kiosker.

klubb 4: Den rätt skumma klubb som låg i det svenska fotbollsförbundets hotellkällare. För alla med naket i blick.

Annons

svenska fan: Glenn Hysén. Ägde Swedish Corner i landslagströja och en bira. Bjöd även på humor när han i Ekwall vs Lundh berättade om sonen Tobias SMS-svar på Glenns fråga om startelvan.

…klubb 5: Efter ligasegern så visade Juventus spelare att tränaren Antonio Conte verkligen fått fart på dem.

dementimaskinMino Raiola efter att Zlatan gått loss om Milans ekonomi på presskonferens i Visby.

Wiland-fråga 1: Vad har Johan Wiland gjort mot spelarna i landslaget?: Redan i Visby sköt landslaget honom i bitar.

NordkoreaUefa som fejkar tv-sändningarna när de klipper in publiksekvenser från tidigare i matchen för att förstärka känslorna. Som efter Mario Balotellis 2-0 då en gråtande tysk dam syntes, men hon grät vid Nationalsången, före matchen.

Wiland-fråga 2Och i Kiev så sköt spelarna återigen på målvakten.

Annons

…puckonBråken mellan polska och ryska huliganer i Warszawa skakade om. Värst var att ryske presidenten Vladimir Putin lade skulden på polackerna.

…djurförvirring: Att Babianen på Club Babian ska ha varit en orangutang.

PR-miss: Att inte plocka fram Marcus Allbäck, Johan Wiland och Erik Hamrén direkt när rövbombningen blivit stora nyheter. Landslaget lät grejen bli större.

…spionjobb: Englands landslag höll taktikgenomgången på ett hotell fullproppat av journalister och Ola Billger och Linus SchröderSvD såg Roy Hodgsons taktikgenomgång och publicerade den direkt. Synd att så få läser Svd.se.

indiansommar III: Andrej Sjevtjenko.

…dubbelblåsning: Greklands stjärna Karagouins blev felaktigt varnad av Jonas Eriksson när han borde haft en straff mot Ryssland och det var slutet på EM för både spelaren och domaren.

Annons

…mest förvånande nobb: Fredrik Ljungberg flög till Kiev för ett reklamjippo samma dag som Sverige mötte England men den gamle landslagsmannen struntade i matchen och flög hem. Men han hann berätta för fotbollskanalen.se att han troligen slutar med fotbollen.

…har du inget viktigare för dig: Statsminister Fredrik Reinfeldt som hakade på fördömandet av landslagets rövbombande. Att Sveriges regeringschef tycker till i frågan…ja, det var den inte värd.

indiansommar IV: Vladimir Lenin är stor igen.

naiv I: Startelvan och inställningen mot Ukraina.

…häftigaste supporterstund: När 2000 svenska fans hyllade Sverige på en öppen träning. “Wow”, sade ZlatanVi kommer aldrig att glömma det stödet”, sa lyrisk Erik Hamrén.

…arg förbundskapten I: Ukrainas Oleg Blochin ville slåss med journalist som ifrågasatte hans laguttagningar och byten under EM.

Annons

…arg förbundkapten IIGiovanni Trapattoni gick hårt åt Roy Keane och kallade honom en k*k på italienska efter att den gamle spelaren slaktat Irland som bara åkte till EM “for the singalong.

…Nordkorea IIMario Balotelli började skrika på engelska efter målet mot Irland – då agerade Leonardo Bonucci blixtsnabbt: “Jag höll för munnen på honom för att han är lite oberäknelig. Man vet aldrig riktigt vad han ska säga eller göra, men det är även en av hans styrkor“, sade italienaren.

bältesspännekännare: Förre Arsenalbacken Martin Keown var oerhört nöjd med det tjurkranium som jag har som bältesspänne. Han vågade dock inte ha det LIVE i BBC. Synd.

naiv II: Att tro man ens andremålvakt kan gå ner på knä med byxorna vid knäna och samtidigt säga till journalisterna att de inte får filma. Som att bjuda in till det, och om man nu vill köra de lekarna så kanske man ska köra dem bakom stängda murar.

Annons

…mest saknade: De svenska fansen undrade var Daniel Nannskog var?

…Nordkorea IIIBilderna på Joachim Löw som dribblade bort en bollkalle visade sig vara sekvenser från före matchen som Uefa lade in senare.

…mest bisarra tröjmode: Daniele De Rossi som kör med en lång och en kort ärm. Visade sig vara så att han hade ett skydd som var tvungen att synas.

rånare: Taxichaufförerna och hotellen i Kiev. Överlägsen rövarkung, Radisson Blu som erbjöd oss juniorsvit för 23 000 kronor natten.

…kloke förbundskapten som inser att det finns annat än fotboll: Det engelska landslaget har klivit ur isoleringen en del under Roy Hodgson. Inför matcherna i Kiev var Steven Gerrard o Co ute och gick på stan och Hodgson tog med delar av det engelska landslaget till Auschwitz och andra besökte Oscar Schindlers fabrik. Så rätt, så bra.

Annons

…rymling. Babianen som försvann med svenska fans och gick på mer eller mindre suspekta ställen i Kievs nattliv. Om det var frivilligt eller ej är oklart för han har varit helt tyst efter det. 

…tristaste avsked: Att mittbacken Olof Mellberg lägger av.

…rappaste vakt: Mannen som klev rakt in i vår sändning i Nyhetsmorgons sändning inför Sverige-Ukraina.

…har ni inget viktigare för er II-VI: Partiledarna som alla hakade på fördömandet av landslagets rövbombande.

…mest bisarra skada: Johan Elmander stack fingret i ögat på Andreas Granqvist efter att Sverige gjort 2-1 mot England och backen fick kliva av.

bevis på att de inte alls skjutit alla hundar i Kiev. En byracka fick mig och Ekwall helt ur balans.

…ursäkt som inte var uppskattadSvFF-basen Karl-Erik Nilsson bad om ursäkt för att Johan Wiland blivit rövbombad. Något som inte var uppskatta i den svenska EM-truppen.

Annons

…bästa svenska prestation: Jonas Erikssons domarinsats i det laddade mötet mellan Holland och Tyskland.

…vuxendagisHotel Platium and Spa utanför Kiev. Där landslaget isolerade sig och hade skoj.

…inkonsekventa böterNicklas Bendtner fick en knapp miljon i böter och en matchs avstängning för att han hade Paddy Power på sina kalsonger. Rasistiska utspel kostar inte lika mycket.

…in your faceFernando Torres må hånas av många efter ett par svaga säsonger, men en CL-titel, en EM-titel och dessutom skytteligavinnare i EM.

…svar direktErik Hamrén lyfte luren under pågående presskonferens och lät Ricky Dahan ge besked om Markus Rosenbergs skada efter Islandsmatchen.

…vertrekkend alle: Efter Hollands flopp krävde fansen: “Avgå alla!”. år. Bert van Maarwijk lydde.

Annons

…mest rakryggade: “Håll en stolpe“, uppmanade tusentals svenskar i en kampanj som helt klart tangerade fel sida av lyteskomikens gräns.  Men Mikael Lustig var iskall. “Ja, det borde jag ha gjort”, konstaterade högerbacken utan att nämna ett ont ord om Zlatan Ibrahimovic som var minst lika skyldig till baklängesmålet mot Ukraina, med sin markeringsmiss på Andrej Sjevtjenko.

…mest överraskande svordomErik Hamréns engelska är inte alltid hundra när känslorna rusar i väg, som  när han sa: “I hold on Roy“, “let them win… the whole shit”.

…största uppförsbacke: Arrangörerna av Camp Sweden som varken hade el, vatten eller fungerande duschar och toaletter när de första fansen kom och en syndaflod slagit till, men de löste det och lägret blev en succé som hyllats av alla.

Annons

…deppigasteDanny Welbeck skickade hem Sverige med en klack.

Publicerad 2012-07-02 16:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto