Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Silly season skapar avtryck

Lundhs blogg

För ett par år sedan var det en del som trodde att de värsta excesserna under silly season skulle dö ut. Inga fler galna affärer med astronomiska transfersummor. Ja, ja, det är lätt att konstatera att de som trodde festen var över hade fel, och den pågår för fullt i dag.

Under söndagen skickade Real Madrid i väg nästan två miljarder för Gareth Bale. Tottenham fick en knapp miljard för walesaren och själv får han en miljard i lön under sex år i den spanska huvudstaden. Om det är klokt eller ej går att diskutera men marknaden styr och det är ingen slump att Real satt världsrekord sex gånger i rad.

Om det beror på att den spanska staten och Madrid subventionerar, eller har subventionerat, eller om det är för att Real-ledningen skickligt sett till att kunna bära den typen av jätteaffärer är upp till betraktaren. Bara att konstatera att Real gått plus varje år sedan 2002.

Annons

Affären Bale kostar klubben cirka 270 miljoner kronor om året i avskrivningar och lön, men det är också så att den stärker Reals varumärke och bidrar till att göra den attraktivare för fans, sponsorer och andra marknader. Det finns andra klubbar som gör betydligt riskablare affärer.

Ett nytt tv-avtal i England, miljarder från Qatar och Ryssland samt nya satsningar från Manchester Citys och Chelseas ägare och hel del i Turkiet, Ukraina har gett full fart. Ja, det är konstruerade reklamavtal och direkta satsningar tvärt emot Uefa:s FFP-regler har satt fart på marknaden.

Blir intressant att se hur Uefa tacklar det hela. Monaco kan omöjligt bära den galna satsningen samtidigt som man följer reglerna om att bara gå back en halv miljard under tre år. Å andra sidan har jag svårt att se Uefa kasta ut en del stjärnspäckade klubbar från Champions League.

Annons

Naturligtvis är det rätt att sätta stopp för klubbar som missköter sin ekonomi men risken med FFP är att man cementerar läget som det är när man stoppar företag och privatpersoner för att skjuta in stora belopp för att ta kliv. Det är något som är trist, eftersom de pengarna rinner neråt i systemet.

I Fotbollskanalen Europa snackade vi silly season och såg hur vissa ligor försvagats och tog ut våra bästa värvningar liga för liga:

I Fergie Time var det en hel del inför VM-kvalet som följer nästa helg:

Räkna med att det kommer att bli fullt drag under måndagen då de flesta stora fönster har öppet och du följer alla rörelser, rykten, affärer HÄR.

Så här stänger olika transferfönster runt om i Europa:

Sverige: Stängde 11 augusti

Norge: Stängde 11 augusti

Polen: Stängde 31 augusti

Portugal: Stängde 31 augusti

Annons

Skottland: Stängde 31 augusti

Schweiz: Stängde 31 augusti

Tyskland: I dag, 19.00

England: I dag, midnatt

Italien: I dag, midnatt

Danmark: I dag, midnatt

Finland: I dag, midnatt

Österrike: I dag, midnatt

Ukraina: I dag, midnatt

Österrike: I dag, midnatt

Frankrike: I dag, midnatt

Holland: 3 september, 01.00

Spanien: 3 september, 01.00

Grekland: 3 september 01.00

Belgien: 3 september 01.00

Turkiet: 4 september 00:00

Ryssland: 7 september, 01.00

***

Någon som varit i Astana och har tips?

***

Så deppigt att det laddade mötet mellan Degerfors och Örebro fick brytas för att någon troligen skjutit på domaren med en soft-air-gun.

***

Leeds förlorade och jag är tillbaka i verkligheten.

***

Östers formtopp spetsar till den allsvenska guldstriden än mer och det är inte utan att man ser fram emot följande:

23 september, Göteborg-AIK

Annons

25 september, Helsingborg-Malmö

***

West Bromwich start på säsongen skvallrar om att det kan bli ett tufft år för klubben som hela tiden lyckats ta kliv sedan återkomsten till Premier League.

***

Etrit Berisha fick en skön avslutning i Kalmar FF med att hålla nollan och göra mål. Lazio nästa.

Publicerad 2013-09-02 11:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto