Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Om Roma kan förlora med 6-1 kan väl MFF falla med 5-0

Lundhs blogg

Baksmälla i Malmö efter 0-5 mot Paris SG. Givetvis en tung förlust och matchen var avgjord tidigt och även om MFF skapade en del lägen efter 0-2 så var det aldrig någon match. Krönikerade tidigare i höstas om att Champions League liknar mer och mer av Harlem Globetrotters, och inget har ändrats.

Engelska Sporting Intelligence tog fram de ekonomiska resurserna för alla lagen i gruppspelet inför lottningen, och det är talande skillnader. Efter fem omgångar av gruppspelet är det än mer talande att sju av de åtta klubbarna som är “fattigast” är sist i sina grupper.

Det är naturligtvis ingen nyhet att pengarna styr även om de inte avgör allt. Gapen mellan svenska klubbar och de större klubbarna gör det än mer imponerande att Malmö FF faktiskt två gånger brutit barriären och tagit sig till Champions League. Men att MFF är rikast i Sverige är ingen garanti för SM-guld, det såg vi år.

Annons

Ögnat igenom de flesta krönikörer och rapporter från MFF-Paris och är lite förvånad över missnöjet med insatsen med det svenska klubblaget. Naturligtvis kunde man presterat bättre men det ska vara en stor skillnad mellan Malmö och ett oljedopat Paris SG som numera tillhör de fyra klubbar i Europa som har mest intäkter.

Ta bara att Laurent Blanc slängde in Lucas på slutet. Brassen som kostade runt 400 miljoner kronor bara i inköp och med en årslön som kan matcha flera av de allsvenska klubbarnas omsättning. Det är så gigantiska skillnader att det kan rassla i väg, och särskilt en månad efter allsvenskans slut.

Lägg till det att MFF:s omvandling sedan hösten 2013 då man under Rikard Norlings ledning vann SM-guld, och att det inte går att se Malmös 2015 som ett fiasko, utan att man skaffat sig förutsättningar att köpa loss arenan, att truppen får bättre möjligheter och att man kan värva spelare till att utmana 2016.

Annons

Att förlora stort är kanske pinsamt, men i så fall mer pinsamt för Roma som föll mot FC Barcelona med 6-1 i tisdags. Pinsamt är kanske inte rätt ord men det italienska storlaget är närmare den katalanska jätten än vad Malmö FF är PSG. Det kan rassla till.

Det tristaste i utvecklingen kring Champions League är att Uefa:s Financial Fair Play cementerar den rådande världsordningen. Ingen kan utmana likt en Roman Abramovitj eller andra rika och därmed skaka om de dominerande klubbarna. Kanske bra?

Tycker själv det är synd att det ska bli den här givna cirkusen utan att någon kan ändra på det, men storklubbarna ser till att MFF o Co får nöja sig med korta gästspel som statister. För klubben naturligtvis bra men upp till Daniel Andersson o de andra att förvalta det.

***

Undrar hur Zlatans uttalande i CNN landar i Frankrike? Där han säger sig tro att det franska folket kommer att hålla mer på honom än på Frankrike i EM.

Annons

***

Älskar att Sydsvenskan avslöjar att Åge Hareide är klar för Danmark. Heja.

***

Zlatans återkomst blev inte så spektakulär som man kanske hoppats. Åtminstone inte framför rutan. Jo, han gjorde ju mål och var rätt stark på planen men det blev inte det draget, vare sig på läktaren eller på Stortorget. Kanske typiskt för Malmö?

***

Podden med Raymon Verheijen engagerar. Fick ett argt mejl från läkare i branschen som dock vill vara anonym för att slippa ta den offentliga debatten. Jag vet dock vem han är och vet att han är erfaren och jobbar med fotboll.

“Karln är en skojare. Obestridligt har han karisma och kan sälja sitt budskap på ett förtroendefullt sätt. Dock hävdar jag att han har åsikter som inte är värd mer än dina eller mina. Budskapet går att sälja eftersom det inte finns någon uttalad vetenskap inom fotboll, enbart beprövad erfarenhet. Han använder metaforen om den utbildade kirurgen. Jämförelsen haltar. Jag lovar, det är betydligt lättare att lära sig operera än att styra 20 individer, varav 11 ska starta. Att vara manager eller tränare på elitnivå är ju som att driva ett företag, fast mycket svårare.

Annons
Är kirurg och ortoped och har lång erfarenhet inte bara av operationer på armar och ben, utan även av knäskador. Vi är många kollegor, s.k. forskare, som har försökt hitta sanningen om vad som skall hindra att knäskador skall uppstå. Det finns dåligt underbyggda fakta om vad som påverkar uppkomst av en ACL-skada (anterior cruciate ligament), främre korsbandet. Det finns vissa data som anger att konstgräs ger fler skador än naturgräs, dock inte säkert. Damer anses ha en större skaderisk än män. Individrelaterade faktorer (att man har en inbyggd benägenhet att skada sig, anatomiska förhållanden och så vidare) är sannolikt en tung faktor. Hans bestämda uppfattning om att muskeltrötthet förorsakar fler knäskador saknar stöd i litteraturen, finns inga sådana studier. Således ett utlåtande byggd på lösan sand.
Annons
Att som Verheijen vidare hävdar att han grundar sig på fakta är en lögn. Han uttrycker sina åsikter som han paketerar i en intressant föreläsning. Att det sedan har vuxit fram ett vinstdrivande företag gör mig än mer tveksam. Mins du Reefaat, han med doktorshatten, kunde också dupera folk.Håll honom kort och släpp inte in honom i fotbolls-Sverige.”

***

Spänd på bröderna Gerttens nya film med gamla bilder från Zlatans framväxt.

Publicerad 2015-11-26 12:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto