Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ALLT ni behöver veta om VM-kvalmatematiken och dramatiken

Lundhs blogg

HÄR HITTAR NI ALLA AKTUELLA VM-KVALGRUPPER.

Sverige jagar en andraplats i gruppen bakom Tyskland som lär vinna den. Då finns chansen till ett playoff med en plats i VM i Brasilien i potten men det är knivigt hur man utser de åtta bästa tvåorna utav nio stycken. Dessutom ska man först bli tvåa i gruppen och så här avgörs andraplatsen:

  • a) Poäng efter alla matcher
  • b) Målskillnad efter alla matcher
  • c) Flest gjorda mål efter alla matcher

Om två eller fler lag är lika efter de kriterierna gäller:

  • d) Inbördes möten
  • e) Inbördes målskillnad
  • f) Flest gjorda mål i inbördes möten
  • g) Flest gjorda mål på bortaplan i inbördes möten förutsatt att det bara är två lag
  • Annons
  • h) Om två lag är lika efter det väntar en avgörande match på neutral plats. Vid oavgjort vid full tid blir det förlängning 2 x 15 och sedan eventuellt straffar.

HÄR HITTAR NI ALLA AKTUELLA VM-KVALGRUPPER.

Sedan handlar det om att vaska fram åtta grupptvåor utav nio i Europas VM-kval. Eftersom en grupp har fem lag och de resterande åtta grupperna har sex lag så tar man bort det sämsta laget. I Sveriges fall ser det ut som att man plockar bort Färöarna. Sedan ställer man de nio grupptvåorna emot varandra och rankar dem efter:

  1. Flest poäng
  2. Målskillnad
  3. Flest gjorda mål

Playoff blir det i november, den 15 och den 19. Oktobers FIFA-rankning – som inkluderar de sista matcherna i VM-kvalet – är grunden till vilka fyra lag som seedas och slipper möta varandra och dessutom får börja borta.

Lottningen sker den 21 oktober på FIFA:s högkvarter i Zürich och sedan gör åtta tvåor upp om fyra VM-platser och ansluter till de nio gruppettorna som redan är VM-klara.

Annons

I playoff gäller vanliga regler, det vill säga att flest bortamål ger avancemang vid lika antalet gjorda mål i bägge matcherna. Mål i en eventuell förlängning för bortalaget räknas också dubbelt. Kan man inte skiljas åt efter två matcher och förlängning i den andra matchen så är det straffläggning.

HÄR HITTAR NI ALLA AKTUELLA VM-KVALGRUPPER.

Så här är läget i Sveriges grupp:

 Grupp C S V O F + P
 Tyskland 7 6 1 0 25 7 19
 Sverige 7 4 2 1 13 8 14
 Österrike 7 3 2 2 15 8 11
 Irland 7 3 2 2 13 12 11
 Kazakstan 7 1 1 5 4 16 4
 Färöarna 7 0 0 7 3 22 0

 

Tyskland har följande kvar: Färöarna (B), Irland (H), Sverige (B)

Sverige har följande kvar: Kazakstan (B), Österrike (H), Tyskland (H)

Österrike har följande kvar: Irland (H), Sverige (B), Färöarna (B)

Irland har följande kvar: Österrike (B), Tyskland (B), Kazakstan (H)

  • Det är lätt att se att Tyskland går upp på 22 poäng i kväll och då kan varken Österrike eller Irland hinna i kapp. Sverige kan i teorin nå 23 poäng men för att gå förbi tyskarna så måste de förlora hemma mot Irland och det lär inte hända. Skulle Sverige tappa poäng i kväll kan Joachim Löw o Co vara VM-klara i kväll.
  • Annons
  • Sverige stärker sina chanser med en vinst i kväll och har då i teorin en möjlighet att vinna gruppen. Det troliga är att Tyskland redan gjort det när man kommer till Friends Arena i oktober och då kanske inte har samma motivation. Lex Holland i EM-kvalet. Samtidigt kan inte Hamrén o Co slappna av eftersom Österrike kommer till Solna och sedan möter man Färöarna vilket innebär att man kan ta in sex poäng. Bäst är om Sverige vinner med många mål i kväll, då kan man ta udden ur Österrike. Oavgjort mot Kazakstan ger ett försprång oavsett resultat i Wien men då kan man vara tvungen att slå Tyskland. Förlust är inte bra vare sig för kampen om att bli grupptvåa eller att bli seedad, men det är absolut inte kört för det.
  • Österrike är inte ens borta vid en förlust mot Irland eftersom man kan slå Sverige och sedan räkna med att Tyskland slår både Irland och Sverige samtidigt som man tar tre poäng mot Färöarna och ser till att späda på målskillnaden. Då tar man andraplatsen på målskillnad, så man kan riskera en del för att vinna i kväll. Kryss ger egentligen samma läge medan vinst innebär att man är hack i häl på Sverige och vet att man nästan kan spela bort svenskarna i nästsista fajten.
  • Annons
  • Irland är i brygga efter förlusten i Dublin och efter Wien väntar Tyskland borta. Samtidigt har man Kazakstan hemma i sista vilket innebär tre poäng och om Sverige tappar poäng i kväll är tyskarna klara och då kanske motivationen går ner hos Löws mannar. Så en seger mot Österrike gör att Irland har mycket att spela för inför matcherna i oktober. Däremot betyder en förlust att kampen mer eller mindre är över då antingen Sverige eller Österrike tar poäng på Friends och målskillnaden är för svag. Ett kryss ger lite hopp men det hänger på andra lags insatser och en skräll i Tyskland.
Publicerad 2013-09-10 13:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto