Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF och Zlatan ska inte styra mina frågor

Lundhs blogg

I mitten av augusti kom min artikel i Café om att jag upplever att bevakningen av Zlatan Ibrahimovic blivit alltmer hovsam. Vet ju inte om det är den som stör landslagets lagkapten, även om jag gissar det, men jag hade verkligen inte förväntat mig den reaktion som jag fick på dagens presskonferens inför Sverige-Ryssland.

Många har reagerat, och min gissning är att de flesta inte sett hela presskonferensen. För det valsar runt en massa villfarelser och jag har inte frågat om pengar, privatekonomi eller annat som en del påstår. Så se hela presskonferensen via denna länk och hör hur DN:s Johan Esk pratar med om framtiden och Zlatan säger sig ha en plan för när han ska sluta.

Jag frågade då Zlatan om den senaste lanseringen, av hans egen parfym och den nya kommande grejen med Dressmann och hur viktigt det är för honom med en verksamhet vid sidan. Av hans reaktion att döma så måste han antingen vara dåligt informerad, för jag har aldrig varit kritisk till Dressmann eller missunnat honom att tjäna pengar.

Annons

Min följdfråga handlade om framgångar med nya projekt kan ersätta kickarna som finns inom fotbollen. Reaktionen från Zlatan blev en ny ilsken sådan. Förvånande för mig, men det är väl okej om han blir förbannad för mina frågor och det kommer inte att stoppa mig från att ställa dem. Varken han eller SvFF ska styra mina frågor.

En del är arga på mig för att jag inte bara ställer frågor om fotboll och taktik. För mig hänger detta ihop med fotboll och han är dessutom lagkapten för Sveriges landslag och det är en del av hans varumärke som han använder till att bygga en industri. Lycka till med det och påståendet att jag är avundsjuk kan jag bara skratta åt.

Däremot är det inte heller så att Zlatan alltid håller sig på fotbollsplanen. Ta bara den här intervjun med min kollega Anna Brolin efter en match och där svaren handlar om allt annat än fotboll. Den här världen flyter ihop och det är bara att förlika sig med det och både SvFF och Zlatan får inse verkligheten.

Annons

Sedan är det så att Zlatan Ibrahimovic gör ytterst få fria presskonferenser och då måste man givetvis utnyttja tillfället att ställa frågor som journalist. Zlatan är en stor förebild och en representant för Sveriges största idrottsrörelse och då får han leva med att vi ställer frågor till honom. Helt enkelt försöker granska honom.

Om ni är fruktansvärt missnöjda och vill ha bort mig så är det bara att mejla min chef: fredrik.olofson@tv4.se. Det är egentligen mest upp till min arbetsgivare om hur man ser på mig. Jag vill inte att någon ska bestämma vad jag får ställa för frågor eller inte, men sedan kan man lätt svara inga kommentarer.

Det är mitt uppdrag som journalist att ställa frågor, och det oavsett konsekvenser. Att Zlatan blir arg ska inte hindra mig från att ställa relevanta frågor. Sedan undrar jag om inte Zlatan missförstod mig och trodde jag var ute efter något som jag inte var. Snarare är jag full av beundran att han bygger ett imperium på sin karriär och sitt namn och den fotboll han stått för.

Annons

Att som SvFF:s fotbollschef Lasse Richt dels skratta åt Zlatans svar till mig, dels skylla det hela på mig för att jag ställde fel frågor säger mest om förbundet och dess beroende av superstjärnan. Egentligen mest en fråga för SvFF om det rimmar med förbundets värderingar och tankar på hur man ska bete sig?

För det är trots allt rätt udda att man har som drivkraft att en annan människa mår dåligt. Samtidigt kanske den ilskan lyfter honom i lördagens EM-kval i Moskva, men jag tror knappast att han funderar på mig då som han påstod på presskonferensen.

 

 

 

Publicerad 2015-09-02 18:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto