Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vilken jävla underbar fotbollsmatch

Lundhs blogg

Tyvärr förstörde en del idioter eftermälet till 08-derbyt genom att börja bråka på läktarna efter slutsignalen. Som vanligt får man via twitter reda på att man är en idiot som A) Klagar på det B) Inte skriver om polisens övervåld. Jag kan tyvärr bara konstatera att utan idioter som slåss och snor banderoller så hade polisen inte behövts i den utsträckningen, men att övervåld och suddade nummer på hjälmar inte är okej.

Naturligtvis fick vi även ett långt avbrott efter pausen på grund av bengaler från bägge sidor och det borde gå att lösa med fläktar eftersom man uppenbarligen inte kommer överens med supportergrupperingarna om ett legalt sätt att elda. Att det skulle vara en liten klick som står bakom eldandet köper inte jag, det är för utspritt för att bara vara ett fåtal.

Om vi lägger det trista åt sidan så var Djurgården-AIK en otrolig fotbollsmatch som hade allt som jag vill ha i ett derby. Mäktig inramning. Intensitet, hårda satsningar och hetta på plan samtidigt som det bjöds på både mål, chanser, kombinationer och ett böljande spel där bägge lagen jagade tre poäng på slutet. Domarteamet Stefan Johannesson hade inte sin lättaste match men hamnade hyfsat rätt.

Annons

Nej, jag är inte tränare och letar inte bara fel som när Dif:s försvar på olika visa bjöd på både 0-1 och 0-2 utan uppskattade målen och att “Nisse” Johansson fick trycka in en boll och att Mohamed Bangura visade att han har en del kunnande kvar. På ett liknande vis var det svårt att inte bli fångad av Djurgårdens andra halvlek lett av Haris Radetinac.

Att det bara blev 2-2 till slut är i underkant, bägge lagen kunde vunnit och 3-3 hade varit närmare sanningen. Kerim Mrbati snodde rubrikerna med sina två mål, en bicykleta precis utanför och ett mäktigt distansskott som Patrik Carlgren hade klara problem med men det var också en taktisk triumf för Pelle Olsson som skiftade ut Daniel Berntsen och fick in Sam Johnson på topp.

Den pressade Andreas Alm fick se tre poäng bli en poäng och naturligtvis var det inte resultatet han behövde. Tufft för AIK-tränaren som fick inleda matchen utan Nabil Bahoui och Noah Sonko Sundberg och sedan fick se Sauli Väisänen och Ebenezer Ofori kliva av med skada respektive en lätt hjärnskakning vilket ledde till många skiften i elvan.

Annons

AIK:s egen NHL-goon Dickson Etuhu bänkades efter insatsen mot Göteborg men fick kliva in tidigt och han har långt kvar om han ska övertyga i Allsvenskan. Sedan spelar inte hans meriter någon roll, det ser inte ut som Etuhu är ett undantag till regeln att det alltid finns ett skäl till att någon från en stor liga hamnar i Allsvenskan.

Frustrationen i AIK var tydlig när man klev av plasten på Tele2 Arena och det är förståeligt. Gapet upp till ledarlaget IFK Göteborg är stort med nio poäng efter tio omgångar och dessutom är det fyra lag emellan AIK och Blåvitt. Tre matcher återstår inför sommaruppehållet: Helsingborg och Falkenberg hemma innan det är Häcken borta. Nio pinnar är ett måste för Alm, och sedan får man se om det räcker.

Hur ska man tolka uppgifterna om att AIK träffat Norlings rådgivare? Ja, jag vet inget om ett möte i helgen, däremot att parterna ska ha träffats i samband med Göteborg-AIK. Däremot inget om att mötet var bestämt, men det är väl självklart att man känner av varandra och intresset utan att man för den skull inte kan förneka att det är på gång.

Annons

Glöm inte att Rikard Norling sitter på ett kontrakt med Brann i ytterligare 20 månader och det är i sin tur värt runt fem miljoner kronor. Ett skäl till att man kanske inte kliver av frivilligt även om arbetssituationen i Bergen är allt annat än optimal när fansen försöker sälja en på Blocket och det är ett allmänt och rejält missnöje med den svenske tränaren.

Dessutom kan det vara rätt att påminna om att Norling stod i Borås efter att Malmö FF hade säkrat SM-guldet 2013 och lovade att stanna klubben. Han och resten av ledarna kring laget tog några veckor senare i hand med sikte på 2014. Därefter chockade Norling de flesta i MFF med att kliva in till vd:n Per Nilsson och säga upp sig med Brann i bakfickan.

Så mycket för det löftet i Borås. Precis som i resten av världen så går det inte att lita på någon, folk har olika agendor och jobbar med andra syften men kan säga en massa utåt som inte är helt sant för man har andra mål. Att AIK:s sportchef Björn Wesström försökte skjuta ner uppgifterna och sedan inte kan backa sin tränare bättre än så här:

Annons

Hur är förtroendet för Andreas Alm?
– Han har avtal med AIK Fotboll och så länge det är så har han fullt förtroende.

Inte svårare än att AIK säger upp avtalet, och så har inte längre Alm något förtroende från klubbens sida. Sedan är det givetvis så att Björn Wesström jobbar tätt med Andreas Alm och det naturligtvis kommer bli så att även sportchefen kan ifrågasättas om man ska byta tränare, men det är nog så att sportchefen kan klara sig på grund av affärerna som stärkt klubbens ekonomi.

I Djurgården klarade man det första testet mot lag från den övre delen av tabellen, för även om man inte vann mot AIK är det starkt att vända 0-2 till 2-2 efter en sådan svag första halvlek där motståndets starka press tvingade fram enkla misstag i passningsspelet och man inte alls räckte till fysiskt. Dessutom får man tillbaka Emil Bergström till nästa test: Blåvitt borta. Man har sedan Norrköping hemma och Malmö borta innan semestern börjar.

Annons

***

Sista chansen att i dag rösta fram era favoriter i Guldskölden.

***

Intervjuad på sista sidan i den Café som kommer ut i juni. Ni kan redan läsa intervjun digitalt.

***

AIK:s “Nisse” Johansson är veckans poddgäst i Lundh. AIK:s ytterback tog klivet ut i Europa som tonåring när Bayern München lockade. Han berättar om de hårda men lärorika tagen i München, lyftet i Nürnberg och när Blackburn Rovers ville betala 30 miljoner kronor för honom ­ och ”Nisse” inte kunde nå sina föräldrar och om utelivet under åren i Premier League. Dessutom om varför AIK inte vunnit ännu mer, synen på bengaler och hårdföra fans samt hur det är att spela 08-derbyn.

Här är några rubbar:

Om tiden i Bayern: “Kahn och Effenberg kunde skrika ‘kapa benen’ eller ‘skada den jäveln’.”
Annons
Om livsstilen under tiden i Premier League: “Att gå ut lördag och söndag var standard – det kändes som en norm.”

Om bengaldebatten: “Det riktiga beslutet kommer nog tas först när någon bränt sig”

Om buden under tiden i AIK: “Det är lite från Qatar och Kina – men familjesituationen har vägt upp”

Ni hittar som vanligt alla 52 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Min statistikguru Carl-Johan Eelde har tagit fram 08-klubbarnas publik under allsvenskans första tio omgångar och det är bara att inse att de lyft hela seriens publik. Undrar hur det ser ut framöver? AIK som har svårt att haka på i toppen kanske tappar, och finns det tillräckligt med Dif-fans för att lyfta ännu mer?

Annons

attachment-2Blir extra intressant att se hur Hammarbys tillströmning påverkas av en rad av förluster. Att klubben har svårt utan Kennedy Bakircioglü är inte oväntat, inte heller att man skulle snubbla som nykomling.

Däremot är det osäkert om alla fansen är lika sugna att vara med på resan när det går desto knackigare och nyhetens behag klingat av. Sportchefen Mats Jingblad måste nog leta efter en anfallare till sommarens fönster.

Publicerad 2015-05-26 09:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto