Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Håller Wernbloom sig kvar i 90 minuter?

Lundhs blogg

Erik Hamrén bestämde sig uppenbarligen tidigt för Pontus Wernbloom när Kim Källström nu är avstängd mot Ryssland. Finns en del plus för Wernbloom; kan ryssarna väl, är en spelare som kan störa deras bolltrillande och bör vara taggad när han får chansen från start.

Främsta rivalen var Oscar Lewicki men det är uppenbart att förbundskaptenen vill ha rutin när det handlar om att försöka ta hem en poäng i Moskva. Wernbloom, 4-5-1 och erfarenhet framför allt tyder på att Sverige vill stå emot och kryssa.

Samtidigt kan det oroa att Wernbloom ibland kan bli övertänd och dra på sig kort och även bli utvisad. Lägg till att han knappast haft det lätt när han startat i landslaget om man bortser från succén hemma mot Ungern hösten 2010 då han gjorde två mål.

Pontus Wernbloom startade sedan i Amsterdam där landslaget gick under med man och allt och förlorade med 4-1 mot Holland. Då blev Wernbloom utbytt efter tio minuter och startade inte tävlingsmatch förrän efter EM 2012 då Hamrén gjorde ett nytt försök med den förre Blåvitt-spelaren.

Annons

I Berlin mot Tyskland fick Wernbloom chansen men blev utbytt i paus när Jogi Löws mannar gjort 3-0 på 45 minuter och det var från bänken som CSKA Moskva-spelaren fick se den klassiska upphämtningen till 4-4.

Därefter har han varit mer av en inhoppare som fått gå in och stänga matcher och andra mittfältare har gått före, och då mest för att de kanske är kreativare och skickligare med bollen än Wernbloom. Han har ett större register, men att få fram det i landslaget har inte riktigt gått.

I kväll ska han kliva in på sin hemmaplan (jag vet att det är Spartak Moskva som spelar där) men det är trots allt Ryssland och Moskva och ett möte med många lagkamrater och sin tränare Leonid Slutskij. En fantastisk och spännande utmaning, och Wernbloom kan motståndet bättre än någon annan.

Sveriges startelva blev väntad och Hamrén har faktiskt varit öppen med den hela veckan, även om Mikael Antonsson nu ersätter en skadad Erik Johansson, och jag gillar förbundskaptenens självförtroende i att inte gömma laget: Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, Olsson – Larsson, Ekdal, Durmaz, Wernbloom, Forsberg – Ibrahimovic.

Annons
  • Håller Martin Olsson efter bara 45 minuters B-lagsfotboll på tre månader? Blir ett rejält test.
  • Emil Forsberg får chansen och gillar det för det han visat i landslaget är lovande.
  • Jimmy Durmaz centralt efter smällen i veckan då Olympiacos stekte honom i Champions League. Hoppas han visar dem vad de mister i kväll.
  • Oroligt med så många skiften i backlinjen, men Granqvist och Antonsson känns rätt tryggt och där “Granen” verkligen växt.
  • Tänk att Bengtsson och Isaksson är de enda spelare som gjort varenda minut i EM-kvalet. Just Bengtsson är en skräll.

Regnet vräker ner i Moskva och det är givetvis en faktor om det fortsätter under dagen. Passar bra för glidtacklingar, men samtidigt kan det gynna ryssarna som gillar att hålla i bollen och få fart på den.

***

Vi var på hög höjd när vi spelade in fredagens Fotbollskanalen On Tour. Våning 31 där en del scener i “Today is a Good Day to Die Hard” är inspelade.

Annons

Vi snackar om startelvan, landslagets pressträffar och vad ryssarna är bäst. SE PROGRAMMET GENOM ATT KLICKA PÅ LÄNKEN.

***

Röda Torget ska det bli i dag. Måste hinna bocka av något mer än hotell och matcharenan.

***

Tänk att Zlatan hade bra betyg? Och inte alls var den buse som David Lagercrantz tecknade i den hyllade och bästsäljande biografin. Björn af Kleens reportage/intervju med Zlatan i dagens DN (där Zlatan beundrar David Beckham för hur han använt sitt ansikte att bygga en industri) var skönt nyanserat med Tony Flygare och Anja Gatu och även om tidningen fått det i utbyte mot att skriva om hans parfymlansering så var det inte bara en haussning.

***

Efter att chefen på det gigantiska hotell Ukraina, en österrikare vid namn Stefan, på fredagskvällen styrt oss till ett nytt ställe vid stranden, Chef, där turistfällorna smällde över fingrarna (sangria till fördrink, påtvingad efterrätt och uppjobbat vinpris) så avrundade vi kvällen i Mercedes-baren (de gamla Sovjet-kämparna spinner i sina gravar) 30 våningar upp.

Annons

Där mötte vi hedersmannen Hans Hultman som skötte mediafrågor åt Tommy Svensson, i början åt Söderberg-Lagerbäck samt under några år åt Erik Hamrén. Sedan vintern 2012 jobbar Hultman åt Fifa och nu var han på inspektionsresa inför VM 2018, och kollar hur man tar hand om mediautrymmen.

Visade sig att Fifa kanske väljer hotell Ukraina som högkvarter till VM 2018. Fullt förståeligt sett till nivån på hotellet. Det går att köpa Rolls Royce i lobbyn. Ni fattar nivån, och det brukar vara ett signum för Fifa att man ser till att bo bra.

Samtidigt väntar ett presidentval i vår och det återstår att se om den nye mannen styr om Fifa:s sätta att jobb. Kanske blir det en annan nivå på hotellen? Nja, det blir knappast vandrarhem framöver och det ska det inte vara heller.

Oavsett blir det en spännande tid framöver för alla med kopplingar till organisationen innan valet är gjort, och Hultman sa att oroligheterna givetvis känts av inom Fifa även om de som greps i princip aldrig är på plats i Schweiz och att jobbet rullar på i vardagen.

Annons
Publicerad 2015-09-05 10:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto