Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sir Alex är avundsvärd

Lundhs blogg

Sir Alex Ferguson ledde på måndagen Manchester United till klubbens 20:e ligatitel när laget slog Aston Villa med 3-0 hemma på Old Trafford. Det har i praktiken varit Uniteds guld ett tag, City föll samman och United ökade, men ett guld ska säkras helt och hållet innan Rooney o Co kan fira på riktigt.

Villa hade egentligen inget att sätta emot och Robin Van Persie hade efter 20 minuter skickat in tre mål och inte bara kopplat ett grepp om att vinna skytteligan och möjligen bli årets spelare utan även gett sin första säsong i United en värdig kröning. Frågan om värvningen av holländaren gav United den skjuts man behövde efter Manchester Citys triumf i fjol.

När jag på twitter skrev att United kunde tacka Van Persie fick jag genast mothugg av en del som lyfte laget och Michael Carrick och man poängterade att Van Persie hade en svacka när United avgjorde. Naturligtvis hade inte holländaren kunnat spela själv, men signalen när United köpte honom och hans start och de följande målen gav en rejäl injektion.

Annons

Det finns många spelare som excellerat, nämnde Michael Carrick, David De Gea som har vuxit in i ligan, Rio Ferdinand har gjort en av sina starkaste säsonger på länge och Nemanja Vidic var vass när han var tillbaka, är även svag för Rafael da Silva trots att försvaret ibland svajat och Kagawa och Hernández har bägge blixtrat till. Sedan är det naturligtvis en styrka med 19 olika målskyttar och veteraner som Giggs och Scholes.

Mest imponerad är jag ändå över Sir Alex Ferguson, 71. Tänk att brinna så för sitt jobb och bli så taggad av att vinna en titel att all kraft och energi går in i att ta tillbaka titeln. Fredrik Reinfeldt borde anlita honom som en frontfigur för att vilja och kunna jobba längre, även om den gamle skotten knappast skulle ställa upp för alliansen i en sådan fråga.

Fast det är avundsvärt att ha lågan kvar för ett jobb. Jag fattar att det är ett drömjobb med en rad fördelar, men trycket och pressen att leda en av världens största klubbar och dessutom aldrig bli mätt. Med sina 13 ligatitlar ligger han jämte Arsenal och med bara Liverpool (18) och United framför sig när det gäller ligatriumfer i den engelska fotbollen, och då har alla varit aktiva betydligt längre än Ferguson.

Annons

1. Manchester United, 20 ligatitlar

2. Liverpool, 18

3, Arsenal, Sir Alex Fergsuon, 13

5. Everton, 9

6. Aston Villa, 7

Ja, jag vet att Ryan Giggs har varit med och vunnit alla 13 ligatitlarna under Ferguson, men för mig är det något större att ha varit den som satt ihop lag efter lag och gång på gång vunnit. Han må vara en vresig gubbe utåt och kanske inte den som ger några fördelar till andra, men hans driv, vilja och ambition är imponerande sett till att han sedan länge kunde vilat med en drink i näven.

Efter segern mot Villa gav Ferguson den enda presskonferensen efter en ligamatch den här säsongen och han siktade redan på nästa säsong. Ja, herregud, den mannen vilar inte. Frågan hur han ska hantera Rooney är bara en av de svåra grejer han har att brottas med. Trots allt börjar en del av gardet bli till åren och han måste se till att fylla på manskapet, för han är inte nöjd med bara en titel.

Annons
Har bara stött på Alex Ferguson på nära håll två gånger, det var vid en tid när han var en del i Sverige och besökte både IFK Göteborg och Änglagården samt i Stockholm på ett evenemang som AIK höll i kring år 2000. Vid bägge tillfällena tog han sig verkligen tid att snacka och framför allt när han var i Göteborg då Jesper Blomqvist och klubben låg honom varmt om hjärtat.

Även om Ferguson hade en utstrålning som påverkade, det var få journalister som ens vågade fråga honom något. Den stenhårda blicken bakom en något mindre röd näsa var inte inbjudande, men i själva verket var han oerhört vänlig när han gått i gång. Ihop med Gunnar Larsson sken han upp och bjöd på många bra citat och hade tid, vilket var häftigt.

***

Typiskt att David Cameron ger sig in i Suarez-härvan. Politiker plockar gärna enkla poänger. Som Fredrik Reinfeldt och rövbombningen.

Annons

***

Som om det inte räckte med en ny förlust för Djurgården, typiskt nog avgör den ratade Kennedy Igboananike för AIK.

***

Förre Landskrona och Ajax-spelaren Rasmus Lindgren känner Luis Suarez bättre än de flesta och var också upphov till det första bettet som anfallaren tog.

***

Om Mario Götze är klar för Bayern München är det ett tungt slag inte bara för Dortmund utan för Bundesliga. Sedan kan man undra vem som läckte uppgifterna till Bild dagarna innan Bayern och Borussia Dortmund går in i semifinalerna i Champions League? Känslan är att en klubb tjänar mer på det än en annan.

Naturligtvis är det bra för Bayern att veta att man får en rejäl förstärkning och sedan är det positivt att få rubriker om annat än presidenten Uli Hoeness hundratals miljoner på ett konto i Schweiz. Att Bayern hotade att lämna presskonferensen inför CL-semin mot Barcelona om någon frågade om Hoeness är inte min typ av pressfrihet.

Annons

***

I det stora hela har Liverpool hanterat skandalen kring Suarez bra.

Publicerad 2013-04-23 07:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto