Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Precis när jag trodde Leeds slagit i botten…

Lundhs blogg

En sparkad manager tillbaka efter några dagar. Startelvan ändras tre gånger och matchtruppen två gånger. En blivande ägares advokat kastas ut av säkerhetspersonal. En värvad Cagliari-spelare får inte träna med truppen och får sedan inte licens att spela med Leeds. Huvudsponsorn stämmer klubben för obetald räkning.

Ja, herregud, det är väl bara Coventrys och Wimbledons fans som varit utsatta för liknande prövningar, men deras fall är inte fullt lika högt. För drygt tio år sedan spelade Leeds semifinal i Uefa-cupen och Champions League och krigade om att vinna ligan och var med och bjöd på de stora spelarna och stjärnorna.

Men efter att drömmen spruckit 2002 så började det fria fallet och efter det har närmare 100 lånade spelare passerat Elland Road och dessutom en hel del andra värvningar. Omsättningen av både managers och spelare gör det svårt att ens ha koll på manskapet som representerar i vitt och gult och det gör fan i mig ont, och jag trodde inte att det kunde bli värre.

Annons

Men efter en dryg vecka med turer i Leeds United som inte ens de värsta Leeds-hatarna kunnat drömma om så är det svårt att veta var man ska börja och vad man ska tycka mer än att det är sorgligt. En institution är fortsatt på fallrepet och det är bara Leeds som kan köpas av ett bolag från Mellanöstern som helt saknar pengar.

Skojarna i Gulf Finance Houseen islamisk investeringsbank från Bahrain – har spelat högt och uppenbarligen inte skickat in några pengar utan hoppats att en del mer supportervänliga initiativ ska få massorna på fötter. Sett till att de kom efter Ken Bates så var det inte så svårt att charma Leeds-fansen.

Sedan ville GFH få in en köpare eller fler investerare för att kunna ta ut ett högre pris och när man i november meddelade att det mesta var klart för ett övertagande där en av GFH-männen var med. Andrew Haigh gick ihop med Leeds-sponsorn Enterprises ägare, men när man fick se Leeds böcker så sänkte man budet – och sedan dog affären.

Annons

Klubben förlorar minst en miljon pund i månaden och i den våldsamma maktkamp som pågår i klubben läcker det som ett såll och därför vet vi nu att Leeds avbrutit läggandet av en ny konstgräsplan, att man inte kan betala räkningar och många leverantörer har inte fått betalt sedan oktober och flera av de som vill köpa klubben har lånat ut pengar.

Parallellt som Cagliari-ägaren Massimo Cellino uttalar sig i Financial Times om att han ska göra klart 275-miljonersaffären på onsdag och köpa tillbaka Elland Road på torsdag och flytta från Miami till Yorkshire för att ta klubben till Premier League så gör rivalerna allt för att stoppa Football League från att godkänna italienaren som okej ägare.

Den engelska pressen eldar på och det blir rätt nationalistiskt skrivit när man beskriver Cellino och man skriver allt utom maffia rent ut, det är lite som när svenska nationalklenoder som Volvo, Wasa och andra företag hamnar i utländsk ägo.

Annons

Bakgrunden är att Cellino är dömd för bedrägeri en eller två gånger – beror på vem man lyssnar på – och dessutom är han misstänkt för nya brott i samband med sitt ägande av serie A-klubben Cagliari som han nu vill sälja. Cellino hävdar att han sedan länge avtjänat straffet och drivit en klubb i 20 år utan problem.

På andra sidan finns ett odefinierat gäng under ledning av en tidigare Manchester United-direktör, Mike Farnan, och Adam Pearson som varit i Leeds tidigare och sedan i Hull. De jobbar hårt men hävdar att GFH vägrar förhandla med dem och det heter nu att Leeds är sålt till Cellinos bolag.

I mitten finns spelarna och managern Brian McDermott som laddar för match mot Yeovil. Visst, de fick en injektion av 5-1 mot Huddersfield och det är härligt med lagkaptenen Ross McCormack både vågar och vill kritisera ägarna och cirkusen.

Annons

Det är omöjligt att veta om någon av parterna verkligen vill Leeds väl eller om det handlar om att tjäna pengar på att ta över klubben och utveckla den och sedan sälja vidare.

För även om majoriteten av klubbarna i Premier League inte tjänar några pengar efter att alla kostnader är betalda så har många av de gamla ägarna blivit oerhört rika på att sälja drömmen om att vinna titlar och samtidigt tjäna pengar.

Det är en sorglig historia i Leeds och det värsta är att det kan sluta riktigt illa för klubben sett till att ekonomin är under isen och att det är möjligt att Cellino stoppas från att köpa klubben, och då kommer framtid köpare säkert låta de nuvarande ägarna att gå i konkurs.

När kampen om Leeds fortgår så ökar bara avståndet upp till Premier League och när det nya tv-avtalet börjar gälla så kommer det i det närmaste vara omöjligt att komma ikapp, särskilt eftersom man framöver stoppar rika ägare från att utmana.

Annons

Lika gott åt honom kanske en del svenska fans tycker eftersom jag är en av få som ansåg att de svenska fotbollsklubbarna på egen hand skulle äga frågan om 51-procentsregeln eller ej. Nu har Leeds fått en rad ägare som knappast är till gagn för klubben.

Så är det givetvis, men de engelska klubbarna har tyvärr inte samma tradition av medlemsinflytande och för egen del tror jag på medlemmarnas kunnande, makt och känsla för sin klubb – däremot anser jag inte att fäktare, ryttare o Co ska bestämma över den svenska fotbollen.

I Leeds fall är det bara att hoppas att en eventuell ny ägare släpper in fansen likt Swansea är ett utmärkt exempel. Det gäller att både ägare och fans förstår att de är i samma lag och har till stora delar gemensamma mål. Om det blir verklighet kanske man kan ta sig tillbaka, men tillåt mig tvivla.

Annons
Publicerad 2014-02-07 15:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto