Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bistra besked om VM-kvalen

Lundhs blogg

Även om det inte var en lika stor överraskning som senast (Tyskland-Sverige) att TV4 säljer ytterligare VM-kvalmatcher till Kanal 5 så är det givetvis trist. Det är tråkigt för alla oss som skulle jobba med matcherna och dessutom ger det ytterligare negativa skriverier och rubriker och frågor om TV4 kan vara Fotbollskanalen efter det här.

Både Expressen och Aftonbladet tog kontakt och ville höra reaktioner, om varför man sålt och så vidare. Lika litet som reportrar på tidningarna vet exakt hur Thomas Mattsson och Jan Helin resonerar när man lägger sparpaket, köper ut medarbetare och skär ner, lika lite vet vi som jobbar på golvet om försäljningen.

Vi kan bara gissa och det är inte svårt att fastna på att det handlar om pengar i en pressad mediabransch. Varför det inte är värt att sända tio VM-kval och varför man säljer fem av dem handlar om priset på dem och vad man får ut. Uppenbarligen har man räknat på det och ser ett större värde i att sälja.

Annons

SVT har inte haft några kvalmatcher eller ens fotbollsligor på länge och uppenbarligen kan inte heller reklam-tv finansiera rättighetspriserna längre. Utan betal-tv regerar: Premier League och Champions League ligger i Viasat, Allsvenskan och La Liga finns i CMore, Europa League och serie A finns i TV4-Sport Xtra. Ligue 1, Superettan och Eredivisie finns fortfarande i TV4 Sport.

Så jag är tveksam till om kvalmatcher till EM 2016 kommer att sändas i reklamkanaler utan de lär snarare hamna i någon betal-tv-kanal. Särskilt sett till att Uefa tagit hand om försäljningen av alla länders kvalmatcher och utlovat intäkter på tio miljarder kronor till de olika förbunden.

Kan TV4 vara fotbollskanalen, då? Ja, givetvis. Får inte glömma att när vi 2006 drog i gång så hade inte TV4 en enda kvalmatch för landslaget, man sände inte mycket av Sveriges matcher och 2013 sänder vi tre VM-kval, Sverige-Argentina, eventuellt playoff samt landslagets vinterturné.

Annons

Dessutom sitter TV4 på rättigheterna till VM 2014, VM 2018, VM 2022, EM 2013 i Sverige, U21-landslagets matcher och Europa League, serie A och superettan. Ännu är inte EM 2016 i Frankrike sålt till någon aktör och sommarens EM-slutspel sände TV4 ihop med SVT.

Dock ska det erkännas att det är tungt när TV4 säljer av ytterligare matcher. Det finns ingen anledning att hymla om det.

Publicerad 2012-11-29 09:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto