Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ångestmatcherna på hösten är underbara

Lundhs blogg

Sverige har kniven på strupen inför EM-kvalet mot Österrike. En match där det måste bli seger för Erik Hamrén o Co. Annars går Ryssland om och lär inte släppa andraplatsen som ger en direktplats i EM 2016.

Kvalmatcherna på hösten är speciella och rätt ångestladdade eftersom det är på upploppet och allt ska avgöras. Det kan sluta med eufori men lika gärna med deppande. Just att så mycket står på spel är det häftiga med de här matcherna och jag förstår Kim Källström när han säger att detta är matcherna man verkligen vill spela.

Även vi som jobbar med matcherna eller följer dem från läktaren får en del av känsloregistret. Sedan är det för mig alltid lättare att jobba än att vara supporter, även om jag kan sakna känslan från Chorzow 1989 där VM-platsen 1990 fixades, eller festen efter Sveriges seger mot Finland 1993 då Frankrike föll mot Israel och ökade på festen när USA-VM var klart.

Annons

Samtidigt är 16 oktober 1985 fortfarande en av de jobbigaste födelsedagarna jag upplevt. Allt var upplagt för att Sverige skulle nå VM i Mexiko 1986 efter att man i slutsekunderna fixat 2-2 mot Västtyskland i en kvalmatch ett par veckor tidigare.

Efter det räckte det med en svensk poäng mot Tjeckoslovakien eller att Västtyskland – som aldrig förlorat en kvalmatch hemma – skulle slå Portugal. Det var på den tiden när man ransonerade i Östeuropa och Sveriges VM-kval i Prag spelades på eftermiddagen.

Det var 84 minuters ångest efter att Dan Corneliusson gjort 0-1 och det gick åt helvete när bröderna Ravelli på något sätt var inblandade i ett baklängesmål och Sverige föll. Då stod hoppet till Västtyskland och det var plågsamt att höra Tommy Engstrands referat där VM-platsen försvann.

Annons

SVT:s Jens Lind har gjort ett briljant Stopptid om just den dramatiken som ni ser via länken, och det sammanfattar väl ångesten som kan vänta men det finns ju även glädje som en möjlighet och i Hamréns fall finns alltid playoff i november, den chansen fick aldrig Lars “Laban” Arnesson och hans spelare.

Publicerad 2015-09-08 19:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto