Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är det sista CL-chansen, Zlatan?

Lundhs blogg

Zlatan Ibrahimovic har åtminstone utåt släppt fixeringen vid Champions League och talat om att han är nöjd med sin karriär även om han inte vinner bucklan som blott sju svenskar hissat, och där Henrik Larsson var senast 2006.

Det är en exklusiv klubb av svenska vinnare av Europacupen/Champions League och många stora namn saknas: Kurt Hamrin, Ove Kindvall, Conny Torstensson, Björn Andersson, Patrik Andersson, Jesper Blomqvist, Henrik Larsson.

Frågan är om Zlatan någon gång tar sig in i den gruppen av spelare? För det enda hans saknar är egentligen en europeisk cuptitel och en medalj med Sverige och det sistnämnda är det nog betydligt mindre chans att ta hem.

Naturligtvis är Zlatan oavsett CL-titel eller ej den största svenska spelaren i historien. Raden av ligatitlar i Ajax, Juventus, Inter, Barcelona och Milan och som efter ett hack ser ut att utökas med en Ligue 1-krona för Paris SG i vår.

Annons

För femte gången i karriären går Zlatan Ibrahimovic in i en Champions League-kvartsfinal tisdag kväll och bara en gång har han överlevt, med Barcelona mot Arsenal våren 2010 och där Lionel Messi överskuggade Zlatans två mål i London med fyra mål i returmatchen.

I semifinalerna mot förra klubben Inter gjorde Zlatan inte några större avtryck och blev utbytt efter en dryg timmes spel i bägge matcherna och när José Mourinhos mannar stormade vidare mot CL-titeln så var det på något sätt symboliskt för slutet i Barcelona för svensken.

Frågan är hur många Champions League-chanser Zlatan har kvar i sig? I höst fyller han 32 och även om han målmässigt och spelmässigt har den kanske starkaste perioden i karriären de sista två säsongerna så tär det naturligtvis på kroppen.

För det har blivit en del spel i Champions League sedan han flyttade till Holland och Ajax sommaren 2001 och han har gjort 31 mål på 97 matcher och ofta varit med efter gruppspelet, men aldrig final:

Annons

2001/02: Ajax – ut i tredje kvalrundan mot Celtic, 0 mål

2002/03: Ajax –  ut i kvartsfinal mot Milan, 5 mål

2003/04: Ajax – ut i gruppspel, 2 mål

2004/05: Juventus, ut i kvartsfinal mot Liverpool, 0 mål

2005/06: Juventus, ut i kvartsfinal mot Arsenal, 3 mål

2006/07: Inter, ut i åttondelsfinal mot Valencia, 0 mål

2007/08: Inter, ut i åttondelsfinal mot Liverpool, 5 mål

2008/09: Inter, ut i åttondelsfinal mot Manchester United, 1 mål

2009/10: Barcelona, ut i semifinal mot Inter, 4 mål

2010/11: Milan, ut i åttondelsfinal mot Tottenham, 4 mål

2011/12: Milan, kvartsfinal mot Barcelona, 5 mål

2012/13: PSG, kvartsfinal, 2 mål

Med två mål och fem assist har han naturligtvis bidragit till att Paris SG tagit sig kvartsfinalen mot FC Barcelona, och det är väl typiskt för Zlatans CL-öde att just Messi o Co väntar, och det efter Milan-dramat.

Annons

Man kan tolka Barcelonas nära-respass-upplevelse mot det italienska storlaget som att världens bästa lag inte bara är mänskligt utan även på nergång. Samtidigt kan Milan-rysaren få dem att vara extra vaksamma mot PSG, och det senare låter troligare.

Även om Paris SG imponerade i första matchen borta mot Valencia så släppte man in spanjorerna på slutet och då blev även Zlatan utvisad. I returen klarade man sig precis och man ska vara tacksam att Uefa sänkte avstängningen till en match.

För PSG är beroende av Zlatan och i ligaspelet har det varit mer uppenbart. Frågan är bara om han kan skaka av sig det faktum att han haft svårt i de avgörande matcher när CL-spelet går in på upploppet.

Egentligen är det Arsenal borta våren 2010 och Arsenal hemma med Milan 2012 som är undantagen och någon av matcherna mot Manchester United 2009, annars har Zlatan haft svårt att göra avtryck som man förväntar sig av de stora spelarna i de stora matcherna.

Annons

Mot Barcelona kommer Zlatan till spel med ett PSG som är under uppbyggnad och som svajat med jämna mellanrum, och även om Carlo Ancelotti är en erfaren tränare som bärgat CL-bucklan så är det en rejäl uppförsbacke.

Lägg till att Zlatans frustration med lagkamraterna i PSG inte stannat i omklädningsrummet direkt, utan det har snabbt letat sig ut till de franska tidningarna. Kraven han har på sig själv är en oftast en styrka, men när de går ut över andra är det tveksamt om det gynnar laget och därmed Zlatan.

Samtidigt har naturligtvis Zlatan en oerhörd revanschlusta i sig när just Messi och Barcelona står på andra sidan. Att skicka ut det katalanska laget ur Champions League har räckt långt, men då måste Zlatan vara i absoluta toppslag – annars kan han glömma det.

PZG-seger och helst inga insläppta mål är nog ett måste för att Zlatan o Co:s hopp ska leva till returen. Allt annat är Barcelona-avancemang vore en skräll och kanske också slutet på Zlatans dröm att äntligen få bärga CL-titeln.

Annons

 

Publicerad 2013-04-02 16:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto