Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tufft, svårt och kämpigt men U21-landslaget kan inte ge upp

Lundhs blogg

Expressens Anna Friberg och Kristofer Sandberg följde med bakom kulisserna när vi sände Paris SG-St Etienne häromveckan och det är ett roligt fotojobb. Bäst är Ekwalls gäspning. Rätt många av bilderna på mig där jag har koll på mobilen…

***

Sveriges Radio rapporterar det som varit uppe under sommaren och början av hösten: franska Lagadère och ägarna av Friends Arena är inte i mål när det handlar om ett övertagande av driften. Om man ens blir det? Självklart är det ett omöjligt förhandlingsläge för SvFF och de andra när arenan bara läcker pengar.

***

Sveriges U21-landslag var nära att få drömlotten Danmark men blev istället dragna mot Frankrike i kampen om att spela U21-EM i Tjeckien. På plussidan finns att man börjar borta och det fanns landslag som är ännu starkare, men självklart är fransmännen favoriter. Påminner om att Sverige förlorat tre raka playoff mot Serbien, Schweiz och Italien och det är svårt att nå EM-slutspel.

Annons

Frankrike har alltid haft rejält med talanger i sina ungdomslandslag men det har inte alltid slutat på bästa sätt. I förra EM-kvalet så krökade en del spelare borta en plats i EM-slutspelet i Israel. Efter första matchen mot Norge som slutade med 1-0 seger så gick Yann M’Vila, Wissam Ben Yedder, Antoine Griezman, Chris Mavinga och Mbaye Niang på nattklubb.

Vilket slutade med spelarna blev avstängda och fransmännen överraskande förlorade med 3-5 borta och norrrmännen fick spela U21-EM i Israel och faktum är fransmännen inte varit med i ett U21-EM sedan 2006 och bara vunnit 1988 och tagit brons 96 och silver 2002. Så för att vara en nation som av många anses vara bäst på att ta fram talanger så har man svårt att omvandla det i framgångar,

Samtidigt vann Frankrike sin kvalgrupp efter att ha bara tappat två poäng, hemma mot Island efter att man redan var klart för gruppseger. 22 poäng och 28-7 i målskillnad på åtta matcher mot Island, Vitryssland, Armenien och Kazakstan kanske inte säger så mycket men det räcker att kolla in truppen för att inse att det kryllar av kvalitet från främst den franska ligan: Lyon, Marseille, Monaco, Rennes, PSG och en del i La Liga, Juve, Arsenal och Chelsea.

Annons

Givetvis är det inte omöjligt för Sverige att överraska och det handlar om att få med sig ett resultat hem till avgörandet och helst ha gjort något mål borta. Sedan får inte några av nyckelspelarna bli skadade utan Håkan Ericson måste få tillgång till de bästa svenska spelarna. Eller finns det några som hamnar i kläm gentemot A-landslaget som möter Ryssland och Liechtenstein samtidigt?

Magkänslan säger 60-40 fransk favör och om man blandar in hjärnan är det kanske snarare 70-30 sett till att det spelas över två matcher. Playoff-matcherna spelas 8 och 14 oktober och den första är i Frankrike och den andra i Sverige, och kanske då Halmstad där man gjort några bra och dramatiska matcher på slutet. Något som man förhandlar om under fredagen och därefter går man ut med uppgifter om det.

Oavsett blir det roliga matcher för U21-landslaget att se fram emot och det är den typen av matcher som är nyttig erfarenhet. Bäst är det naturligtvis om man går hela vägen till Tjeckien men man måste ha respekt för hur tufft det är när bara sju av alla Uefa:s länder går till mästerskapet. Dags för U21-landslaget att ta sig över barriären som legat i vägen.

Annons
Publicerad 2014-09-12 14:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto