Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Visa fansen att ni är "jävligt starka tillsammans"

Lundhs blogg

Vill ni ha mer om Zlatan-England – här är ett nygjort program om matchen, Zlatans show och reaktionerna de väckte runt om i världen:

***

Sex getingar till Expressen för de senaste dagarnas journalistik kring SD. En mäktig uppvisning.

***

Invigningsmatchen av Friends Arena räddades av ett mål som en hel del rankar som ett av de bästa de senaste århundradet. Ja, ni fattar, det är inte så att ägarna SvFF, Jernhusen, Peab och Solna stad kan räkna med att den typen av konstverk ska dugga tätt för att få fart på stämningen på den nya Nationalarenan.

Även om Zlatan Ibrahimovic är en magiker så finns det gränser på hur mycket han kan trolla. De sista minuterna på Friends Arena var naturligtvis mäktiga, och det var naturligt efter den avslutningen där Sverige vände och Zlatan bjöd på flera konststycken efter varandra. Så det är klart att slutscenerna var bra reklam.

Annons

Ändå är det slående vilken död stämning det var på arenan och jag förstår inte att SvFF:s ansvariga inte jobbat tätare ihop med Camp Sweden och andra fans. För det finns ett enormt intresse för landslaget, det har vi sett till Portugal, Tyskland, Österrike, Ukraina och på en del andra ställen runt om i Europa de senaste åren.

Sett till att landslaget spelar oregelbundet och det kostar en hel del att följa Hamrén o Co så är det en imponerande folkrörelse som dels hjälper laget att prestera, dels bidrar med stämning, ljud och färg på landskamperna. Gruppen av fans behöver stöd och hjälp för att de bidrar med något som alla drar nytta av, inte minst arenans ägare.

Därför är det viktigt att förbundet och arenans ägare tar tag i dialogen med fansen och ser till att de omedelbart får en bra och dedikerad plats på arenan där man även har subventionerade biljetter för dem. Allt för att samla de passionerade och sjungande fansen på en plats och hjälpa dem att få fart på stämningen på Friends Arena. Att gå på fotboll ska inte vara som att gå på bio.

Annons

I Erik Hamréns brandtal tidigare i höst talade han om att “tillsammans är vi jävligt starka” och därför förvånar det mig att han inte kliver fram i debatten. Faktum är att han sa att han inte ens vet vad det kostar att gå på fotboll, men där måste han kunna säga att han gärna ser att SvFF hjälper fansen, för annars klingar det ihåligt.

***

“El clasico” känner alla till. “El sackio”, då? Helgens möte mellan Queens PR och Southampton där både Mark Hughes och Nigel Adkins riskerar sparken.

***

Gillar att TV4-Sport träffar Martin Lipton dagen efter målshowen (och att Mirror-krönikören ställer upp) och det handlar om att följa upp hans tidigare sågning av Zlatan.

***

Hoten mot MFF-ledningen är för jävliga och visar hur svårt det är att vara ledare. Oavsett beslut eller hur man agerat så ska ingen behöva utstå hot och hat. För det är inte så att man fattar mer rationella beslut eller tänker klarare för att någon jagar en på olika vis, och dessutom kostar det klubben pengar.

Annons

Malmö sitter i en otrolig sits, men det är inte bara den högsta MFF-ledningens fel utan även tjänstemännen (Ågren och Norling) är delaktiga i det som inte kunnat komma överens. Naturligtvis handlar det om krympande resurser, men lika mycket om vem som ska ha inflytande över värvningar och inriktning.

I min värld ska den makten ligga hos en person eller flera som är kvar i klubben långsiktigt, men om man går på en brittisk managerroll och där visar att Norling ska ha den positionen eller kör den vanligare varianten med en sportchef och en huvudtränare är svårt att säga. Det viktiga är att personen klarar av det förtroendet.

Redan när Per Ågren tillträdde var jag tveksam om han var stark och tydlig nog för att basa över Malmö FF? Det är inte så att han övertygat mig om motsatsen och det jag hör är att det finns skepsis kring hur han hanterat situationen med Rikard Norling. Där en passiv sportchef gett tränaren möjlighet att växa till sig.

Annons

Rikard Norling är en speciell man och han är skicklig på att få med sig en hel del av de inblandade (se bara på fansens och spelarnas reaktioner) och sett till trycket på honom nu så hanterar han det skickligt. Att han sedan vill ha mer att säga till om är inget konstigt, särskilt inte om det är så att det blir en lucka.

Fotbollskanalen.se fick tidigare i veckan tillförlitliga uppgifter om att styrelsen vill göra sig av med Norling och flera medier (Kvällsposten/Sydsvenskan) har ju rapporterat om diskussioner med Jonas Thern (även om en källa uppger att det är mer Ågrens spår än styrelsens och kanske är det därför konkret förfrågan dröjer). Hur det slutar går inte att säga, för just nu är det hela havet stormar och när hot och hat kommer in i bilden så vet vi inte vilka som hoppar av.

***

En rankningsguru som har en blogg Football Rankings har redan räknat på december månads Fifa-rankning och där klättrar Sverige till plats 20 från 23. Bra för svensk del med tanke på ett eventuellt VM-playoff nästa höst. England ligger kvar på 6:e plats trots förlusten. Här är den framräknade rankningen.

Annons

***

Bara älskar insatser som när Zlatan signerar och skänker sina skor från den historiska matchen till Jonas Olsson som lottar ut dem mot donationer på minst 5 pund (55 kronor) och där pengarna går till vård av för tidigt födda barn. Vill du donera och ha chansen att vinna de klassiska skorna gå in HÄR.

***

Bladet tog upp grejen om att Friends Arena blivit mycket dyrare och att SvFF inte har pengar för att kunna täcka upp för sin andel av arenan. Exakt hur det där ska lösas är inte klart, men det är naturligtvis tungt för förbundet eftersom arenabyggen sällan går att räkna hem, och framför allt inte på kort sikt. Blir svettiga år för förbundet och jag förstår om Karl-Erik Nilsson och Mikael Santoft (och i viss mån Lars-Åke Lagrell) varje kväll ber om att Zlatan ska spela vidare länge, länge.

Annons

***

Umbro fick i varje fall sluta på topp, med en match alla fotbollsintresserade runt om i världen sett bilder från. Då körde både England, som snart byter till Nike, och Sverige med Umbro, men det var som sagt en sista suck för det klassiska företaget som även tappar Manchester City och är på dekis.

Inom kort kommer det svenska fotbollsförbundet presentera Adidas som ny sponsor. Måste vara ärlig om att det är sällan som det tyska företaget får till snygga dräkter, det är något med tre ränder som alltid ska in, och det är sällan så kul eller spännande. Fast SvFF går dit degen finns och det svårt att klandra dem för det.

Publicerad 2012-11-16 09:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto