Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Deppa inte, i februari lottar Uefa kvalet till EM 2016

Lundhs blogg

Sveriges VM-dröm dog på Friends Arena, men redan i februari kan landslaget börja snegla mot nästa mästerskap: EM 2016 i Frankrike. Ett EM-slutspel som utökas från 16 lag till 24 lag och med bara ett arrangerande land så finns det hela 23 platser att slåss om för Uefa:s 53 medlemsländer som får kvala.

[youtubeplay id=”zBI5W19F5vg” size=”large”]

Räkna med att det blir åtta grupper med sex lag och en grupp med fem lag när kvalet lottas i Nice den 23 februari där nio gruppettor, nio grupptvåor och den bästa trean samt åtta treor som gör upp om fyra platser. Snacka om lättare kvalspel än tidigare, som i VM ’14 där 13 lag från Europa gick dit och EM ’12 där 14 lag gick dit.

Basen för seedningen av lagen inför kvallottningen blir resultaten i VM-kvalet 2014 (40 procent), EM-kvalet och EM 2012 VM-kvalet (40 procent) och VM 2010 (20 procent). Sverige är just nu på gränsen mellan att bli seedat i första gruppen och andra gruppen, det lär komma ny information om det den närmaste tiden.

Annons

Första seedningsgruppen i dag är: Spanien, Tyskland, Holland, Italien, England, Ryssland, Portugal, Grekland, Bosnien.

Andra gruppen i dag är: Sverige, Danmark, Ukraina, Schweiz, Kroatien, Belgien, Tjeckien, Ungern, Irland.

Tredje gruppen i dag är: Serbien, Turkiet, Slovenien, Israel, Norge, Slovakien, Rumänien, Österrike, Mntenegro.

Fjärde gruppen i dag är: Armenien, Polen, Skottland, Finland, Lettland, Wales, Bulgarien, Estland, Vitryssland.

Femte gruppen i dag är: Nordirland, Albainen, Island, Litauen, Moldavien, Mkaedonien, Azerbadjzan, Georgien, Cypern.

Sjätte gruppen i dag är: Luxemburg, Kazakstan, Liechtenstein, Färöarna, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar.

Ja, det ser inte ut som något som är omöjligt för Sverige att hantera och sett till att Erik Hamrén ger signaler om att han och SvFF har ett ömsesidigt intresse om en fortsättning och att Zlatan Ibrahimovic aviserar att han kör vidare så är basen satt för landslaget och om Hamrén kunde addera en försvarscoach så kanske man kan lyfta än mer.

Annons

Anders Svensson lär sluta i landslaget till nästa höst då han fyller 38 år och kanske faller Mikael Antonsson och Tobias Hysén i från? Skulle tro att trion Elmander, Isaksson och Källström kör vidare och att de vill avsluta med ett EM-slutspel. Särskilt sett till att de har kontrakt med klubbar och dessutom fortfarande håller i landslaget.

Resten av truppen är säkert sugen på att vara med i landslaget även när EM-kvalet piskar i gång och sedan är det fler än John Guidetti som vill slå sig in i truppen. O Hiljemark, J Ekstrand, M Johansson, Hamad, R Bengtsson, M Berg, P Jansson, A Milosevic och många fler är sugna på att tampas om en plats i truppen.

Naturligtvis är det deppigt att Sverige missar VM i Brasilien och det blir tomt nästa sommar men sedan handlar det om att komma tillbaka starkare i EM-kvalet som börjar om ett knappt år och sett till upplägget finns det alla möjligheter att det svenska landslaget kan göra avtryck i Frankrike 10 juni-10 juli 2016.

Annons

 

Publicerad 2013-11-20 09:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto