Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamréns jobb blev svårare, men på fel sätt

Lundhs blogg

Kvällens svenska glädjeämne fanns i Dublin där David Alaba i matchens sista minut drog in 2-2 mellan Irland och Österrike och det var bra för det svenska VM-hoppet att lagen tappade vars två poäng. Att Tyskland återigen krossade Kazakstan visar dock att det handlar om att knipa en andraplats i gruppen.

Ja, ja, Erik Hamrén har en del annat att fundera över. Efter 0-0 i Slovakien så var det uppenbart att förbundskaptenen saknar en del alternativ för att kunna spetsa landslagets offensiv. I den bästa av världar hade man hoppats att hans jobb hade blivit svårare för att det bara kryllade av starka insatser i Zilina.

Kristoffer Nordfeldt gjorde en stark insats i målet och visade att flytten till Heerenveen har lyft den gamle BP-keepern, men annars var det rätt blekt och tunt. Man kan lyfta Erkan Zengin men där håller jag med Lasse Lagerbäck om att det hände för lite när han hade bollen. Jimmy Durmaz borde gjort 1-0 efter att ha löpt igenom, men icke.

Annons

I övrigt var det på sin höjd habila insatser i en match som saknade vettig inramning och bra förutsättningar. Ingen publik. En stelfrusen åker. Många skiften. Ja, det blev en 90 minuter ganska trista minuter och ett ynka utropstecken längst bak.

Direkt ovanpå Irlands-matchen och 0-0 så var det ingen PR för landslaget och det var uppenbart vad Lagerbäck ansåg när han på slutet pratade om att undvika Barcelona-syndromet, det vill säga att inte försöka ett spel som man inte har spelare till.

Egentligen kan man inte säga att någon närmade sig spel i landslaget utan det är en rad frågetecken fram till VM-kvalen drar i gång i juni igen, och då med ett genrep 3 juni. Till dess får Hamrén hoppas på att det lossnar för några skadade och/eller petade spelare.

John Guidetti? Johan Elmander? Markus Rosenberg? Det är givet att Sverige behöver en spets och alternativ till Zlatan Ibrahimovic. Sedan behöver en del av spelarna komma upp i form som Ola Toivonen, Tobias Hysén och så vidare.

Annons

Sverige börjar med en rysare med Österrike borta i Wien och sedan är det Färöarna på hemmaplan och fyra poäng är ett minimum och det vore skönt för sommarvilan med sex poäng, men om det ska bli verklighet måste laget hitta rätt.

För även om vi är några som saknar en tydlig spelidé så är känslan nu att det är materialet som brister och att Erik Hamrén inte har tillräckligt med alternativ för att pressa spelarna i en konkurrens – och på sätt få dem att växla upp.

Landslaget saknar speed på kanterna och spelare som kan ta sina gubbar och på så sätt skapa överlägen och chanser, och om inte Zlatan är i toppstöt – som mot Irland hemma – då är det rejält svårt att bryta igenom och skapa målchanser och göra mål. Och samtidigt kan Sverige inte bara hoppas på det.

Lär bli rejäla ångestmatcher i juni och det målglada landslaget från i vintras är åtminstone defensivt tajtare, men har samtidigt tappat all potens framåt. I Zilina kan inte ens Hamrén hävda att Sverige skapade chanser nog att vinna.

Annons

*****

England fixade precis krysset borta mot Montenegro, som gjorde en stark andra halvlek, men sett till att Roy Hodgson o Co har ett lättare schema så lär man ta direktplatsen.

*****

Typiskt Spanien att ha kniven i det närmaste i strupen och ändå vinna borta mot Frankrike.

*****

Speakern alternativt megafon-mannen i Podgorica är kanske något Friends Arena kan värva för att få tryck. Tvekar kanske när jag hör att han bytte ramsa på slutet: England, England f*** you, f*** you, England”.

*****

Hade unnat Anders Svensson att kliva förbi Thomas Ravelli. Fyra A-landskamper räcker och det kan bli mot Norge i augusti. Om nu inte Thomas Wernerson skäms över det?

*****

Pogba!?

*****

Älskar att Dejan Damjanovic som fixade 1-1 mot England spelar för FC Seoul i K-League.

Publicerad 2013-03-26 23:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto