Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Deppig lottning för Zlatan o Co - annat för Safari

Lundhs blogg

I dag lägger jag in mig på spa för att massera bort några år. Dags att gå i idé en sväng inför helgerna, eller åtminstone några dagar, efter en höst som varit rolig men späckad. Svårt att inte jobba mycket när jobbet är så kul men det tar ändå en del på krafterna.

En fredagskrönika väntar på fredag, Fotbollskanalen Europa på söndag och ett gästspel i Nyhetsmorgon 27 december för att prata Zlatan. Därefter är det jul och helledigt. Lägg till att jag spelat in poddar som en besatt, så att det ligger klara avsnitt fram till 12 januari. Ni hittar alla poddar här.

Veckans podd med Erton Fejzullahu lyssnar ni på HÄR: eller via acast: eller via itunes.

***

Under måndagen var det lottning av Champions League och när man ur Zlatan Ibrahimovic och Paris perspektiv inför den rensat för Monaco och Barcelona (som PSG inte kunde få då man spelat mot Barcelona i gruppen och lag från samma land slipper varandra i åttondelen) så återstod Porto, Bayern, Real Madrid, Chelsea, Borussia Dortmund och Atlético Madrid.

Annons

Ur den högen blev det London-klubben Chelsea och ett nytt möte med José Mourinho. Utan tvekan en av de sämre lottningarna och där bara Bayern München och Real Madrid hade varit värre. I fjol var ett PSG utan Zlatan rätt nära att slå ut Chelsea i kvartsfinalen men ett drygt halvår senare framstår Mourinhos lagbygge som grymt mycket starkare.

Portugisen fick in Diego Costa och Cesc Fabregas och tog hem Thibaut Courtois under sommaren viket gav spets till stommen och laget har sett ramstarkt ut under hösten och tidigt ryckt åt sig initiativet i Premier League och bara förlorat en match, och det var ju bollpojkarna i Newcastles fel, och vann dessutom gruppen i Champions League.

Annat med PSG som vacklar en del i form och framför allt har skador och formfall stört mittbackarna David Luiz och Thiago Silva och dessutom har Zlatan missat ett par månader på grund av sin hälskada. Nej, PSG, som enligt förre sportchefen Leonardo är byggt för Europa, har kanske spelat färdigt redan i mars efter några raka kvartsfinaler.

Annons

Ska man leta möjligheter för det franska mästerlaget så handlar det om att få en del vila över julen och att en omstart kan ge Paris SG en boost och möjligen får man till spelet bättre då. Att potentialen finns där råder det inget tvivel om, men man har inte bredden i truppen som exempelvis Chelsea har. Samtidigt kan vinterns hektiska schema ta på London-lagets krafter.

Om man deppade bland Zlatan och hans lagkamrater så var det garanterat jubel i Basel hos Behrang Safari o Co. Efter att den Lunds SK-fostrade vänsterbackens lag tagit sig igenom en grupp med Liverpool, Real Madrid och Ludogorets så fick man Porto i åttondelen. En drömlott om man jämför med vad man kunde fått, men det blir svårt.

Samtidigt är inte Porto fullt lika starkt som varit på senare år och har halkat efter Benfica i portugisiska ligan och hade en överkomlig grupp i Champions League där BATE Borisov och Athletic Club hade svårt att hävda sig och grupptvåan Shaktar Donetsk som minst sagt haft det tufft med inbördeskriget i Ukraina.

Annons

I dagsläget ser Safari ut som en troligare deltagare i kvartsfinalerna i Champions League i vår än Zlatan men man ska ju spela om det. Det hinnder hända en del på de två månaderna som återstår till åttondelsfinalerna. Här är för övrigt schemat för Champions League och mina tips:

17 februari och 11 mars
Paris Saint-Germain-Chelsea
Shakhtar Donetsk-Bayern München

Kommentar: Bayern München går vidare utan tvekan. Det tyska mästarlaget har under Pep Guardiola visat en extra växel och den ukrainska klubben kommer inte att kunna hota, känns som 90-10. Jämnare mellan Chelsea och PSG men in slutändan är Mourinho o Co favoriter i en match som väger 65-35 till London-klubbens fördel.

18 februari och 10 mars
Schalke 04-Real Madrid
Basel-Porto

Kommentar: Stackars Schalke som fick nitlotten Real Madrid och det är 95-5 när det handlar om att bedöma möjligheterna. Carlo Ancelotti har verkligen skruvat till det rätt och fått till ett manska som kör över det mesta. Jämnt mellan Basel och Porto och två lag med mycket erfarenhet från spel i Europa på senare år och det är 50-50 men Basel får mitt tips.

Annons

24 februari och 18 mars
Manchester City-Barcelona
Juventus-Borussia Dortmund

Kommentar: Det är något med Citys lottningar och återigen fick man Barcelona. Samtidigt så måste City vara stärkt av att man tog sig vidare och Barcelona är inte lika vasst som för. Blir jämnt och 55-45 i Barcelonas favör. Kan Dortmund sänka Juventus trots en svag säsong i ligaspelet och mycket skador? Inte omöjligt och det italienska mästarlaget var inte överlägset i gruppspelet. En 50-50 åttondel.

25 februari och 17 mars
Bayer Leverkusen-Atlético Madrid
Arsenal-Monaco

Kommentar: Tillbaka till rötterna för Arsène Wenger som bör se sitt Arsenal ta hand om vinstlotten Monaco som rustat ner från den ryska satsningen och det är 75-25 i London-lagets favör. Diego Simeone ska leda sitt lag förbi det tyska laget som halkat en bit efter i ligan precis som Atlético men där det spanska laget är vassare.

Annons

***

Södra Sveriges Riche ligger i Kalmar och heter Kallskänken. Där spelar jag och Henrik Rydström skivor på lördag kväll. Om ni undrar om min musiksmak så redogjorde jag för den i Nöjesguiden häromåret.

***

Även Europa Leagues 16-delar lottades under måndagen och många tuffa lottningar för lagen med svenskar i och jag har fetat lagen jag tror på i matcherna som går 19 och 26 februari.

Young Boys-Everton
Torino-Athletic Club
Sevilla-Borussia Mönchengladbach
Wolfsburg-Sporting Clube de Portugal
Ajax-Legia Warszawa
Ålborg-Club Brugge
Anderlecht-Dinamo Moskva
Dnipro-Olympiakos
Trabzonspor-Napoli
Guingamp-Dynamo Kiev
Villarreal-Salzburg
Roma-Feyenoord
PSV Eindhoven-Zenit
Liverpool-Beşiktaş
Tottenham-Fiorentina
Celtic-Inter

Med tanke på att vinnaren av Europa League får en plats i Champions League borde lagen från de stora ligorna ta det på största allvar. För Tottenham och Liverpool är detta möjligen en större chans att nå Champions League än via ligaspelet.

Annons

***

Magnus Eriksson till Kina. Räcker med att lyssna på podden med Erton Fejzullahu för att förstå att ekonomin styr när man gör den typen av, men A) ligan är inte så dålig B) det är inte så lätt att hitta bra klubbar i de traditionella ligorna. Så det är fullt förståeligt att han väljer att flytta österut och med helt rätt inställning, om att det är ett äventyr.

Vi måste inse att tiderna har förändrats och det finns inte längre pengar i många ligor i Europa som både köper loss en spelare som Eriksson och dessutom kan ge den lönen som väntar i Kina. Eriksson har gjort det fantastiskt i Malmö FF men han fyller 25 år och har haft ett misslyckat äventyr i Belgien och är väl kartlagd.

***

Som gammal Lundabo är det fascinerande att se en spelare som tagit sig från Smörlyckans IP hela vägen till Champions Leagues slutspel. Behrang Safari fick givetvis sin senare utbildning i Malmö FF men det var Lunds SK som var starten.

Annons

***

En del ifrågasätter om Dressmann är rätt för Zlatan och hans varumärke. Även om den norska klädjätten inte är min grej är det möjligt att det är helt rätt, oh det finns garanterat en ekonomisk uppsida. När jag på twitter skrev att Zlatans varumärkesman Mika Lepistö gör skäl för lönen så menade många att det kunde vem som helst ha gjort.

Då får man inte glömma att Zlatan förutom Nike inte gjort mycket reklam. Under 2014 har han gjort en hyllad kampanj för Volvo och i förra veckan gjordes ett avtal med Vitamin Well och nu Dressmann. Lägg på att det var Lepistös idé att skriva biografin och han var även den som sålde in idén om en dokumentär som Kanal 5 gjorde med en möjlig uppsida för Zlatan i internationell försäljning.

Mika Lepistö började jobba med Zlatan våren 2010 och därefter har han gjort ett helt annat medialt avtryck och det är tydligt att man nu försöker växla in på annat spå för att dels dra in stålar, dels se till att varumärket lever utanför planen. Ovanpå det förhandlar Zlatan om ett nytt avtal med en skojätte och där det lär klirra till rätt bra.

Annons

Vet att Lepistö under en bra tid letat efter partners/sponsorer till Zlatan genom att utnyttja kontakter i reklambranschen. Prislappen har legat på kring tre miljoner kronor för att den svenska stjärnan ska sätta sitt namn bakom en produkt, men att det gått trögare än tänkt på grund av att man i Sverige inte alltid kör personbundna reklamkampanjer.

Publicerad 2014-12-16 06:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto