Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Österrike på bortaplan är något helt annat än i Wien

Lundhs blogg

När Sverige tog emot Irland i mars så var det slående att motståndarna var starkare på bortaplan än på hemmplan. Faktum var att man då aldrig förlorat en kvalmatch på bortaplan under den nu sparkade Giovanni Trapattoni, men den sviten tog slut i Wien mot Österrike i september.

Vilket leder oss in på Österrike som kvallag och det är långt i från 1930-talets “Wunderteam” som var i VM-semifinal 1934 och tog OS-silver 1936 innan man sögs upp i Hitlers rike och landslaget slogs ihop med det tyska. Efter kriget så spelade Österrike under egen flagg igen och nådde VM-brons 1954.

I slutet av 1970-talet var man hyfsat starkt och nådde både VM 1978 och 1982 och i det förstnämnda slog man Sverige, men betydligt större för österrikarna är segern mot Västtyskland i Cordoba i samma VM och man blev VM-sjua, och det anses att det landslaget är Österrikes bästa.

Fyra år senare mötte man återigen Västtyskland i en skandalmatch där tyskarna vann med 1-0 vilket betydde Österrike och Västtyskland gick vidare och att Algeriet åkte ut. Horst Hrubesch gjorde 1-0 efter tio minuter och sedan spelade man mest runt bollen, för Algeriet hade spelat sin sista match dagen före.

Annons

Utöver 1982 så har Österrike spelat VM 1990 och 1998, då man i kvalspelet satte stopp för Tommy Svensson-epoken via två mål av Andreas Herzog. Inte i något av VM-slutspelen på 1990-talet gjorde man avtryck utan åkte hem efter gruppspelet och därefter har man inte kvalat in.

I EM-sammanhang har Österrike aldrig kvalat in till ett mästerskap, enda EM-slutspelet man varit en del av var det man ordnade med Schweiz 2008. Då åkte man också ut i gruppspelet efter blott en oavgjord.

På hemmaplan i VM-kvalet har man förlorat mot Tyskland men vunnit fyra andra matcher. På bortaplan har man tappat poäng i Dublin, Astana och Berlin, vilket är de tre man spelat.

I senaste EM-kvalet tappade österrikarna tio poäng på bortaplan mot Turkiet, Belgien, Tyskland och Kazakstan. Enda segern kom mot Azerbadjzan. Hemma var man något starkare med två segrar, ett kryss och två förluster.

Annons

I VM-kvalet till Sydafrika så vann Österrike fyra hemmamatcher: Frankrike, Litauen, Färöarna samt Rumänien. Enda förlusten kom mot Serbien som också vann gruppen. På bortaplan tog man blott två poäng, man kryssade till och med mot Färöarna.

Så det råder inget tvivel om att Österrike som resande är ett svagare motstånd även om nye förbundskaptenen Marcel Koller tagit landet närmare ett slutspel än på länge och det är en injektion. Samtidigt måste Hamrén o Co se till att utnyttja Friends Arena och hemmaplan till att avgöra.

***

Så länge Gustavo Poyet var i Leeds gick klubben bra men när han stack och lämnade Dennis Wise som ensam manager så sjönk verksamheten som en sten. Därför tror jag på Poyet i Sunderland.

***

DN drar i dag på om storbråk efter omorganisation på SvFF. Egentligen hade det varit en större nyhet om förbundet inte omorganiserade. Alla som haft kontakt med SvFF inser väl att det är ett måste sett till att man bytt ordförande, fått ny arena och det är 2013.

Annons

Om sedan Mikael Santoft och Camilla Hagman är rätt man och kvinna går att diskutera efter deras år på RF, och det blir lätt en politruk-känsla över att man kan leva som idrottsbyråkrat. Å andra sidan behöver idrotten professionaliseras.

Att Hagman blev storchef över både marknad och kommunikation ledde till att Janne Larsson gick vidare och att Jonas Nystedt blev åsidosatt och det är alltid tråkigt när individer hamnar i kläm, och som gjort ett bra jobb.

Samtidigt är det en given del av varje arbetsplats att man måste omorganisera och förändra, vare sig man vill eller ej, när världen utanför snurrar så fort som den gör. Skickliga ledare får då med sig personalen, och får inte den emot sig.

***

Krönikerar om att Sverige-Österrike är en match som är gjord för Kim Källström.

***

Österrike har en del skadeproblem.

Annons

***

Det finns en ironi i att DN skriver om hårda tag, frysbox och annat efter en stökig omorganisation av SvFF och sedan vet man hur det går till på DN just nu.

Publicerad 2013-10-08 10:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto