Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svåra val men Zlatan i Marseille lockar mest

Lundhs blogg

Under VM i Frankrike 1998 var jag en hel del i Marseille och bland annat gjorde jag ett reportage i G-P om Roger Magnusson och Gunnar “Säffle” Andersson. Två svenskar som blev hjältar i hamnstaden efter att ha spelat för Olympique de Marseille och där “Säffle” vräkte in mål på 50-talet och Magnusson passade fram Josip Skoblar till en massa mål i slutet av 60-talet och början av 70-talet.

[youtubeplay id=”LHjNlRz8dk8″ size=”small”]

[youtubeplay id=”y6RxjUl_uio” size=”small”]

Insatser som passade bra i en klubb med mottot “rakt på mål” (Droit au but). I Marseille och Frankrike glömmer man inte sina hjältar och de två svenskarna är fortfarande högt ansedda, och när Andersson dött (efter att tragiskt nog ha gått ner sig) så följde tusentals Marseille-bor honom till den sista vilan.

Så sent som i höstas så rankade France Football de 50 bästa utländska spelarna i Ligue 1:s historia. Då kom Magnusson på 16:e plats och Andersson på 17e plats före namn som RonaldinhoDrogba, Völler, Klinsmann, Hazard, Waddle, Francescoli och Boksic. Vann gjorde bosniern Safet Susic före Josip Skoblar och Juninho.

Annons

Under VM ’98 var det häftigt att kliva in på en bar i Marseille och höra både gamla och rätt unga prata om Magnusson och Andersson med vördnad och respekt. Deras insatser har levt vidare genom åren i Marseille och där liknar den franska hamnstaden hur det är i Italien.

Har dessutom alltid känt en skräckblandad förtjusning över trycket på Stade Vélodrome som är passionerat men också på gränsen, och inte sällan över den. Därför är det inte särskilt svårt för mig att välja att se Zlatan och Paris SG i det laddade mötet med Marseille som är nord mot syd, huvudstad mot andrastad, rika mot fattiga och så vidare.

Fast det är klart att den katalanska frihetskampen som spridit sig än mer till FC Barcelona och som tagit extra fart i och med den ekonomiska krisen i Spanien och som får en arena när Real Madrid kommer till Camp Nou lockar och man kan ju se inledningen och den första halvleken el clasico. Milanoderbyt? Nja, det får stå på tillväxt.

Annons

Alla fakta om hur ni ser kvällens olika matcher på alla möjliga sätt hittar ni HÄR.

***

Missa inte Fotbollskanalen Europa TV4 23:15. Då får ni allt från kvällens jättematcher.

***

Helsingborgs allsvenska säsong lever efter 2-0 borta mot Mjällby. Otroligt starkt. Fixar Åge Hareide ett jobb till sig nu?

***

Lätt att gnälla om hur dåligt det är med tv-sändningar i Sverige, men ta bara att el clasico inte går att se i Tyskland eller Italien. Inte någon La Liga visas i de länderna.

***

Jonas Olsson stannar i West Bromwich Albion. Mittbacken skrev nytt fyraårskontrakt och förutom att det ger en ekonomisk trygghet som är svårgreppbar så är det ett riktigt val. Varför gå till Fulham, Sunderland eller Queens Park Rangers? Naturligtvis fattar jag om Olsson hade varit lockad av någon av de stora klubbarna och där Tottenham får räknas in, men det får vara den nivån.

Annons

Dessutom ser WBA otroligt starkt ut och Steve Clarke har byggt vidare på det fundament som Roy Hodgson lämnat och sett till att man startat ligan bättre än på många år så kan det visa sig vara ett klokt val av Olsson. Särskilt sett till att han dessutom är given i startelvan, och då har större chans att behålla platsen i Hamréns landslag.

***

Behrang Safari? Helt i kylan och inte ens bänkplats i Anderlecht numera. Däremot fick Rasmus Bengtsson starta för Twente efter sitt starka inhopp mot HIF.

***

Inte bara Panenka och Pirlo som kan chippa in en straff. Leeds fans satte pinten i halsen i helgen:

[youtubeplay id=”qgDq1-32gYY” size=”medium”]

Så fick Leeds-fansen skrika en favoritramsa igen:  ‘Lucianoo, Lucianoooh, Cost less than Berbatov and he scores more GOALS.”

Annons

***

AIK har inte haft roliga slutminuter de senaste dagarna. Fy f*n, den smärtan efter två så tunga förluster. Dessutom så dyrbara, för i torsdags försvann 850 000 kronor och möjligheten att få gruppspelet att leva länge och mot Gefle var det SM-guldet.

***

Missa inte Djurgårdens anfallare Erton Fejzullahu i Ekwall vs Lundh on Tour. Frispråkig, minst sagt, om att han vill dra utomlands så snart som möjligt, att Dif ska vräka in nyförvärv i vinter, att Stureplan inte är för honom, att han gillar bengaler och ogillar konstgräs.

Publicerad 2012-10-07 17:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto