Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Touchdown Dubai, då piskar vi i gång 2015 på allvar

Lundhs blogg

Äntligen lite god nyheter för Erik Hamrén…om nu Robin Quaison spelar för Sverige det vill säga.

Tre mål för Marcus Berg och även en het Branimir Hrgota på Borussias träningsläger är väl positivt.

***

Landade i Dubai precis, ett dygn efter landslaget, och ska snart sätta mig i en bil som Rasta-Danne ordnat. Därefter väntar en dryg timmes färd till hotellet på Yas Island, Abu Dhabi för att bevaka Blågults årliga vinterturné.

En del fnyser när det talas om vinterturnéerna, delvis på grund av de uttagna spelarna och alla återbud, delvis för att det anses vara en lyxresa för alla inblandade, men för egen del uppskattar jag dem framför allt jobbmässigt.

Inte minst för att det ofta är unga och intressanta spelare på plats, och dessutom gillar de spelarna media mer än det vanliga landslaget, och man lär sig alltid nya saker. Vi journalister kommer mycket närmare landslaget och dess arbete och det är alltid nyttigt.

Annons

Det är viktigt att följa vad som sker i landslaget på nära håll om man ska ha en bra insyn och kunna se skeenden kring Hamrén o Co. Det är inget snack om att landslaget engagerar och där gäller det att vara med från start och det skiljer sig inte från att följa politiker eller andra på resa.

Nedan är ett klipp från alla tidigare vinterturnéer och det har hänt en del:

Här är även min skriftliga sammanställning av tidigare turnéer med toppar och floppar genom åren.

Som förbundskapten är det nästan alltid ödesår, men det är extra så när man går in i ett kvalspels avgörande. Erik Hamrén har ett uselt 2014 bakom sig och är under extra tryck och får definitivt gå om Sverige inte når EM 2016 i Frankrike.

Under fredagen krönikerade jag om att landslaget inte bara får det tufft att nå ett utökat EM-slutspel 2016, utan i princip kan glömma VM 2018 i Ryssland då de svaga resultaten innebär att Sverige antagligen hamnar i fjärde seedningsgruppen när VM-kvalet lottas i sommar.

Annons

I tidningarna är det inte mycket positivt för Hamrén att ta till sig, kritiken är stor. Patrik Andersson är ute och vevar igen, och egentligen är det inte mycket nytt med vad han redan sade 2012, men det lite udda är kanske att han söker fotbollschefen Lasse Richts jobb på samma gång.

Det är två frågor på en gång, och om Andersson eller någon annan storspelare ska ta upp position som fotbollschef på SvFF är betydligt mer komplex. Även om jag uppskattar den gamle bronshjälten så har hans karriär efter fotbollen varit rätt begränsad.

Klart är att SvFF har det jobbigt, dels för att man måste få fart på landslaget på kort sikt för att missa både EM 2016 och VM 2018 vore tufft när man har Friends Arena hängande runt halsen, och samtidigt måste man se framåt och agera för en framtid där förbundet och fotbollen är relevant.

Annons

Tidigare under söndagen twittrade kollega Robert Perlskog om att han ansåg att Sverige borde bytt ut Erik Hamrén redan efter att ha missat VM i Brasilien hösten 2013, men att ”nu pågår istället ett fegt obehagligt krypskytte mot Hamrén.”

Vi hade en diskussion över twitter om det, och det är alltid nyttigt med någon som ifrågasätter och vänder på det uppkomna läget. Dock håller jag inte med Perlskog, även om han mer beskriver en känsla, och jag upplever att kritiken funnits där rätt länge.

Förstod att SvFF inte bytte ut Hamrén efter att man föll i playoff mot Portugal, för det var ett godkänt kval där man inte rådde på Tyskland men fixade andraplatsen och sedan fick en för tuff lottning i form av Cristiano Ronaldo. Särskilt när kritiken uteblev från de inblandade.

Lägg till att en tränare måste få tid på sig och trots allt tog Hamrén Sverige till EM 2012 och nästan till VM 2014. Att EM-slutspelet blev en flopp är sin sak, landslagets kvalitet har sjunkit under förbundskaptenens år vid spakarna och sedan hade han garanterat kunnat göra mer.

Annons

Precis som jag sommaren 2009 hade känslan av att Erik Hamrén var bästa alternativet att ersätta Lasse Lagerbäck efter framgångarna i Danmark och Norge så anser jag att den svenska EM-kvalgruppen är sådan att Sverige ska ta sig till EM 2016 med det spelarmaterial man har tillgång till.

Sedan kan jag ha fel, det har hänt förr, och det vore fegt att inte våga ändra sig. Förbundskapten Hamrén har fått möjligheter och chanser och med åren har min bild av honom skiftat och om det sedan är riktig kritik eller mer av ett krypskytte får andra bedöma.

Tyvärr är hans känslighet hans egen största fiende. I den rollen kan du inte ta till dig av kritiken, eller åtminstone jobba stenhårt för att hålla den på avstånd. Framför allt kan du inte bry dig så mycket om eventuella åsikter att omgivningen både märker det och att handlandet blir påverkat.

Annons

Min känsla att Hamrén fortsatt att tappa spelartruppen via sitt handlande, och det gör att han har svårt att få med sig spelarna i att göra allt för honom. Tolka mig rätt, de vill spela i landslaget och nå stora mästerskap, då för sin egen och lagpolarnas skull, men förbundskaptenen har inte spelarna med sig.

Fick höra om en given spelare i landslaget som fick frågan av förbundskaptenen om vilken position han spelar på nu? Ja, det finns mängder av den typen av stories som spelarna alltmer pyser ut eftersom de är frustrerade över ledarskapet, kollen och ängsligheten.

Ska man då byta ledare nu? Nej, det är fel att rycka i det här läget när Sverige är på andraplats i gruppen och EM-kvalet lever. Om inte spelarna tydligt tar avstånd i diskussioner med SvFF, men det kommer inte att hända utan nu får Hamrén ro det här i land.

Annons

Om EM-kvalet däremot är på väg att dö kan det vara läge att skifta och det borde vara på SvFF:s agenda att redan ha en lista med tänkbara ersättare och kanske till och med känt på dem om de vill. Det kan gå snabbt och då måste man vara beredd.

Då är det också läge att göra en total översyn av svensk landslagsfotboll – ett arbete som borde vara i gång redan nu. Om det sedan inbegriper Patrik Andersson, Fredrik Ljungberg eller andra som har åsikter får visa sig, men SvFF-ledningen måste klara av framtid och nutid på samma gång.

***

Läs gärna G-P-intervjun med Lisa Ek som drömmer om att spela VM 2015. Älskar att hon i texten drar parallellen till Jim Carreys figur Lloyd i “Dum & dummare” om att en chans på miljonen trots allt är en chans.

***

Visst uppskattar jag solen, värmen och ljuset i Abu Dhabi, men är inte så förtjust i statsskicken i de här länderna och hade aldrig semestrat här. Bloggat om det många gånger och senast när vi var i Abu Dhabi för ett år sedan, om att det är modernt slaveri som bygger länderna här nere.

Annons

***

Zlatan Ibrahimovic inledde året starkt när PSG slog Montpellier i Coupe de France, men mot BastiaKorsika föll man samman totalt. Tappade 2-0 till 2-4 och det som måste oroa klubbledningen är bristen på vilja hos stjärnorna.

Blir ett intressant januari för miljardprojektet. Först ut är Ligacupen mot St Etienne följt av ny ligamatch mot Evian och därefter Bordeuax i Coupe de France. Blir det spelaraffärer ovanpå det?

PSG måste sälja spelare för att få handla nytt eftersom man blev straffat av Uefa för att man gjort större förluster än tillåtet. Med tanke på att få spelare gjort reklam för sig så är det en svår ekvation att få in bättre spelare och klara FFP.

***

Podden ”Lundh” har gått varm under helgerna och ni kan lyssna på förre Uefa-presidenten Lennart Johansson, Blåvitts sportchef Mats Gren, Rosenborgs svenska vänsterback Mikael Dorsin och under måndagen kommer ett nytt avsnitt, denna gång med AIK-ikonen Stefan Söderberg.

Annons

Om gud är god blir det något eller några avsnitt inspelade även i Abu Dhabi. Har dock säkrat med ett par andra avsnitt, för senast i Montenegro och Marseille var det på gång men då blev det inte den rätta stämningen.

***

Bladet har dragit i gång en granskning av landslaget. Läser Robert Lauls krönika om att alla borde ut, inte minst SvFF-basen Karl-Erik Nilsson, och in borde bland andra nuvarande Sef-basen Lars-Christer Olsson komma.

För några år sedan stämplades samma uppfattning som en TV4-styrd kampanj mot Karl-Erik Nilsson. Tror tyvärr inte Lars-Christer Olsson är någon frälsare heller, hans stenålderssyn om Bosman-spelare visade att han fastnat i tiden.

Publicerad 2015-01-11 20:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto