Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Var kaptensbindeln viktig för Zlatan och Messi?

Lundhs blogg

Lagkapten Zlatan Ibrahimovic och Sveriges landslag tar emot lagkapten Lionel Messi och ArgentinaFriends Arena på onsdag kväll. Matchen ser du på plats eller i TV4 och jag tror inte att du kommer att kunna missa uppbyggnaden inför att världens bäste spelare är i Stockholm för match.

Lär blir Ibra vs Messi som dominerar. Inte så konstigt sett till historien där ju Zlatan Ibrahimovic tampades med Messi i Barcelona 2009-10 och där det slutade med att argentinaren fick Pep Guardiolas förtroende och därefter faktiskt ökade sitt målskytte rejält.

I landslaget gick det däremot länge trögt för Messi som var starkt ifrågasatt i hemlandet och hade svårt att övertyga hemmafansen och man ifrågasatte om ynglingen som lämnade Argentina som 13-åring verkligen brann för landslaget?

Även om det blev ett OS-guld 2008 var det inga succéer som i klubblaget i varken VM 2006, 2010 eller Copa America 2007, 2011. Först efter att Alex Sabella – den gamle Leeds-spelaren – tog över landslaget och bland annat gjorde honom till lagkapten och lovade att bygga kring honom så lossnade.

Annons

Under Sabella har Messi i det närmaste snittat ett mål per match till skillnad från hans tidigare svaga facit på mål var fjärde match och under det pågående VM-kvalet har den lille argentinaren blivit älskad även när han drar på sig den vit-blå-randiga tröjan.

Kanske är det lite liknande som Erik Hamrén gjort med Zlatan? Efter att han blev lagkapten i landslaget så har han haft del i 142 mål (96 gjorda och 46 assist) under 136 matcher för både landslag och klubblag. Och tar man bara 2012 i landslaget så var elva mål på elva matcher ett tydligt facit.

Naturligtvis är det svårt att veta exakt vad det betyder, men den framskjutna roll Zlatan fick på slutet under Lars Lagerbäck har blivit ännu tydligare under Hamrén med både kaptensbindel och att det är mycket fokus på superstjärnan som ju är världens bäste spelare, enligt Sveriges förbundskapten.

Annons

Inte alltid lätt att hantera superstjärnor i en lagsport för ledare och det är en trixig balansgång för att försöka hålla all nöjda och glada. Sedan är det naturligtvis så att de andra spelarna i laget köper olika gräddfiler i takt med att en spelare excellerar och innebär framgång för alla.

Därför är det knappast underligt att strålkastarna från media (och fans) kommer att vara riktade mot landslagens bägge kaptener de närmaste dagarna med inriktning på matchen på onsdag kväll. Det är naturligtvis kittlande med två världsartister som gör upp.

Att Lionel Messi inte gillar att bli utbytt och alltid startar tyder på att han får 90 minuter på onsdag kväll. Kan då verkligen Zlatan kliva av i förtid i den egna hemmaborgen?

***

Benno Magnusson var en stor lirare på sin tid och nu fyller han 60 år. En skön profil som alltid har lätt till skratt, även om det inte alltid är rumsrent…och det är på sin plats att njuta av den här:

Annons

[youtubeplay id=”I624U-yeET8″ size=”medium”]

***

Vad döljer sig i den spanska fotbollen när det gäller dopning? Något som naturligtvis kan finnas i resten av Europa också. Vet att Wada inte är nöjt med hur Uefa och Fifa samarbetar kring kontroller.

***

Hur i helvete kunde jag fastna för Leeds United? En ständig utförsbacke.

***

Bröndby verkar räddat för ett tag framöver. Många trodde att den danska storklubben skulle gå i konkurs men det verkar överspelat efter att investerarna skjutit in nya pengar. Tänk, Danmarks största klubb på knä efter en rad galna och dyra satsningar. Något för svenska klubbar att studera ödmjukt.

***

Här har ni schemat för Sverige och Argentina:

4 February
  • 14.30 Press conference with coach Erik Hamrén, Scandic Park Hotel
  • 17.40 Mixed zone, Friends Arena – press entrance (gate 2) opens at 17.00.
    Annons
    Players attending: Nordfeldt, Bengtsson, Johansson, Martin Olsson, Elm, Durmaz, Holmén, Hysén, Kacaniklic, Larsson, Svensson.
  • 18.00 Training session, Friends Arena
5 February
  • 11.10 Mixed zone, Friends Arena – press entrance (gate 2) opens at 10.30.
    Players attending: Isaksson, Antonsson, Granqvist, Lustig, Jonas Olsson, Safari, Elmander, Källström, Ranégie, Wernbloom.
  • 11.30 Training session, Friends Arena
  • appr. 13.15 Press conference with team captain Zlatan Ibrahimovic, Friends Arena

Schedule for Argentina

4 February
  • 19.30 Training session, Friends Arena
5 February
17.30 Press conference, Friends Arena
 

Många undrar var Argentina bor. Jag är osäker men skulle sätta en slant på Grand Hotel där England bodde inför matchen i november och även Brasilien har bott tidigare. Samtidigt twittrar Agüero bilder och det ser kanske ut som om de bor på Sheraton.

Annons

***

En ny jätteskandal med uppgjorda matcher har avslöjats. Vore otroligt om det inte nådde Sverige på något sätt, särskilt sett till att man i dag kan spela på matcher på lägre nivå.

Publicerad 2013-02-04 12:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto