Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

BILDEXTRA - Sovjet + Dubai = Astana

Lundhs blogg

Kazakstan var för länge sedan en del av Sidenvägen till Kina och har därefter varit med om en hel rad oroligheter och folkomflyttningar  genom århundraden vilket i dag gör befolkningen blandad av kazaker, ryssar, uzbeker, ukrainare och tyskar.

I flera perioder har landet ryssifierats och bland annat såg Josef Stalin till att deportera flera olika folk till Kazakstan, bland annat en tyskättad grupp på 400 000 som man var rädd skulle samarbeta med Hitlers Tyskland vid invasionen av Sovjet.

Huvudstaden Astana är ung, även om det funnits en mindre stad här tidigare och man bland annat hade ett stort fångläger för makar till politiska fiender under Sovjet-tiden, så har det skett en explosionsartad tillväxt sedan Kazakstan blev självständigt 1991.

President Nursultan Nazarbajev flyttade huvudstaden från Almaty för att han ville göra ett rejält avtryck, även om man officiellt skyller på allt från jordbävningsrisker till att Almaty låg för nära Kina.

Annons

Tack vare olja och gas har landet – som till ytan är världens nionde största – kunnat pumpa in miljarder i byggen i Astana. Palatsliknande ministerier, enorma monument, köpcenter och casinos kantar de raka och stora avenyerna.

Det är som om man tagit Dubai eller Doha och flyttat det till stäppen och sedan kryddat med gamla Sovjet-influenser som funnits kvar i landet. Kombinationen är inte alltid helt lyckad, men det måste ha varit rejält dyrt.

En genomgående doft under mina timmar i Astana har varit starkt rengöringsmedel. Närmast kloraktigt och det har inte gått att undvika. På flygplatsen. I lobbyn på Grand Park Hotel Esil. På rummet. I frukostmatsalen. I köpcentrat. Överallt vill man ha rent.

Sedan är det naturligtvis för jävligt att president Nursultan Nazarbajev inte satsar på demokrati. Den tidigare kommunisten gjorde ett snabbt skifte när Sovjet föll och lyckades behålla makten i Kazakstan, och dessutom får han sitta kvar på livstid och hans parti är ensamt i parlamentet.
Annons

Ekonomin rusar i landet och man har en tillväxt som få andra i världen. Tyvärr kommer det bara eliten tillgodo och sett till alla lyxbilar som rullar på gatorna i Astana så har de det oerhört gott ställt. Nya Lexus, Mercedes, Cadillac, ja, det mesta finns här för dem med pengar.

Inte helt olikt andra gamla östländer och där befolkningen får ta smällen. Oroligheter har förekommit men slagits ner hårt och bestämt. Medierna har fått ta stryk och man har fängslat opponenter till presidenten och regimen.

Häromåret strejkade oljearbetare mot att pengarna bara går till eliten och 15 av dem dog när polisen gick in och sköt ursinningslöst. Vladimir Kozlov som är en ledande oppositionspolitiker dömdes därefter mot sitt nekande till sju års fängelse för att ha bidragit till oroligheterna.

***

Telia Sonera? Jo, det svenska företaget finns även här och Veckans Affärer ger en bild.

Annons

***

Att Kazakstan tillhör Uefa är en gåta. Från början valde landet att tillhöra Asiens fotbollsförbund (AFC) 1992 och det är där man tävlar i de flesta andra sporter, men med tid ville man in i Uefa och blev insläppt 2002. Trots att möjligheterna att nå VM är betydligt mindre där.

Skäl? Ja, det talas om allt från traditioner, att man tillhörde den sovjetiska ligan tidigare och att det finns mer pengar i Uefa:s olika tävlingar. Statusen är också mycket högre att kopplas till Champions League.

Nu vill även Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan vara med i Uefa men Uefa-presidenten Michel Platini nobbar ländernas önskningar och det stannar nog med att Kazakstan samt Israel, som länderna i arabvärlden inte vill spela mot, och Turkiet tillhör Uefa.

***

Taxikaoset på Astanas flygplats skojar man inte bort. Till och med Malmö framstår som enkelt. Ett par snubbar som hotade chaffisar som körde för de 3000 tenge som de ska kosta. De maffiaagerande männen ville ha 800 tenge och det var en chaffis som inte vågade köra oss, men till slut hittade vi en man som trotsade hoten.

Annons

***

Lagkapten Zlatan Ibrahimovic kör presskonferensen i kväll. Hoppas den kazakiska pressen är professionell.

***
Kazakerna räknar med utsålt på Astana Arena. Runt 30 000 åskådare och biljettpriserna ligger mellan 25 (kortsida) och 250 kronor (långsida).
Publicerad 2013-09-09 14:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto