Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Pengar styr de flesta människors val

Lundhs blogg

Helsingborgs avhoppade sportchef Jesper Jansson är måndagens gäst i podden.  Han ledde klubben till SM-guld, dubbla cupguld, Europa Leagues gruppspel och sålde spelare för närmare 100 miljoner kronor. I somras sade han upp sig och ger sin syn på dragkampen med styrelsen, vad HIF och svensk fotboll behöver och varför det blir så mycket rubriker kring klubben.

Jesper Jansson talar även om vad tragedin vid allsvenska premiären betydde, vem som har ansvaret för att svensk fotboll inte löst problematiken och att han fortfarande passar sig efter hoten när han bytte klubb för 20 år sedan.

Podden ”Lundh” som nu är uppe i 36 avsnitt hittar ni via Fotbollskanalen.se eller via iTunes eller via Acast eller via Youtube. Naturligtvis går det lätt att googla fram den och den finns på podcaster och andra typer av plattformar för poddar.

***

Sista dagen på transferfönstret måndag 2 februari. Vi kör 18:00-01:00 på fotbollskanalen.se. Häng med.

***

Carlos Strandberg till CSKA Moskva på fem år. Osäker på om det är rätt kliv, men det är en spännande affär och det var väl uppenbart att han inte ville vara kvar i Häcken och då gäller det att casha in.

Annons

***

Danska ligan fortsätter att dra till sig svenska spelare. Under vintern har Johan Dahlin, Andreas Blomqvist, Erik Friberg, Ludwig Augustinsson och Daniel Larsson alla valt klubbar i Superligaen. I somras kom Johan Elmander, Per Nilsson, Mikael Antonsson, Alexander Kacanklic (lämnat för Fulham), Mikael Ishak och Karl-Johan Johnsson.

Efter några magra år har de danska klubbarna återigen möjlighet att rekrytera spelare från klubbar i Norge och Sverige och svenskar och norrmän som vänder blickarna hemåt efter att ha kört fast längre ut på kontinenten. Ett stort skäl är givetvis att en miljon kronor för en dansk klubb ger cirka 650 000 kronor i en svensk spelares ficka, en miljon kronor hos en svensk klubb innebär att spelaren får 375 000.

Danmark har en expertskatt som ger betydligt lägre skatt och arbetsgivaruppgifter, och det inte bara för svenskar och norrmän utan även för danska spelare som varit utomlands. I Sverige har vi numera en expertskatt för danskar och norrmän, men inte för hemvändande svenskar, men effekterna är inte lika stora och det hjälper inte till om vi talar svenska spelare.

Annons

Elfsborgs högerback Johan Larsson ser nu ut att hamna i Bröndby. Då twittrade Sef:s sportchef Stefan Lundin följande:

Känns det inte tråkigt OM Johan Larsson väljer Bröndby. En så ypperlig spelare som just nu spelar i ett lag som är bättre än..Bröndby.

Efter reaktioner så kom denna tweet:

“Twitter brösttonernas arena. Jag menar kring johan Larsson att han just nu är tillräckligt bra att välja en högre rankad liga. Om han ska gå”

Och en RT av denna tweet:

 

Självklart kan Sef:s sportchef tycka att det är deppigt, men han kan knappast ha talat med Johan Larsson. Elfsborg back var verkligt tydlig när han var med landslaget i Abu Dhabi: han ville byta klubb efter många år i allsvenskan. Dessutom var han ärlig om att han trots sin kanonsäsong i allsvenskan knappt hade några förfrågningar att ta ställning till, och var villig att testa allt.

Annons

Är det då rätt att börja ifrågasätta en spelare? Att han är bra nog att välja en bättre liga. Uppenbarligen är han inte bra nog för Erik Hamrén som hellre kallade in både Emil Krafth och Anton Tinnerholm när det saknades högerbackar i landslaget inför mötet med Frankrike i november. Marknaden är vad den är, och en snart 25-årig back som inte spelar i landslaget är inte hetare.

Stefan Lundin har själv varit utomlands som tränare och det är ju kanon att få sticka på ett äventyr och kanske tjäna lite pengar, och så här skriver Halmstads BK om när han lämnade klubben som huvudtränare i juni: “Under starten 1986 lyckades inte HBK så bra och var i nedre regionerna när Stefan Lundin lämnade HBK. Detta efter att han fått ett attraktivt anbud från portugisiska CS Maritimo.

Efter att ha fått sparken i Portugal gick Lundin till norska Moss och jag är övertygad om att erfarenheterna av att ha varit tränare utanför Allsvenskan är något som gynnade Lundin och därmed indirekt svensk fotboll när han senare var tränare i Häcken, Gefle, Blåvitt och Örebro SK och därefter som sportchef för Sef.

Annons

Dessutom är det lätt att reagera på att det är fel att spelare tänker på pengar. Jag förstår spelarna som har en extremt kort karriär och dessutom offrar utbildning och annat. Varför ska de tacka nej till x antal miljoner? Faktum är att tre år i danska ligan trots allt kan ge ett antal miljoner mer än spel i allsvenskan, och man drömmer kanske om att testa något annat.

Nej, Esbjerg är inte en jättekul stad att bo i, knappast heller Randers, men även Kalmar, Sundsvall, Borås och Halmstad har sina begränsningar. De flesta jag känner vill givetvis ha kul på jobbet, men ingen vill jobba gratis utan tänker givetvis på vad de tjänar. Det är en kombination av faktorer som styr när man byter jobb och där kan lönen väga över om det inte är det allra roligaste.

Allsvenskan måste kunna överleva att man tappar spelare och har man ett skatteupplägg i ett grannland så kommer det alltid locka till sig spelare. Det är något som de allsvenska klubbarna måste förhålla sig till och leva med och inte sitta och vara missnöjd över att man upplever att en spelare är bra nog att kunna välja en bättre liga än den danska.

Annons

För egen del kan jag tänka mig många sämre alternativ än att spela för Bröndby och bo i Köpenhamn. Att sedan Bröndby ligger under Elfsborg i Uefa-ranking är sin sak, men det är inte avgörande. Bröndby har till skillnad från Elfsborg spelat i Champions League, även om det är ett tag sedan, och man har en helt annan tradition och helt andra framgångar och bättre drag på läktarna.

Den danska storklubben är dock på dekis och har haft ett antal tunga år, och med mycket stök på ägarsidan och var nära konkurs vid ett par tillfällen. I dagsläget är det en rik dansk doldis i Jan Bech Andersen som räddat klubben, ni kan läsa om honom här, och har sett till att finansiera återkomsten för Daniel Agger och Elmander och värvade ett par norrmän.

Även om det ännu inte vänt för den tidigare danska storklubben och man är fyra i tabellen och hela 13 poäng efter serieledande Midtjylland så finns det en kraft kring Bröndby som kan innebära framgångar och spel i Europa, och en del svenska spelare har använt just danska ligan för att komma vidare och kanske då främst till Tyskland som Pierre Bengtsson och Oscar Wendt.

Annons

Kombinationen av att man kan drömma om att komma vidare och på vägen tjäna mer än i Sverige gör att många väljer att gå till Danmark, och jag har svårt att klandra dem. Inte heller är det så att Allsvenskan är hotad, det är andra värden som bygger den och där handlar det om att klubbarna måste jobba för att hitta lockande lösningar snarare än att deppa.

Publicerad 2015-02-02 15:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto