Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lagerbäck vs Hamrén - STATISTIKEN som visar vem som är bäst

Lundhs blogg

Erik Hamréns redan klassiska brandtal innehöll till viss del en tryckare på Lars Lagerbäcks tid som förbundskapten sett till att den nuvarande förbundskaptenen poängterade att hans landslag gör fler mål och tar fler poäng än tidigare även om han motvilligt erkände att laget släpper in mer mål.

Lite humor att Offside dagen efter talet hade ett citat från Roland Andersson där åtminstone jag läser in en passning i knähöjd till Erik Hamrén. Lagerbäcks tidigare assistent tar ner både Tommy Svenssons VM 94-dikt och Hamréns kostrådgivare Henning Svendsen.

“Men det finns ingen magi. Det du gör i veckorna, två tim­mar varje dag, det är det som räknas. Coach­ning, det handlar inte om smarta byten, sån skit. Inte om att läsa en dikt av Karin Boye i halvtid. Man kan inte ringa något medium. Risken i dagens läge är att folk inte tror på träningsbiten längre.

Det är en massa fysio­loger och dietister och annan skit som vill ta tid, men särskilt i ett landslag när man har begränsat med tid handlar det om att sätta ett sätt att spela. Upp med en backlinje och gör realistiska övningar! Automatisera! Koordinera! Är de vana vid andra spelsätt så gäller det att hjärntvätta dem bort från det! Sätta sig på spelarna!”

Annons

Inte direkt parollen: “Tillsammans är vi jävligt starka” över det, men det är inte konstigt att de har olika åsikter. Ibland tror jag det till och med blivit än bättre om de vågat säga ännu mer. Vågat debattera.

Ja, vem är egentligen bäst? Det här med statistik är inte lätt, och frågan är hur relevant det är att jämföra en förbundskapten som var med under 13 år och tog Sverige till fem mästerskap med en som precis inlett sitt andra kval och gjorde ett svagare första mästerskap än vad företrädaren gjorde?

Dessutom är Lagerbäck-epoken inte en utan två: Tommy Söderberg/Lars Lagerbäck 1998-2004 och Lars Lagerbäck/Roland Andersson 2004-2009, vilket måste vara en relevant uppdelning om man ska jämföra tidigare förbundskaptener mot varandra.

Att Hamrén kände att han behövde pumpa upp sig i jämförelse med Lagerbäck är ännu ett tecken på att Hamrén är pressad. Hans landslag har på 14 tävlingsmatcher (tio EM-kval, ett VM-kval samt tre EM-matcher) snittat 2,14 poäng per match och med 2,78 gjorda mål per match och 1,14 insläppta per match.

Annons

Fast i brandtalet fick vi inga siffror. Om man rensar bort segern mot Kazakstan (som tillhör det nyss påbörjade VM-kvalet) så blir snitten: 2,08 poäng, 3 mål och 1,23 insläppta och de är mer relevanta.

Har borrat mig ner i varje kval under Lagerbäcks tid med efterföljande mästerskap för att ha något att jämföra Hamréns siffror med:

EM 2000 – kval och mästerskap

Under kvalet till Belgien/Holland så vann Sverige sju matcher och kryssade en. Man tog 22 poäng på 8 matcher med 10-1 i målskillnad. EM-slutspelet var tre matcher och det var ett kryss och två förluster och 2-4 i målskillnad.

Totalt: 11 matcher, 7 segrar, 2 kryss, 2 förluster, 12-5. Poängsnitt: 2,09. Målsnitt, gjorda: 1,09. Målsnitt, insläppta: 0,45.

VM 2002 – kval och mästerskap

Under kvalet till Japan/Sydkorea så vann Sverige åtta matcher och kryssade två. Man tog 26 poäng på 10 matcher med 20-3 i målskillnad. VM-slutspelet var fyra matcher och det var en seger, två kryss och en förlust (avgörandet skedde under förlängningen mot Senegal men räknas som förlust) och 5-5 i målskillnad.

Annons

Totalt: 14 matcher, 9 segrar, 4 kryss, 1 förlust, 25-8. Poängsnitt: 2,14. Målsnitt, gjorda: 1,79. Målsnitt, insläppta: 0,57.

EM 2004 – kval och mästerskap

Under kvalet till Portugal så vann Sverige fem matcher, kryssade två och förlorade en. Man tog 17 poäng på 8 matcher med 19-3 i målskillnad. EM-slutspelet var fyra matcher (Holland-Sverige räknas som förlust trots att det var efter straffar) och det var en seger, två kryss och en förlust och 8-3 i målskillnad.

Totalt: 12 matcher, 6 segrar, 4 kryss, 2 förluster, 27-6. Poängsnitt: 1,83. Målsnitt, gjorda: 2,25. Målsnitt, insläppta: 0,5.

EPOKEN SÖDERBERG-LAGERBÄCK: 37 matcher, 22 segrar, 10 kryss, 5 förluster och 64-18. Poängsnitt: 2,05. Målsnitt, gjorda: 1,73. Målsnitt, insläppta: 0,51.

VM 2006 – kval och mästerskap

Under kvalet till Tyskland så vann Sverige åtta matcher och förlorade två. Man tog 24 poäng på 10 matcher med 30-4 i målskillnad. VM-slutspelet var fyra matcher och det blev en seger, två kryss och en förlust med 3-4 i målskillnad.

Annons

Totalt: 14 matcher, 9 segrar, 2 kryss, 3 förluster, 33-8. Poängsnitt: 2,07. Målsnitt, gjorda: 2,36. Målsnitt, insläppta: 0,57.

EM 2008 – kval och mästerskap

Under kvalet till Schweiz-Österrike så vann Sverige åtta matcher, kryssade två och förlorade två. Man tog 26 poäng på 12 matcher med 23-9 i målskillnad, och det är med den avbrutna matchen mot Danmark inräknad. Den förklarades som seger med 3-0. EM-slutspelet var tre matcher, en seger och två förluster och 3-4 i målskillnad.

Totalt: 15 matcher, 9 segrar, 2 kryss, 4 förluster, 26-13. Poängsnitt: 1,93. Målsnitt, gjorda: 1,73. Målsnitt, insläppta: 0,87.

VM 2010 – kval

Under det misslyckade kvalet till Sydafrika så vann Sverige fem matcher, kryssade tre och förlorade två. Man tog 18 poäng på 10 matcher med 13-5 i målskillnad.

Totalt: 10 matcher, 5 segrar, 3 kryss, 2 förluster, 13-5. Poängsnitt: 1,80. Målsnitt, gjorda: 1,3. Målsnitt, insläppta: 0,5.

Annons

EPOKEN LAGERBÄCK-ANDERSSON: 39 matcher, 23 segrar, 7 kryss,  9 förluster, 72-26. Poängsnitt: 1,95. Målsnitt, gjorda: 1,85. Målsnitt, insläppta: 0,67.

Sett till alla siffror är Hamrén bäst och där det är tydligt att många gjorda mål ger mer öppet bakåt och där Söderberg-Lagerbäcks lagbygge knappt släppte till några mål och kunde förlita sig till få gjorda mål, men fotbollen sprakade inte.

Ändå är det uppenbart att om man håller sig till det första EM-kvalet och påföljande mästerskapet så var Söderberg-Lagerbäck bättre i poäng och detsamma i det följande VM-kvalet och VM i Japan där man var en stolpträff från att ta sig till kvartsfinal. Bra mycket starkare än dagens landslag.

Även duon Lagerbäck-Andersson var lika bra som Hamrén i sitt första kval, till VM 2006 i Tyskland, och man hade dessutom ett högt målsnitt. Lägg till att de två även styrde landslaget till en åttondelsfinal i mästerskapet. De åkte inte ut efter två matcher.

Annons

För egen del är resultaten det viktigaste och i det första mästerskapet så funkade inte Erik Hamréns fotboll bättre än Lagerbäcks riskminimerande spel, utan tvärtom, och därför är det skitsamma om det är roligare spel. Fast det kanske är en del som hellre har kul och åker hem?

Matchen mot Frankrike bjöd på tre poäng och snygga mål i EM men det var en match som inte betydde något överhuvudtaget. När VM-kvalet piskade i gång mot Kazakstan så var det knappast något som gav laget styrka. Ja, ja, bara Hamrén tar Sverige till Brasilien så struntar de flesta nog i statistiken.

Publicerad 2012-10-05 13:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto