Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ladda inför rysaren med sköna svenska kvaltriumfer

Lundhs blogg

I kväll väntar ödesmatch mot Portugal. En plats i VM i Brasilien står på spel och Sverige måste antingen vinna med två måls marginal eller via straffar för att gå till VM. Svenskt 1-0 efter 90 minuter ger förlängning och eventuellt straffar. Alla andra resultat: svensk förlust, kryss samt vinst med 2-1, 3-2, 4-3 innebär att Portugal når VM.

Portugiserna har i kraft av sin 1-0 seger en möjlighet att via ett bortamål skaffa sig ett bra läge att gå vidare. Vid lika så vinner det lag som gjort flest bortamål och det gäller även ett eventuellt bortamål i förlängningen. Så en mardröm vore att Sverige vann 1-0 och tog det till förlängning och där gör lagen varsitt mål – då är Portugal vidare på bortamål.

Här är ALLA fakta om hur vi sänder i dag. Matchen. Zlatan-CAM. Ronaldo-CAM. Extrasändningar.

Här är min krönika om att jag vill se landslaget ge oss en ny bragd.

I väntan på kvällens match har jag fördjupat mig i lite gamla kvaltriumfer. Det är svårt att runda 3-2 mot Holland för ett par år sedan som gav en plats i EM 2012.

Annons

Där landslaget låg under med 1-2 och vände till 3-2:

Sedan finns den klassiska snömatchen i Gelsenkirchen, där det blev omspel mot Österrike för att ordna en plats i VM 1974. Det var lite mer återhållsamt jubel på den tiden.

[youtubeplay id=”t5vsZpA1CAI” size=”medium”]

En av mina favoriter är givetvis kvalet till VM 1994 där Sverige fick besked om att Frankrike förlorat hemma mot Israel och på så sätt ordnat en plats i USA. Sverige slog tidigare på kvällen Finland. Sedan blev det limousin till Café Opera där segerfesterna alltid hölls.

[youtubeplay id=”pVt1GBs2WLI” size=”medium”]

Jag hade själv tagit färjan till Polen och nattåget till Krakow och sedan taxi till Chorzow i oktober 1989 med ett gäng polare för att se Olle Nordin bryta förbannelsen att Sverige inte varit med i ett stort mästerskap sedan 1978. Det var stort att se Jocke Nilsson vara kung och fixa straff, även om Johnny Ekström fick rubrikerna för sitt solomål.

Annons

[youtubeplay id=”siTYI5Tu0oQ” size=”medium”]

Tommy Söderbergs tokspel efter att Sverige vunnit i Istanbul 2001 glömmer jag aldrig. Det var en häftig kväll med en sensationell utveckling:

[youtubeplay id=”SzQxEtipl20″ size=”medium”]

 

 

 

Publicerad 2013-11-19 11:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto