Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ljungberg värd en rejäl hyllning

Lundhs blogg

Alldeles för ofta försvinner en gammal hjälte från fotbollsplanen och ingen har hunnit säga tack för alla insatser. Även om svensk idrott blivit bättre på att se till att vi tackar av de som gjort stora bedrifter så har vi en lång väg att gå. För många av våra gamla hjältar försvinner iväg utan att de fått en riktig och värdig hyllning.

Därför känns det kul att Fredrik Ljungberg fick Fotbollskanalens särskilda prisFotbollsgalan för en insats för svensk fotboll som har få motsvarigheter, för fotbollen har utvecklats och konkurrensen är tuffare. Sedan är det naturligtvis omöjligt att jämföra tider, epoker och lag, men det är givet att Vittsjös stora bidrag till fotbollsvärlden ska få en mäktig hyllning och avtackning.

Från de första kliven i Halmstads BK som var nog så framgångsrika med SM-guld och cupguld till en makalös karriär i Arsenal där han var tongivande i ett lag som nyligen blev framröstat till Premier Leagues bästa. Spelaren med tröja nummer 8 fick vara med och vinna både ligan och FA-cupen i England och inte sällan spelade han en avgörande roll och gjorde avtryck.

Annons

Mycket av Ljungberg handlade om en inställning och attityd kopplat till en speed och ett spelsinne som gjorde att han alltid vågade utmana och stod upp i striderna på planen. Han böjde ner huvudet och körde och såg till att ta sig fram till lägen och målet, kosta vad det kosta ville, och det var häftigt att följa.

Han var en vinnare – och uppträdde som en vinnare. Erik Hamrén hade älskat att ha honom i sitt landslag, men det var istället Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck som fick dra nytta av Ljungbergs framfart. De hade förvisso varit med och fostrat honom från P-landslag och U21-landslag och släppte in honom i A-landslaget.

Även om han debuterade tidigare så är insatsen i första EM-kvalmatchen mot England i september 1998 en match som sticker ut. Då en ung Ljungberg helt saknade respekt från ett stjärnspäckat England och visade vägen med en tackling på David Beckham som kändes upp på läktaren och där Sverige vann med 2-1.

Annons

Dagen efter det väntade affär mellan Halmstad och Arsenal och sedan var Ljungberg till viss del förlorad för Sverige. Kosmopoliten älskade livet i London och han satte avtryck även utanför planen med att gå in egen väg oavsett om det handlade om kläder, relationerna till media och hur han agerade i landslaget. Nej, Ljungberg gick inte i flock, men han lät å andra sidan andra vara.

I landslaget var han aldrig med om att misslyckas i ett kvalspel, han är ensam om att ha varit med i alla kvalen från matchen mot England 1998 som slutade i Belgien-Holland sommaren 2002 till det kval som slutade med att Lagerbäcks landslag tog en plats i EM 2008. Fem raka mästerskap och Ljungberg var med hela vägen – EM, VM, EM, VM och EM – och det är rätt unikt. Under åren i landslagen spelade Sverige 66 landskamper, och där betydde han mycket.

Annons

Se bara på statistiken. Totalt spelade landslaget 66 tävlingsmatcher under Ljungbergs tid i landslaget och det blev 40 segrar, 14 oavgjorda och tolv förluster – 2,03 i poängsnitt per match, och med Ljungberg så låg den högre och utan honom låg den lägre. Inte konstigt att Lagerbäck plitade ner hans namn först.

Med Fredrik Ljungberg i laget: 54 matcher 35 segrar 9 oavgjorda 10 förluster – 114 poäng – 2,11 i snitt per match.

Utan Fredrik Ljungberg i laget: 12 matcher 5 vinster 5 oavgjorda 2 förluster – 20 poäng – 1,66 i snitt per match.

Efter EM 2008 packade Fredrik Ljungberg ihop i landslaget och det gjorde han rätt i. För den kompromisslösa spelstilen hade ett pris och han tappade och det gick att se i landslaget. Även om han krigade på och gjorde försök i USA, Skottland och Japan så var det aldrig riktigt samma grej och tidigare i höst var det slutspelat helt för en gammal hjälte.

Annons

Efter att ha haft förmånen att följa Fredrik Ljungberg under alla år så finns det många minnen men det som sticker ut är ett mål i VM 2006 och det är glädjande att just han fick frälsa nationen i en match som de flesta svenskar säkert har en relation till – och det är bara att njuta av målet gång på gång:

[youtubeplay id=”44OSXkifoOA” size=”large”]

 

Publicerad 2012-11-12 20:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto