Zlatan gav PSG lite hopp

Lundhs blogg

När Xavi var iskall i den 90:e minuten på Parc des Princes och från straffpunkten rullade in 1-2 till höger i målet och Paris målvakt Sirigu från sin plats i andra hörnet bara kunde se bollen i nät in så var det som vanligt. Fotbollens “Groundhog Day” där FC Barcelona på något sätt står som segrare när slutsignalen ljuder.

Men Paris SG-kaptenen Thiago Silva var inte beredd att ge upp och det var talande när brassen direkt efter manade på den unge fransmannen Matuidi som såg ut att helt ha gett upp efter det sena målet. Vilken scenförändring det var några minuter senare när Zlatan Ibrahimovic vann ännu en i raden av nickdueller och bollen gick ner till Matuidi och han skickade in 2-2.

För andra gången exploderade det på läktarna i Paris den här kvällen. Fansen gick verkligen bananas efter den sena kvittering med en av matchens sista sparkar och även om det såg ut att vara ett billigt agerande av Barcelonas målvakt Victor Valdés så spelar det mindre roll, det är målen som räknas och svagt var även Sirigus agerande som ledde till straffen.

Naturligtvis har Paris SG en oerhört lång väg att vandra innan man kan ta sikte på en eventuell semifinal. Även om Lionel Messi blev skadad kort efter att han ordnat 0-1 och fick kliva av i paus nu ser ut att missa returen nästa onsdag så är det är synnerligen svårslaget lag på Camp Nou. I så fall är det mer oroande att Javier Mascherano är borta, han är både avstängd och skadad.

Paris hade behövt vinna matchen även om PSG-spelarna kommer att känna sig som vinnarna i det krysset sett till att man inte bara hämtade in 0-1 utan även 1-2 och det på tilläggstid. Sedan kan Carlo Ancelotti med glädje visa matchen för spelarna ännu en gång och så kan de se med egna ögon att de i perioder spelade riktigt bra mot ett av världens bästa lag.

När Messi efter 38 minuters spel tog emot en utsökt yttersida av Dani Alves och den lille argentinaren sprätte in 1-0, efter att högerbacken tagit hand om en undan-nickad hörna och vänt den till en farlighet på ett sätt som få försvarsspelare klarar av, då var det ett aningen överraskande ledningsmål.

För Paris hade långa stunder rejält med spel på Barcelonas halva den första halvtimmen och Lavezzi hade en boll i stolpens insida och både Zlatan och Pastore hade möjligheter att ge hemmalaget ledningen, men det ville sig inte.

PSG-försvaret funkade bra med Silva och Alex och trion Beckham, Matuidi och Pastore framför backlinjen låg rätt och kunde oftast stänga ner Barcelonas instick och bollinnehavet gav inte och offensivt var Lucas Moura vass, kvick och farlig.

Fotboll handlar dock om att ta vara på sina chanser och när Messi fick sitt läge så var han skoningslös och 0-1 bara andades briljans hela vägen. PSG kom av sig ett tag efter det men efter han fick man upp trycket en aning och skapade några lägen.

Tyvärr hade inte Zlatan vare sig fötterna eller känslan med sig när han kom i lovande situationer som borde ha varit farliga och gett avslut eller mål. PSG-stjärnan jobbade på bra men i de avgörande lägena så gick det inte hans väg och det såg ut att sluta som vanligt för honom i Champions Leagues slutspel.

Efter knappa 80 minuters spel fick PSG frispark och Maxwell slog den från vänster och i straffområdet gick Silva upp och brassens nick satt i stolpen, men på returen var Zlatan framme och tryckte in 1-1 bakom Valdés.

Då gick det att känna trycket från läktarna och PSG-fansen bara skakade av glädje, och att det var ett viktigt mål för Zlatan var också tydligt. Hans pumpande mot fansen och han knutna näve. Ett mål som gav liv i matchen och PSG hopp.

Tv-bilderna efter målet var tydliga. Zlatan var offside och José Mourinho kan lägga ner sin tes om att Barcelona alltid kommer undan när Uefa viftar igenom klubben. En rejäl miss av domarteamet som fick kritik från bägge sidor och kanske inte hade sin bästa kväll.

Straffen som Barcelona fick i matchens sista ordinarie minut var det inget att säga om, för även om Sanchéz har ett rykte om att lägga sig så var det en miss av Sirigu att gå ut som han gjorde och ta den risken när motståndaren var på väg mot kortlinjen.

Tur nog för PSG-målvakten så slutade man inte spela utan försökte in i det sista och när Zlatan vann duellen i straffområdet och fick ner bollen till Matuidi så gav han Paris hopp om att en skräll på Nou Camp och med en assist och ett mål så gjorde han skäl för en lönen denna kväll.

Publicerad 2013-04-02 23:48