Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fansen krossade Lagrells vision

Lundhs blogg

Förra SvFF-basen Lars-Åke Lagrell tillhör den falang inom svensk fotboll som velat flytta makten för 51-procentsregeln – som innebär att den ideella föreningen alltid ska ha makten i eventuella bolag – men Lagrells eget förbund övergav under fredagen den strävan. När 80 procent av medlemmarna i SvFF röstat i frågan var 55 procent för att Riksidrottsförbundet ska äga frågan och därmed byter förbundet inriktning i frågan.

En klar seger för fansen som mobiliserat under våren och även fått en rad av de stora klubbarna i allsvenskan att fatta beslut på sina årsmöten om att man är mot en förändring av regelverket. En del fans har jämfört det med en grundlag och velat att en sådan fråga ska ligga kvar hos RF. När SvFF-basen Karl-Erik Nilsson fick känna på kraften började han tveka.

Kritiken handlade om att förbundet försökt trycka igenom det här utan en ordentlig demokratisk process och man pekade på en undermålig utredning. Så trots att SvFF-styrelsen redan hade tagit beslut i frågan så lät Nilsson förbundets medlemmar säga sitt en gång till, och följden blir att förbundet inte kommer att stötta RF:s förslag om att specialförbunden ska äga frågan om 51-procentsregeln.

Annons

Naturligtvis både starkt och rätt av Nilsson att lyssna på opinionen. Uppenbarligen är frågan så laddad att få om ens någon vågar kliva fram och driva den i en riktning mot att förbundet ska få makten över frågan, och i en eventuell framtid kunna ge klartecken till en klubb vars medlemmar hade velat gå den vägen.

Därmed stänger man den frågan för svensk fotboll inom överskådlig framtid. Kan inte se hur den skulle kunna dyka upp igen. Den hade bara berört ett fåtal föreningen, men det finns naturligtvis både ideologiska hänsyn och en del som inte vill ta risken att en eller ett par klubbar skulle kunna ta stora kliv med kapital.

Intressant blir att se hur hockeyn skulle hantera ett nej på Riksidrottsmötet i maj, vilket är det troliga sett till hur specialförbund som fäktning och andra sett till att mobilisera krafterna för att stoppa en förändring av hur svensk idrott kan bolagisera.

Annons

Det finns en del som tror att hockeyn (läs främst hockeyligan) då kommer att försöka att bryta sig ut från idrottens organisation. Nej, det är ingen lätt process och inte alls givet att det lyckas. Däremot är det klart att hockeyklubbarna som är betydligt mer utvecklade kommersiellt ser möjligheter att få in kapital via investerare.

Publicerad 2013-04-27 12:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto