Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Landslaget lever men det blir ingen promenad i Parken

Lundhs blogg

En bra matchplan väl utförd i 75 minuter. Sänkt av bolltittande på en hörna och en dansk reducering. Sverige får ingen promenad i Parken på vägen till EM.

Med en kvart kvar av rond 1 i Sveriges EM-playoff hade man ena foten i EM-slutspelet i Frankrike. Efter Emil Forsbergs 1-0 tätt före pausen och hans dribblande tätt därefter som gav straff och 2-0 via Zlatan såg det ljust ut. Tyvärr var det som om Blågults bensin tog slut och Nicolai Jörgensens reducering gör att det blir en rysare på tisdag.

Typiskt att det rasslade till bakom Andreas Isaksson efter en hörna där det svenska försvaret blev bolltittande (Martin Olsson hamnade snett) och en dansk kunde skarva bollen vidare till en fristående Jörgensen som inte hade några problem att ordna det där viktiga bortamålet.

Annons

Nu räcker det för Danmark att vinna med 1-0 för att gå till EM i Frankrike. Ja, det är ju så att vid lika resultat efter två matcher så går det lag som gjort flest bortamål vidare. Sverige jagade den där hemmanollan men det höll inte och på slutet så gungade det svenska försvaret rejält.

Extra bittert med “bara” 2-1 eftersom Sverige länge ägde matchen och faktum var att det kunde blivit 3-0 när det stod och vägde, men tre avbytare från Mortens Olsens sida vände på det hela, faktum att två av dem var inblandade i reduceringen, och det gör att det är helt öppet inför tisdagens rond 2.

Naturligtvis fanns det en rad om och men och kanske är man blågul när känslan är att om man väger chanserna mot varandra och även domsluten (Bendtners straff och möjlig utvisning när Zlatan blev kapad i misstänkt friläge) så måste det gräma Erik Hamrén att det lös 2-1 från ljustavlorna när knappa 50 000 åskådare lämnade Friends Arena.

Annons

På presskonferensen efteråt så sa Hamrén att det trots allt var en seger och att han hellre tog 2-1 än 0-0 inför den första matchen, men med tillägget att det givetvis hade varit skönare med 2-0. Den svenska förbundskaptenen pekade på att Sverige inte slagit danskarna på länge och att det då givetvis var ett plus med en seger.

Morten Olsen var missnöjd med förlusten (och att Bendtner inte fick straff) men sa sig vara nöjd med resultatet och utlovade en helt annan fotboll på hemmaplan. Han poängterade hur viktig reduceringen var innan han skickade in nådastöten om att Hamrén inte kunde vara nöjd med att bara vinna med 2-1.

Nej, det blir ingen promenad i Parken i Köpenhamn. Hamrén måste antagligen kalla in en ny mittback för skadade Mikael Antonsson och det finns frågetecken för Zlatan som klev av och ville bli utbytt långt tidigare, den utskällningen som Marcus Allbäck fick var inte att leka med.

Annons

Då ville dessutom både Forsberg och Lustig och ytterligare några byta men det gick inte för alla byten var gjorda. Ddet var som om Sverige helt gick på knäna och det var skillnad på hur lagen uppträdde på slutet. Danmark uppträdde inte alls lika vilset och slutkört.

Det blir inte heller lång tid att ladda om och om Erik Hamrén fick fart på sitt landslag från avspark så gick Morten Olsens offensiva satsning från start inte hem. Först efter danskens dubbelbyte vid underläge 2-0 så vaknade danskarna till liv på allvar och fick ju längre matchen led ett rejäl tryck på Sverige som hängde på repen som en boxare som gått några ronder för mycket.

När slutsignalen väl gick var det en befrielse och att Sverige trots allt är i EM vid ett kryss i Köpenhamn är ett plus men det var så snöpligt att det blev en dansk reducering som gör att det är femtio-femtio inför returen istället för att 2-0 hade inneburit att ett svenskt mål på Parken tvingat Danmark att göra fyra.

Annons

Men man kan inte gräma sig för mycket när Sverige nu vann den första tävlingsmatchen utan hjälp av en full dansk supporter sedan 1992. Trots allt är det så att Danmark måste ösa på framåt och blotta sig och det kan öppna för svenska spelvändningar och trots allt var man starkare i 60 minuter och det måste man ta med sig.

Om vi börjar med det positiva så var det länge sedan Erik Hamréns landslag genomförde en liknande match. Kontrollerat försvarsspel fick Danmark att se rätt tamt ut och man grävde fram chanser med kvicka kombinationer som när Andreas Granqvist hittade Oscar Lewicki på kanten och Marcus Berg borde gjort 1-0.

Äntligen var det en släng shining över Hamréns landslag. Backlinjen agerade oftast med pondus och framför allt Lewicki och Forsberg glänste framåt ihop med Zlatan och ju längre matchen så växte Källström in i den. Durmaz hade en briljant klack till Lustig som ledde till 1-0 men han varvade insatserna för mycket och var svag i försvarsspelet.

Annons

Marcus Berg slet, krigade och skapade lägen och hade nått toppbetyg om han bara hade gjort mål, men det är något som inte stämmer med hans avslut. Han hade två jättelägen och ena gången räddade Kasper Schmeichel och andra gången träffade anfallaren inte ens målet.

John Guidetti och Sebastian Larsson var injektioner i rättan tid och återigen hade Hamrén missflyt som fick göra ett byte redan efter en knappt halvtimme vilket gjorde att han var tvungen att spara på det sista bytet. Tufft eftersom det var uppenbart att Sverige hade behövt göra ett byte tidigare för att kunna stå emot.

Under en dryg timme så hade Sverige bra koll på Eriksen o Co men det räckte inte hela vägen. Om Sverige ska nå EM så krävs det att landslaget orkar hela vägen på Parken och helst ska man nog göra mål för att det ska fungera, för Danmark går inte mållösa på hemmaplan om de skapar ett liknande tryck mot Blågult som på Friends Arena.

Annons
Publicerad 2015-11-14 23:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto