Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dags för fotbollens Kiviks Marknad

Lundhs blogg

Den allsvenska fotbollens upptaktsträff är en årlig sammankomst där medier, sponsorer och olika ledare (och ibland spelare) från de 16 allsvenska klubbarna minglar runt under en dag. Utfrågningar, “workshops”, kaffe, kaffe, kaffe, mingel, lunch och en hel del snack följer om vartannat under det som lätt är fotbollens Kiviks Marknad.

Det man brukar läsa om är omröstningarna om vilka som vinner SM-guld och vilka lag som åker ut. Lägg till den obligatoriska bilden med 16 tränare som ser lite udda ut när de dragit matchtröjorna över sina civila kläder. Den bilder sitter sedan inte så sällan i en kvällstidning ihop med knäcket: “Han riskerar att få sparken först.”

I år är det på Norra Latin i Stockholm och det betyder att man även stryker middagen på kvällen. Brukar annars följa dagen när man är ute i landet och emellanåt är det staden med det regerande mästarlaget som håller i upptakten. För ett år sedan var vi exempelvis i Helsingborg och snackade inför allsvenskan 2012.

Annons

Eftersom jag varit större delen av mina somrar på Österlen så är Kiviks marknad något positivt laddat för mig. Det är numera tre dagars marknad med tivoli med start måndagen i den tredje veckan i juli och även om den tappat i kvalitet och framför allt i både farlighet och variation så är det fortfarande värt en tur på marknaden när man får läge.

Visst, det var annat när jag var liten. Då stängde man Systembolaget i Simrismhamn några dagar i samband med marknaden och hela Österlen invaderades av raggare. Kraftfulla rubriker om porr, sprit och bråk följde. Något av ett undantagstillstånd gällde och jag fick knappt gå på marknaden, och de gånger jag gick så var det för att några snälla fiskare i Baskemölla som förbarmade sig och tog med mig.

Utvecklingen på upptaktsträffen har vart liknande, det är inte samma undantagstillstånd som de första gångerna jag var med i mitten på 1990-talet. Då gällde Finlands-färja och kvällens middag gick verkligheten inte i nykterhetens tecken för alla. Jag har blivit hotad att bli skallad på dass av “Liston” Söderberg och en hel del av fotbollens ledare tog inga fångar.

Annons

Kanske var det därför som Lagrell o Co insåg att en färja med en blandning av journalister därav en hel del var mer “old school” och fotbollens ledare kanske inte var den bästa idén? Framför allt inte efter vad som skedde vid 01-rycket när alla trycktes in i Club Flamingo efter att ha sett Frans Thijssen och Expressens Hans Linné mötas i en duett och sjunga “Jolly Bob”.

Då fanns det varken bloggar, twitter, mobilkameror eller ens mobiler så egentligen är det bara vi som var på plats som såg sjöslaget som verkligen gav skäl för epitet “Kiviks Marknad” och då i dess verkliga tappning, långt innan det blev städat och slätstruket. Där är vi i dag på den allsvenskan upptakten och det är nog klokt.

***

Sverige matchar mot Slovakien och här är startelvan som jag hade kört:

Annons

Nordfeldt – Antonsson, Granqvist, Olsson, Wendt – Svensson, Wernbloom – Durmaz, Toivonen, Kacaniklic – Fejzullahu.

Om Mikael Lustig har problem är det bättre att Antonsson får spela där än Granqvist som ihop med Jonas Olsson har nytta av att spela ännu mer ihop. Det handlar annars inte om att spela ihop laget så mycket då en given ryggrad försvunnit, utan handlar om att ge en del spelare chansen att kliva fram.

***

En del är irriterade på kritiken mot Rasmus Elm och Erik Hamrén. Lika många tycker att det är bra att vi granskar landslaget och vad man säger och tycker. Bara att konstatera att landslaget engagerar och det är roligt för både oss som följer och för dem som är med i landslaget, för utan intresse och engagemang hade det varit tristare.

Däremot är det naturligtvis så att vi som följer landslaget inte har koll på allt som sägs och sker i omklädningsrum, taktiksnack och i andra sammanhang. Lika lite som en politisk reporter har full koll på vad Tobias Billström och Fredrik Reinfeldt snackar om efter att den ena pratat för mycket, eller som en näringslivsreporter vet vad som sägs i Volvos styrelserum.

Annons

Däremot betyder inte det att journalister inte kan jobba med källor och med vad man ser av verksamheten oavsett om det handlar om matcher och träningar, valmöten eller opinionsundersökningar, börskurser och kapitaldagar och fabriksjobb. Det handlar om att samla så mycket information man kan och göra bedömningar utifrån det.

För min del vore det fel att inte kolla upp om det stämmer att Sverige har ett oerfaret landslag, precis som det vore fel att inte lyfta fram att Irland inte förlorat en bortamatch i kvalsammanhang sedan hösten 2007. Naturligtvis drar jag mina slutsatser efter en del av det, precis som ni andra får göra.

Jag tar dessutom gärna en debatt och svarar alltid på mejl och försöker att svara så gott det går på twitter och på kommentarer på krönikör och bloggar, även om jag inte alltid hinner med alla. Däremot är det bara löjligt med hat och hot och det vill jag slippa för det för ingenting framåt.

Annons

Men det handlar inte om att jag hatar Erik Hamrén eller att jag för ett krig mot honom eller någon specifik spelare. Jag gör mitt jobb och är det så att ni inte gillar det är det fritt fram att vända sig till TV4-Sportens chef Hans Pekkari som finns på twitter och via mejl: hans.pekkari@tv4.se. Jag vet att han välkomnar synpunkter.

***

Skälet till att jag avstod landskampen i Zilina stavas alltså Allsvenskans Upptaktsträff och inget annat.

Publicerad 2013-03-25 09:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto