Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Låt inte danskarna skriva slutet, Zlatan

Lundhs blogg

När lite hosta följt av en förklaring om att det är lugnt ändå blir krigsrubriker, om hostan som skakar nation hos både Aftonbladet och Expressen, så säger det en del om någons storhet. Ja, vi talar om Zlatan Ibrahimovic och hans förkylning men det skulle förvåna om den spelar någon roll på lördag kväll.

Sverige går på lördag in i ett EM-playoff mot Danmark och där en plats i EM 2016 ligger i potten. Laddningen har gått att ta på de senaste dagarna och både Erkan Zengin och Jimmy Durmaz sa under torsdagen i den mixade zonen att det var annorlunda på den här samlingen. Mer fokuserat. Mer koncentrerat.

Fullt förståeligt sett till att Sverige är 180 minuter från att nå ett stort mästerskap och för ett av Europas äldsta landslag är det rätt givet att en del spelare inte är aktuella för ett eventuellt VM i Ryssland 2018, och ännu mindre för ett EM 2020. Det här kan vara enda chansen till ett stort mästerskap, eller i varje fall sista?

Annons

Lägg till VM-lottningen inför 2018 med Frankrike, Holland, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg och att det bara finns 13 platser vilket innebär att bara gruppvinnaren är garanterad en VM-plats. Tvåan får hoppas på lycka i ett playoff och med tanke på utvecklingen på rankningen blir det tufft.

Ja, ni fattar, att då slå Danmark över två matcher är en promenad i parken jämfört med att tro på VM i Ryssland. Nej, det betyder inte att det blir lätt. Har hela tiden känt att danskarna är favoriter och att det är 60-40 i Morten Olsens fördel. Visst, de är impotenta framför mål men Sverige läcker mot bättre motstånd och har haltat spelmässigt under ett par år.

Det finns ingen anledning efter några dagars träning att ändra på de tankarna. Sverige är i ett visst underläge och att det skandinaviska derbyts enda världsstjärna är svensk spelar ingen roll för procenten. Även om Zlatan kan avgöra matchen på egen hand så kan han inte vinna den på egen hand, för försvaret måste funka.

Annons

Under torsdagen slog Zlatan Ibrahimovic sig ner vid podiet enda gången den här samlingen och svarade på frågor. Det gick smärtfritt och skavde inte ens när jag och en dansk reporter efter varandra frågade om de uteblivna målen mot Danmark. Endast en del känsliga fransmän kanske reagerar på att han ansåg sig ha satt Frankrike på världskartan…

Dessutom var det lite humor när Zlatan påpekade att om nu alla i Frankrike ansåg att han passerat sitt bäst-före-datum så skulle de fundera på vad han gjort om han varit ung och stark med tanke på att det blivit elva mål och fem assist för Paris SG. Eller när han påpekade att U21-spelarna tagit med energi in i truppen, men ändå förlorat alla interna matcher yngre mot äldre.

Annars var Sveriges lagkapten oklanderlig under den dryga kvart som han bemötte frågor från svensk, dansk och fransk media. Han gled smart på frågorna om slutet på karriären, OS-planerna, domare Rizzoli eller Nicklas Bendtner och det blixtrade inte till i ögonen som det kan göra då och då, eller att han hade ett behov att trycka till någon verbalt.

Annons

Bra eller inte? Ja, det brukar heta att Zlatan med hjälp av konflikter och revanschlust sett till att ta sig till toppen och att det varit ett bränsle, och att han är bättre när han är arg. Samtidigt var han rätt ilsken inför matcherna mot Ryssland och Österrike – jag om någon vet – och då gick det sådär för både honom och Sverige.

En lärdom i livet är att det är vinnarna som skriver historien. Oavsett om det gäller krig, politiska skiften eller rena maktkamper på olika ställen så kan segraren fatta pennan och ge sin syn på hur det såg ut och varför det gick som det gick. Fotboll är kanske inte på den nivån, men nästan.

Det sista jag vill se är att Bendtner o Co skriver historien om hur Zlatans landslagskarriär tog slut på Parken i Köpenhamn. Kan inte se att en 35-årig anfallare som troligen spelar i USA då ladda om för ett kvalspel till VM 2018 nästa höst, och det under en ny förbundskapten.

Annons

Även om Zlatan sa att i dag är svaret på frågan om det var slut i landslaget vid förlust i playoff nej så visste han inte hur det skulle kännas den dagen EM-drömmen verkligen var död. Det var just efter VM-missen 2009 på Parken i Köpenhamn som Zlatan tog en paus från landslaget, men då var han 28 år, nu är han 34 år.

Önskar verkligen att han får avsluta landslagskarriären med ett stort mästerskap och på så sätt får skriva sin sluthistoria som en vinnare. Att det tar stopp i ett stort mästerskap är en annan sak än att falla i playoff mot Danmark efter ett haltande kvalspel och det vore ett betydligt värdigare avsked från landslaget.

Publicerad 2015-11-12 14:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto