Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De som gick i paus i Berlin borde bli portade från fotboll

Lundhs blogg

Går man på fotboll så stannar man hela matchen. En enkel grundregel. De som gick i paus i Berlin eller vid ställningen 4-0 till Tyskland borde bli portade från landslagets matcher. Hur länge? Ja, åtminstone ett år. Jag fattar överhuvudtaget inte att folk kan ta sig hela vägen till Olympiastadion och sedan går de vid motgång.

Varför går man? Det är obegripligt. Även om det blivit 6-0 så måste man hänga i. Dessutom har väl idrotten mängder av exempel på att matcher och tävlingar har gått att vända. Nej, det är inte vanligt, men det händer och i det läget vill man väl inte sitta på en buss på väg bort eller i en taxi eller på en bar.

Att titttarsiffran sjönk mellan första och andra halvlek är ett tydligt tecken på att folk gav upp även framför tv-apparterna. Tydligen uppmanade även Radiosportens Lasse Granqvist folk att sluta lyssna. Visst var det plågsamt att se landslaget så utspelat men man får aldrig ge upp, särskilt inte om man är supporter.

Annons

Det är för dåligt, helt enkelt. Portade är kanske och ta i och det var ju visst straff att man missade upplösningen, men jag har så svårt att fatta varför man stänger av eller går, och något straff borde utgå om man ger upp redan i paus.

Fick en del hån på twitter om att jag satt på pressläktaren och hade resan betald. Jo, men jag har åkt som supporter också, och många gånger. Bland annat följde jag VM i Italien på plats och det var inte så roligt med 1-2 mot både Skottland och Costa Rica, men inte gick jag i förväg för det, utan man stannar tills domaren har blåst av.

Även en del som hånar TV4 som sålt matchen. Jo, det är naturligtvis förbannat trist, men det är inget jag styr, och vi bevakade ju givetvis matchen ändå och hade bilder, intervjuer, betyg och annat från dramat på Olympiastadion.

Annons

***

Har alltid varit svag för civil olydnad och vad hade samhället varit utan civil olydnad? Nej, det är inte alltid bekvämt men ibland håller det inte att bara följa lagen. Att kung Carl XVI Gustaf sviker det är förbannat dåligt.

***

Mikael Lustig berättade i mixed zone att flera spelare snackade i omklädningsrummet i pausen. Detsamma sa Jonas Olsson och Andreas Isaksson. Ändå hamnar fokus bara på Zlatans snack efter att förbundskaptenen Erik Hamrén lyft det på presskonferensen efter matchen. Man kan undra vad förbundskaptenen var ute efter när han tar fram en spelare?

***

Vi klagar gärna på spelare och ledare, men varför kan inte fotbollens institutioner agera rakare och redigare när det gäller rasism? Ta bara Uefa som i somras gick hårdare efter Bendtner och Paddy Power efter kalsongkuppen än efter rasistiska inslag på läktarna. Där är inte Fifa bättre och det finns flera exempel på sportens dubbelmoral.

Annons

Nu är det engelska Chelsea som med hela hanterande av John Terry-soppan visar att man inte klarar av att ta ansvaret. Där man först försökt tona ner och mörka lagkaptenens agerande och nu inte kunde göra annat än back. En klubb som även kan porta fans för resten av livet för rasism men låter klubbens kapten slippa undan.

Eller engelska FA som ger mer i böter till Ashely Cole för hans twitter om domen, än vad Rio Ferdinand fick. Utan att de med makt och ansvar agerar rakare och redigare så har vi svårt att utkräva ansvar från spelare och fans och andra. Om inte toppen stakar ut riktningen och agerar därefter så kan inte resten följa.

Att både klubben AIK och spelarna fördömde Bosse Hansson och agerade är väl bra, men precis som många påpekat, så gäller det att klubb, spelare och ledare agerar även mot de fans som alldeles för ofta skriker saker som ingen vill höra på läktaren. Grunden för rättssäkerhet är att alla döms lika, och så är det inte inom fotbollen.

Annons

***

Fascinerande att spelare och ledare funderar på medierna efter en match som den i Berlin. Som att Zlatan talar med SVT om att han trodde att det var många journalister som njöt vid 3-0 i paus. Det är bara så löjligt att tro det. Barnsligt. Rent krasst kommersiellt är det dessutom korkat, om vi nu skulle styras av det – ni vill bara ha klick och sälja är ju en vanlig replik – för tittarsiffran gick ju ner i pausen.

För det kan väl inte vara så att man presterar bättre för att man fått kritik i medierna? Det borde vara omöjligt att det skulle trigga spelare och ledare att verkligen visa. Jo, jag vet att man till viss del är irriterade på det, men efter en sådan vändning borde man väl kunna skita i det, eller hur?

Sedan tror jag inte på att så många hade krävt förbundskaptenens avgång. Det hade inte jag en tanke på i alla fall, för även om det är en hel del som hackar så hade Sverige haft sex poäng efter tre VM-kvalmatcher och det fanns nog få som på allvar räknade med att landslaget skulle haft fler poäng efter höstens VM-kval.

Annons

***

Manchester City förlänger kontraktet med John Guidetti och det är en rejäl boost för anfallaren. Även om jag tror att ett halvår på lån från januari och framåt är bästa vägen (förutsatt att han kan spela då) mot Citys A-lag och landslaget. Annars blir det tufft att slå sig in i en startelva med den anfallsbesättningen.

***

Allsvenskan piskar i gång igen och framför allt guldstriden är het, lördag: Mjällby-Häcken, söndag: Kalmar-Malmö, Göteborg-AIK och Norrköping-Elfsborg. Fyra svåra bortamatcher för alla lagen och kanske är det Häcken och AIK som har det allra tuffaste motståndet, och för MFF och AIK är seger ett krav.

Här är läget och restprogrammet – visst har Elfsborg lättast avslutning och slipper de andra guldkandidaterna helt:

1.    Elfsborg: 26 matcher, 52 poäng, +17 – Norrköping (B), Gefle (H), Mjällby (B), Åtvidaberg (H)

Annons

2.    Häcken: 26 matcher, 50 poäng,  +30 – Mjällby (B), Kalmar (H), AIK (H), Sundsvall (B)

3.    Malmö FF: 26 matcher, 49 poäng, +15 – Kalmar (B), Djurgården (H), Örebro (H), AIK (B)

4.    AIK: 26 matcher, 47 poäng, +11 – IFK Göteborg (B), Syrianska (H), Häcken (B), Malmö (H)

***

Ja, jag vet att den här sekvensen med Hitler i bunkern använts i alla möjliga sammanhang, ändå är den förbannat roligt gjord. Briljant skrivna repliker och tänk att Janne Tauer får spela en roll.

[youtubeplay id=”V27N8iQM_No” size=”large”]

Publicerad 2012-10-19 10:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto