Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ingen kan anklaga Hamrén för att ha flyt, men här är landslagstruppen

Lundhs blogg

Fotbollskanalen Europa är tillbaka på söndag. 31 augusti i TV4.

***

Leeds Uniteds nye ägare Massimo Cellino hade i lördags bestämt sig för att fimpa tränaren Dave Hockaday men ändrade sig till söndagen. Kan det sluta på annat sätt än olyckligt?

***

Podden “Lundh”, då? Ja, om allt går som det ska är den tillbaka 1 september. Semestern kom emellan. Är sugen på att köra för fullt igen. Varit väldigt kul att ta del av all feedback och synpunkter. Slår allt jag upplevt tidigare.

***

Scenerna från Malmö i helgen är så deppiga på alla sätt. Håller med om de som anser att poliser inte kan utreda sig själva. Borde finns en kommission som sköter det. Sedan är det aldrig svart eller vitt som folk på bägge sidor hävdar. Polariseringen är åt helvete.

Annons

***

Över 30 000 på Hammarbys match mot Ljungskile. Imponerande. Oavsett om man delar ut biljetter eller kör låga priser, som de avundsjuka pekar på, är det fantastiskt att kunna locka så många människor till en match i Superettan. Blir också glad över att läsa intervjun med skåningen som är delaktig i framgången, inte minst för att han tagit klivet från Kristianstad DFF, Vittsjö och via SvFF:s EM 2013 till Hammarby och listar Göran Havik som förebild.

Kanske det viktigaste som kan ske i svensk fotboll är att man drar nytta av varandra och kan växa karriärmässigt även om man inte har stått i exakt den klubbens klack. En professionalisering av fotbollen på ledarsidan är A och O om man ska kunna växa och bli större och starkare. För bilden som Robert Laul och Bosse Andersson målar upp i helgen är densamma som jag har, det blåser snålt.

Annons

***

Det är slående vilken täckning ligor och klubbar får i dagens mediasamhälle. Det bara växer och växer och för de intresserade är det naturligtvis fantastiskt att kunna få ALLT om exempelvis sin klubb i Premier League ner till U-lagens sparka och spring. Ändå undrar jag om det inte finns en mättnad? Eller blir det bara ett 20-tal klubbar runt om i världen som överlever?

***

Var finns de nyktra och klara bedömarna av valrörelsen? Är så förbannat trött på det höga tonläget och anklagelserna. Vet att Lars Calmfors får skit för att han går till höger, men gillar ändå hur han tar isär olika utspel från olika sidor.

***

Zlatan Ibrahimovic är skadad och osäker startande. Rasmus Elm är borta efter sjukdom. I FCK har landslagets mittbackspar Per Nilsson och Mikael Antonsson svårt att glänsa. Marcus Berg visade form när han stänkte in tre mål mot Midtjylland i förra veckan, men så gick nyckelbenet i söndagens ligamatch med Panathinaikos.

Annons

Martin Olsson fick tuppjuck och är mest avstängd i Championship. Mikael Lustigs Celtic excellerar i att spela dåligt. Alexander Kacaniklic är bottenfrusen i ett fullkomligt iskallt Fulham i den engelska andradivisionen. Johan Elmander har spelat begränsat i Bröndby på grund av privata skäl och har annat att fokusera på.

Vid sidan om det har Branimir Hrgota börjat fundera på Kroatien, John Guidetti har svårt att hitta en klubb och Oscar Hiljemark var bänkad i toppmötet mot Ajax och Jiloan Hamad inte ens i Hoffenheims trupp. Tidigare glödhete hemvändaren Guillermo Molins gick sönder tidigare i somras och är inte aktuell på ett bra tag och detsamma gäller Alexander Farnerud som gick bra i Torino.

Ja, ingen kan anklaga förbundskapten Erik Hamrén för flyt inför uttagningen tisdag eftermiddag. Det är första EM-kvaltruppen som gäller och först väntar genrep mot Estland 4 september innan Österrike väntar i Wien. Frågan är vilken väg han väljer? Satsa på gammalt och beprövat och ihoplappat eller försöka få in några nya pjäser och se på längre sikt.

Annons

Visst, det finns några glädjeämnen i allsvenskan: Markus Rosenberg, Emil Forsberg, Nabil Bahoui och även ute i Europa med Niklas Hult, Sam Larsson, Jimmy Durmaz som tagit bra kliv och om de får regelbunden speltid blir alternativ. Det är sådant som Hamrén får ta med i beräkningen och glädjas åt.

Såg SVT-Sportens Johan Kücükaslans intervju med Muamer Tankovic och det är fascinerande med en spelare som inte bryr sig om han kommer med eller inte, men ändå erkänner att han blir arg om han inte kommer med. Tre matcher och ett mål med AZ visar att Tankovic tagit rätt kliv som gått ner ett snäpp och det är inte fel att ha med honom i truppen i morgon men han behöver spela än mer.

Fortfarande förstår jag inte att Hamrén nobbade Hrgota i våras och jag hoppas att han är med i truppen inför EM-kvalpremiären. Visst, han bommade ett jätteläge mot Stuttgart men det har många spelare gjort och han är en spelare som är med en hel del i ett topplag i Bundesliga och har ett par år i ligan och har tagit kliv på kliv mot startelvan.

Annons

Det svåra för Hamrén är att balansera ett avancemang till EM med att bygga nytt. Förbundskaptenen har bara kontrakt i två år till. Och hur motiverar man en spelare som Ibrahimovic vars landslagskarriär antagligen är över med EM 2016 med att bygga nytt med sikte på VM 2018? Överlever SvFF ekonomiskt av att sikta längre fram? Knappast, det gäller först och främst att hålla kvalet vid liv.

Så här hade min trupp sett ut och jag hade gått på ett större manskap på 24 spelare för att täcka för skador och bland annat kunna testa mot Estland och även prioriterat form och speltid som exempelvis Rosenberg, Helander och Forsberg vars självförtroende är på topp och om de sedan finns med i ett eventuellt EM-slutspel är ointressant:

Målvakter: Andreas Isaksson, Kristoffer Nordfeldt.

Backar: Mattias Johansson, Mikael Lustig, Jonas Olsson, Per Nilsson, Filip Helander, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Oscar Wendt.

Annons

Mittfältare: Kim Källström, Pontus Wernbloom, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Nabil Bahoui, Emil Forsberg, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin.

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen, Muamer Tankovic, Markus Rosenberg, Branimir Hrgota.

TILLÄGG: Borde givetvis haft med Niklas Hult med i truppen och i så fall på Wendts eller Bahouis bekostnad.

Publicerad 2014-08-25 10:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto