Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bragd om U21-landslaget når EM, megabragd om det blir OS

Lundhs blogg

När Zlatan och Bonniers räknade försäljningen av boken fram till och med 2012 så var den nära en miljon sålda och under 2013 och 2014 har flera andra marknader tillkommit och den har dessutom släppts i pocket. Det är en sanslös succé och givetvis föds tankar på en uppföljning, som Zlatan antydde i förra veckan, och som Bladet skriver om i dag.

Hör nu att hans förlag dementerar uppgifterna…om det inte är så att ett annat förlag klivit in? Återstår att se, för inte drar väl Bladet så hårt på en uppgift som inte är kontrollerad?

Naturligtvis har Zlatan mer att berätta om åren som spelare i stora klubbar. Bara boken är en egen liten industri på flera hunda miljoner kronor och det är givet att en uppföljning kommer att generera stora summor och i det här fallet kan Zlatan dessutom förhandla till sig ett ännu bättre avtal, och kapitel om Italien och PSG kan göra den ännu hetare på de marknaderna.

Extra intressant blir om han lättar än mer på omklädningsrummets “omerta” gällande landslaget. Så säger i varje fall Bladets källa i artikeln, att det finns mer och det är givet att det finns mycket mer för det saknades i den första boken där han knappt rörde vi landslaget.

Annons

Att han släpper David Lagercrantz som medförfattare är inte så förvånande, känslan när man pratat med författaren är att de gled isär av olika skäl och boksuccén har även lyft Lagercrantz personliga ekonomi även om han inte tjänar som huvudpersonen, och han har projektet att skriva bok nummer fyra i Millenium-serien.

Samtidigt är det ingen lätt uppgift att få Zlatan att berätta och utveckla det på ett bra sätt, men det är givet att med ett bra namn så kan det bli riktigt bra återigen. Även om jag fortfarande är undrande till delar av boken där han ger prov på att han som förebild har brister.

***

En poddgäst är bokad till fredag. Håller tummarna att tågen går, att inga PR-agenter styr bort och så vidare.

***

Tisdag 16:00 är jag med och pratar valet i Expressens program “Valsurr.

***

Annons

Vilken häftig upplösning på U21-landslagets jakt på en plats i playoff. Efter 3-1 av Kristoffer Olsson så trodde jag att Turkiet skulle resignera och det svenska laget skulle kunna få in 4-1 som hade gett en plats som bästa grupptvåa, men matchen vände på några minuter och Filip Helander var olycklig gånger två när 3-1 blev 3-3 och drömmen såg död ut.

Då plingade det till från Grekland som tagit ledningen mot Polen i 90:e minuten och plötsligt kunde ett mål för antingen Sverige eller Turkiet på Örjans Vall räcka till gruppseger. Öppen match och dramatik som gick att ta på när inhopparen Gustav Engvall spelade fram Oscar Hiljemark som skickade in 4-3 och en sådan där vild och galen glädje följde.

Hoppet om en plats i Tjeckien i juni nästa sommar lever och det är 14 lag som slåss om att vara något av de sju länderna ihop med Tjeckien: Kroatien, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Italien, Portugal, Slovakien, Spanien, Island, Holland, Ukraina, Serbien och Sverige. Lottningen sker på fredag 14:00 i Nyon och det svenska landslaget lär inte vara seedat sett till missade slutspel.

Annons

Seedningen baseras på:

  • 40% av snittpoängen i kvalet till U21-EM 2015
  • 40% av snittpoängen i kvalet till U21-EM 2013 samt slutspelet.
  • 20% av snittpoängen i kvalet till U21-EM 2011 samt slutspelet.

Enligt twittraren Danish Footy så blir inte Sverige seedat, men Uefa har ännu inte bekräftat det, och de lag som Sverige kan lottas mot på fredag är följande: Tyskland, Spanien, England, Danmark, Italien, Frankrike eller Portugal. De oseedade lagen är förutom Sverige då: Kroatien, Slovakien, Island, Holland, Ukraina och Serbien.

Sverige har i modern tid spelat få U21-EM och senast var tack vare att man arrangerade mästerskapet 2009, innan dess var det 2004 då man gick till slutspelet i Tyskland och blev fyra med Johan Elmander, Markus Rosenberg och en del andra och precis missade spel i OS i Aten.Nu finns även en plats i OS i Rio i potten och för det krävs en plats i semifinal i Tjeckien.

Annons

Annars är det fruktansvärt svårt att ta sig dit sett till att det är sju platser på Uefa:s 54 medlemsländer. Så inte nog med att man ska överleva ett gruppspel och helst vinna gruppen, det handlar sedan om playoff och då troligen mot ett seedat landslag. Sverige har flera gånger fallit i playoff, bland annat senast mot Italien, 2010 mot Schweiz och även mot Serbien 2006.

Så det kan vara värt att ha i åtanke att fortfarande finns ett rejält hinder i vägen för Sverige. Om man inte blir seedat så får man tufft, tufft motstånd och det kan vara värt att komma ihåg att U21-landslaget inte kvalat in sedan man skrällde mot Spanien 2003 och då hade kallat in Andreas Isaksson och Kim Källström från A-landslaget, men där Zlatan nobbade att hjälp till.

Vet att vi journalister ofta får skit för att vi använder ordet bragd för ofta men om U21-landslaget tar sig till EM i Tjeckien nästa sommar är det en riktig bragd sett till nålsögat man måste igenom. Samtidigt har man många vassa spelare och matchvinnare och mycket hänger på lottningen. Skulle man dessutom tråckla sig till OS i Rio de Janeiro…ja, det vore en megabragd.

Annons
Publicerad 2014-09-10 08:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto