Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tredje gången gillt för Alexander Gerndt

Lundhs blogg

Ingen Zlatan-CAMZlatan Ibrahimovic är avstängd (han sitter på VIP-avdelningen) men väl en kamera på den svenska bänken.

HÄR ÄR ALLA FAKTA OM KVÄLLENS VM-KVALSÄNDNING – från 20:00 till 24:00 och där det blir full koll på alla som går till VM och till playoff.

18:30-20:00 Direktsändning utanför Friends Arena, fotbollskanalen.se
20:00-24:00 Liveuppdatering av tabellerna – de blir grupptvåor, fotbollskanalen.se
20:00 Turkiet-Holland, TV4 Sport och fotbollskanalen.se.
20:00 Bench-cam – Sverige-Tyskland, fotbollskanalen.se
20.00 Studio inför Sverige-Tyskland, TV4 och fotbollskanalen.se
20.45 Sverige-Tyskland, TV4 och fotbollskanalen.se
23.00-24:00 Eftersnack, VM-kvalkväll, TV4

***

Erik Hamrén fortsätter med sina tvära kast. Under tisdagen berättade landslaget att Alexander Gerndt var blixtinkallad då en skadad Johan Elmander var osäkert startande mot Tyskland. Snacka om att kasta in en granat under matchdagen, och se till att uttagningen av en anfallare kan ta över rubrikerna.

Annons

Ni kan historien vid det här laget. Alexander Gerndt dömdes först i tingsrätten i december 2011 till villkorlig dom och 80 dagsböter för att ha misshandlat sin tidigare fru. Efter överklagan så dömde Hovrätten honom för samma brott till villkorlig dom men sänkte antalet dagsböter till 60 stycken.

Svenska fotbollsförbundet har under delar av historien visat upp en provkarta på hur man inte ska hantera en sådan fråga som en av Sveriges största folkrörelser. Första reaktionen från både generalssekreterare Santoft och ordförande Lagrell var att Gerndt givetvis var spelklar i Blågult eftersom han inte var frihetsberövad.

Efter våldsam kritik så ändrade man sig ett dygn senare och då bestämde SvFF-styrelsen att Gerndt inte var uttagningsbar i landslaget. I slutet av april 2012, två veckor innan Erik Hamrén skulle ta ut EM-truppen, så ansåg SvFF att Gerndt avtjänat sitt straff och gjorde det möjligt att ta ut i landslaget igen, men han kom inte med till Ukraina.

Annons

Första uttagningen dröjde istället till i augusti 2012, då Sverige skulle möta BrasilienRåsunda. Hamrén hänvisade till SvFF-styrelsen och förklarade att han tänkte sportsligt. Det blev rätt rejält liv och Gerndt lämnade återbud på grund av skada trots att han spelade 90 minuter för Utrecht både helgen före och helgen efter landskampen.

Andra uttagningen kom i mars 2013, till VM-kvalet mot Irland, men även då ledde den negativa uppmärksamheten till att Alexander Gerndt backade. Anfallaren klarade inte uppmärksamheten och valde att inte ansluta till landslaget utan stannade i klubblaget Young Boys i Schweiz.

Därefter har det varit tyst till SvFF släppte nyheten på sin egen hemsida om att en känning i baksidan i ett Elmanders lår gör att man kallat in Gerndt. Inte med ett ord nämner man den tidigare turbulensen som följt anfallaren.

Annons

Fel strategi, för även om Karl-Erik Nilsson tycker att han svarat på samma fråga många gånger, så hade det varit rätt tillfälle att återigen förklara SvFF:s inställning till att ge Alexander Gerndt en chans att spela i landslaget igen.

Erik Hamrén har uppenbarligen ingen känsla för vad som kan brinna till och det förvånar att han kallar in Gerndt till den här matchen, samma dag som man ska möta Tyskland. För det är givet att det blir en ny diskussion om det är rätt eller fel.

Det är också en fråga som hela fotbollsrörelsen borde ta beslut i, och inte bara SvFF-styrelsen. Ja, jag vet att den representerar fotbolls-Sverige men det visade sig senast i 51-procentsregeln att den inte speglade uppfattningen.

För egen del är jag för att folk ska få en andra chans efter avtjänat straff. Det är en grundprincip som gäller i samhället, men om fotbollen anser att det strider mot värdegrunderna så är det något man måste diskutera, och inte ducka.

Annons

Sportsligt går det även att diskutera Alexander Gerndt. Tre mål på tio matcher i klubblaget jämfört med Branimir Hrgotas två mål i Bundesliga och Marcus Bergs fyra mål på sju matcher i grekiska ligan. I min ranking är Gerndt bara trea. Samtidigt har Hamrén hela tiden gillat Gerndt som spelare och lät honom debutera november 2010 mot just Tyskland.

****

Playoff lottas den 21 oktober 14:00 och den går att se på fotbollskanalen.se.

****

Även om Tyskland saknar en del skadade spelare och VM-klart kan ingen anklaga Jogi Löw för att spara spelare. Det är idel äss som kommer till spel mot Sverige och det kommer att bli åka av för det svenska landslaget. En rejäl prövning och för egen del tror jag inte 4-4 är något de hetsar upp sig för.

****

Förstår inte riktigt att Hamrén dumpar Anders Svensson.

****

Det händer en del i landslaget. Av startelvan i Berlin för ett år sedan återstår två spelare: Rasmus Elm och Sebastian Larsson. Helt ny backlinje, ny målvakt, vänsterback till höger och Tobias Hysén och Ola Toivonen på topp. Antingen har Hamrén en mäktig bredd i truppen eller så är det ett B-lag som kommer till spel.

Annons

Undrar hur många av Isaksson, Lustig och Elmander som hade kunnat spela om en plats i VM stått på spel? Gissar på alla tre men att man i det här läget tar det säkra för det osäkra.

***

Publicerad 2013-10-15 18:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto