Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Haddads story är viktig men ännu ärligare vore önskvärt

Lundhs blogg

Alla mål räknas, även de efter billiga straffar, och det är kul att se att många svenskar är på gång och hittar rätt. Inte bara Zlatan utan även Guidetti, Berg, Zengin, Armenteros och Ishak. Målen finns i “Fergie Time” och där vi även snackar om varför inga svenska tränare lyckas nå ut i Europa.

En rad grymma mål i Fotbollskanalen Europa, inte minst från derbyt i Turin.

***

Trodde aldrig Charlie Davies skulle komma tillbaka på så hög nivå. Imponerande.

***

Årets sportjournalist 2014 blev Johanna Frändén. En vass kollega slash rival som är väl värd priset och jag är glad att hon drar hem det. Fattar inte varför Bladet inte drar på i tidningen som man gjorde när Erik Niva och Mats Wennerholm vann? Nu blott en spalt, då var det ett par sidor. Men det kanske kommer?

Priset till Årets Sportjournalist delas ut av SKS Stockholmsklubb ihop med sponsorn i form av PR-byrån Kraftfull kommunikation som drivs av Thomas Björn. Samme man var för övrigt SvFF:s och Pia Sundhages pressman under EM 2013.

Annons

Här är de tidigare vinnarna:

2013 Lisa Edwinsson, DN

2012 Erik Niva, Aftonbladet

2011 André Pops, SVT

2010 Henrik Skiöld, TT

2009 Tommy Åström, CMore, Radiosporten

2008 Mats Wennerholm, Aftonbladet

2007 Göran Zachrisson, Viasat, ex-SVT

2006 Peter Jihde, SVT

2005 Simon Bank, Aftonbladet

2004 Jens Littorin, DN

2003 Lars Granqvist, frilans

2002 Jan Majlard, SvD

2001 Lars Östling, Aftonbladet

2000 Jens Lind, SVT

1999 Lennart Eriksson, frilans

1998 Lars Sandlin, Aftonbladet

1997 Sune Sylvén, SvD

1996 Ken Olofsson, frilans

1995 Anders Steinvall, DN

1994 Ulf Pettersson, Idrottsboken

1993 Pia Erlandsson, SVT

1992 Bo Gentzel, SVT

1991 Claes G Bengtsson, Expressen

1990 Per-Olof Olsson, TT

1989 Torbjörn Petersson, DN

1988 Anders “Tecknar-Anders” Andersö, SvD

1987 Åke Strömmer, Radiosporten

Gillar att man tidigt uppmärksammade Bladets sportchef Lasse Östling som borde fått Bonniers journalistpris för länge sedan för att han bidrog till att revolutionera svenska idrottsjournalistik när han drog i gång Sportbladet inför EM 2000.

Annons

Men det är en verklig gåta att Expressens Mats Olsson inte fått priset. Snacka om en person som gjort avtryck i svensk sportjournalistik. Han faller väl på att han inte varit medlem i SKS vilket för mig är ett konstigt krav om man delar ut pris till “Årets sportjournalist”.

Apropå Lasse Östling så är han gäst i podden Agendasättarna och han må vara en doldis för de flesta sportälskare, men har betytt mycket för hur de i dag konsumerar sportjournalistik. Bladets förre sportchef hade ett sällsynt driv kombinerat med idéer och det är många av namnen som i dag är Bladets stora stjärnor som kan tacka Östling för det.

***

I veckans podd är det Andreas Haddad gäst och anfallaren som senast spelat för Hammarby öppnar dörrar till en okänd värld. Där han under åren 2008-10, som nybliven fotbollsinvalid ,försörjde sig på bedrägerier, festade med kokain och jobbade med en av de tyngsta “bossarna” i den undre världen. Ett större guldrån var på gång när han hoppade av karusellen.

Annons

Skälet till avhoppet var att hans fru skulle föda parets son och det sammanföll med dagen för planerade guldrånet. Andreas Haddad insåg då att han inte ville åka fast och bli en frånvarande pappa precis som hans egen pappa varit och var istället beredd att ta en kula i benet för att komma ur samarbetet med de kriminella, men köpte sig loss på annat vis.

Boken “Helvetet Tur och Retur” är en skildring av Haddas liv från uppväxten i Solna via succén i Assyriska och det välbetalda proffslivet i Lilleström till en skada i danska Vejle 2008 som sätter stopp för allt när läkaren säger att han aldrig kan spela fotboll igen. Då börjar spiralen snurra neråt och det krävs att Haddad blir pappa för att han ska ta sig ur det.

Podden lyssnar ni på HÄR: eller via acast: eller via itunes och även om jag kan ömma för Andreas Haddads kamp att leva lagligt, hans modiga kliv att öppna upp och mål att försöka hjälpa andra unga att ta rätt beslut och inte göra samma misstag, så är det ändå problematiskt att anfallaren låtit en advokat granska partierna i boken som berör brotten för att skydda både andra inblandade och sig själv från polisen.

Annons

Visst, det är förståeligt att man är rädd för andra kriminella som skulle kunna agera, men det blir komplicerat när man är beredd att berätta en del men inte allt i en bok som ska vara öppen och ärlig. Dels behöver man lägga alla de egna korten på bordet, dels skulle man kunna visa samhället att man ångrar sig genom att berätta om alla som är inblandade.

Jag frågar om det i podden men där är Haddad ärlig om att han dels inte vill sätta dit andra, dels inte är beredd att riskera ett fängelsestraff och vara borta från familjen. För det är givet att en del av brotten inte är preskriberade och efter boken kan det bli så att polisen tittar närmare på händelserna, och därför har en advokat granskat partierna så att Haddad inte ska sätta dit sig själv.

I den bästa av världar så blir Haddads historia viktig i verkligheten och når ut till ungdomar i riskzonen. Kanske kan han själv bli en given gäst på skolor för att berätta om farorna bakom det lätt glamouriserade “Snabba Cash”-livet? Att fester, stålar, kokain och kriminalitet i slutändan bara ger ångest och en svårighet att existera i en värld av svek.

Annons

På många sätt är han en symbol på att inte ge upp. Bara det att han låtit operera sig 15 gånger för att kunna spela fotboll igen, och att just fotbollen hjälper till att dra bort honom från den mörka världen. Haddad är kontraktslös men Assyriska är nära till hands och fortfarande har anfallaren mer att ge, och för en person som rest sig från de döda några gånger så finns det energi till flera säsonger.

 

Publicerad 2014-12-01 13:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto