Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En bragd av Malmö FF, inget annat

Lundhs blogg

Malmö FF gjorde det omöjliga, och vi har ju lärt oss av fler än Adidas att inget är omöjligt. Vilken mäktig kväll för svensk klubbfotboll när MFF bröt barriären och tog sig till Champions League som första svenska klubb sedan 2000. Efter att ha ordnat 1-2 i Salzburg så stod MFF för en strålande match av hemma på Swedbank Stadion.

Markus Rosenberg visade sådan sjuk klass när han framspelad av Simon Kroon i matchens slutskede dribblade som i skolfotboll innan han skickade in det dödande målet. Förstår om Åge Hareiede i det närmaste fick en hjärtattack, och det är så underbart att Rosenberg får visa klassen och det i sin hemmaklubb där han började som 5-åring.

Det slutade till slut 3-0 och totalt 4-2, och egentligen hade det österrikiska laget inte några riktiga lägen förrän matchen var avgjord. Förutsättningarna var att MFF var tvunget att vinna och där 1-0 räckte, och tidigt fixade Markus Rosenberg 1-0 på straff efter Magnus Eriksson blivit fälld av målvakten Peter Gulácsi som kommer ha ångest länge efter det här.

Annons

Sättet som Rosenberg skickade in ledningsmålet i nättaket var så talande för självförtroendet i klubben, och uppbackade av de rusiga fansen som på läktarna var det som om det ljusblå gänget var ostoppbart. Tänk vad det kan svänga i fotboll. För en dryg vecka sedan så kunde det rasslat in mål bakom Robin Olsen men i Malmö var det annat och Magnus Eriksson bjöd på ett konstnummer när han skickade in 2-0.

Just Eriksson hade först rutinerat fixat straffen och sedan högg han på ett läge när Gulácsi var långt ute och den tidigare AIK-talangen lobbade in 2-0 från en bra bit utanför straffområdet. Det hade knappt gått 20 minuter och redan hade Malmö 2-0 och även om Uefa inte tillåter ståplats så var det mycket ståplats kring Swedbank Stadion då.

Därefter var det en lång och kall väntan på slutsignalen och Åge Hareide hade satsat på Eriksson från start och Pa Konate täckte upp för en skadad Ricardinho. Markus Halsti var fenomenal som en extra mittback. På något sätt är det extra imponerande att Malmö FF hanterat en stor spelaromsättning och skador på Simon Thern och Guillermo Molins och ändå nått Champions League.

Annons

Vadå omöjligt? Varför är alla journalister plötsligt experter på österrikisk ligafotboll? Salzburg har ju inte klarat Champions League tidigare. Jo, det går att ha invändningar till tipsen men om man sett Salzburg i Europa League under förra säsongen så var det klasskillnad jämfört med vad Malmö FF kan prestera. Klubbens resurser och spelare är vassare om man sätter dem bredvid MFF.

Samtidigt är det härligt med fotboll att pengar inte alltid vinner. Det ska alla som nu gnäller om MFF:s väntande dominans tänka på. Sveriges två senaste representanter i Champions League, AIK och Helsingborg, gick i princip i konkurs efter att man fått in alla pengar och de tappade omdömet och lät stålarna flöda ut på olika satsningar.

Torsdag kväll lottar Uefa gruppspelet i Champions League och det är givet att Paris SG med Zlatan Ibrahimovic hade varit drömmen. Det kryllar av svåra lag men också många stjärnor som det blir häftigt för MFF:arna att ställas emot och det är så att MFF är i sista gruppen och här är de andra som man kan lottas emot:

Annons

Seedningsgrupp 1: Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Chelsea, Benfica, Atlético Madrid, Porto, Arsenal

Seedningsgrupp 2: Schalke 04, Dortmund, Juventus, Paris SG, Shakhtar Donetsk, Basel, Zenit, Manchester City

Seedningsgrupp3: Olympiakos, CSKA Moskva, Ajax, Liverpool, Sporting, Galatasaray, Leverkusen, Roma

Åge Hareide var snabbt inne på matchen mot Djurgården, och givetvis har han rätt att den andra stora barriären i svensk klubbfotboll är att försvara SM-guldet. Klarar han det också? Måste säga att norrmannen verkligen presterat på topp med ett manskap som skiftat rejält på grund av försäljningar och skador och ändå fått dem att funka.

***

Elfsborg kan torsdag kväll ge Sverige ett lag även i Europa Leagues gruppspel. Vore inte dumt om man tog klivet dit i år igen och fortsatte se till att de allsvenska klubbarna närmar sig.

Annons

***

Vad säger Rikard Norling?

***

FC Köpenhamn hade petat Per Nilsson och satsade på två andra landslagsbackar: Mikael Antonsson och Pierre Bengtsson. Ja, det var knappast spel som värmde för Erik Hamrén mot Bayer Leverkusen när målen rasslade in.

Publicerad 2014-08-27 23:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto