Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

MFF-fansen och Blåvitt-fansen visar vägen

Lundhs blogg

Sveriges landslag har landat i Abu Dhabi, ett av sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten, och det är tredje året i rad som man förlägger vinterturnén här. Skälen är rätt enkla: fint väder, bra planer, motstånd av hyfsad kvalitet, tre timmars tidsskillnad och en okej resa.

Men det är ett land som inte är helt okontroversiellt, och det har jag skildrat tidigare som i det här blogginlägget om att modernt slaveri byggde det här landet. Tack vare olja och gas har man resurser och det säger väl en del om pengarnas makt och dragningskraft när det är 1,4 miljoner invånare i landet och nästan åtta miljoner utländska gästarbetare.

Kan beundra Malmö FF:s fans och IFK Göteborgs fans som ligger på klubbarna om att inte åka till Dubai, ett annat emirat i landet, på vinterns träningsläger. Att man helt enkelt lyfter frågan och poängterar att det strider mot de värderingar som klubbarna står för. Sedan är det väl upp till medlemmarna att ta ställning i frågan och se om man kan få till ett skifte av resmål.

Annons

Det är inga lätta frågor, för många länder har tveksamma regimer och exempelvis har USA dödsstraff och dit har MFF åkt några år, men det är åtminstone en demokrati. Tror dock att det blir viktigt för klubbar att ta sådant här i beaktande framöver, för att just visa att man står för något som de flesta fans kan identifiera sig med.

Gillar att fansen helt enkelt gör sin röst hörd i den här frågan och det är nyttigt att stöta och blöta det här. I en värld som blir allt svårare att orientera sig av flera olika skäl i är det viktigt med både information och debatt. Rätt eller fel? Ja, man kan alltid invända mot att vi är här och jobbar och inte stannar hemma.

Det är uppenbart att de här oljerikena använder idrott och kultur för att köpa sig legitimitet och skapa intresse för att komma hit och därmed en grund till intresse för mer än bara olja och gas. En inspark eller två från vårt hotell på Yas Island där även landslaget bor ligger exempelvis en F1-bana och det var här Sverige tog brons i U17-VM för några år sedan.

Annons

SvFF och svenska landslaget har inte lika tydlig koppling till sina fans och därför blir reaktionerna mindre när man drar till Abu Dhabi. Nu för tiden kan man i varje fall ta avstånd och slå fast att man står för demokrati, även om man sedan kör det vanliga om att det inte finns några restriktioner från FN, Fifa eller den svenska regeringen.

I grunden har man ju rätt och det är alldeles för lätt att hacka på idrotten och sedan strunta i att vi handlar med länderna – Sverige slöt nyligen nya avtal med både Förenade Arabemiraten och Saudiarabien utan större protester – och dessutom är det många svenskar som gärna åker hit som turister, och UD flaggar inte för några tveksamheter.

Har tidigare invänt några gånger mot uppfattningen att man ska ställa idrotten till svars mer än vad man gör med andra utbyten. Att det är så oerhört lätt att använda VM i Qatar som ett slagträ men att de flesta inte bryr sig så mycket om all handel vi bedriver med landet.

Annons

Erik Hamrén sa på presskonferensen att man även stämt av med Amnesty och organisationens policy kring Abu Dhabi, men det undrar jag. Bara att läsa skildringen som Amnesty Press gjorde häromåret om livet bakom fasaden. Så sent som i maj 2015 så släppte inte Förenade Arabemiraten in representanter från Amnesty.

Här är en guide från Utrikespolitiska Institutet med en massa nyttig information och länkar som ger en bild av landet. Som att det inte finns några politiska partier eller att det inte hålls några val och saknas fackföreningar och att det är viktigare med familjeband än något annat när det handlar om makt.

***

Blivit en del vinterturnéer för landslaget sedan Olle Nordins premiärresa till just Abu Dhabi 1990. Här är en sammanställning över alla resor och dess floppar och toppar och ett skönt klipp med många profiler och mål. Tror dock inte Nordin o Co behövde svara på frågor om regimen och dess förtryck. Det var enklare förr.

Annons

***

Förvånande med regn i Abu Dhabi. Inte alls vad landslaget räknat med.

***

Förstår inte varför SvFF och Hamrén inte kan vara tydliga om förbundskaptenens framtid. Ska han vara kvar eller inte? Vad vill parterna och när tar måste man ta beslut. Trots allt börjar VM-kvalet 6 september och man hinner med en träningsmatch några dagar innan Holland kommer till Friends Arena.

Vad jag tror? Skulle bli mäkta överraskad om Hamrén vill köra vidare och om SvFF inte vill byta förbundskapten. Alltså handlar det om att kommunicera att EM blir Hamréns sista mästerskap och att man A) letar en ersättare eller B) presenterar en ersättare som kan följa laget från sidan.

***

Inte så överraskande att Erik Johansson körde Håkan Hellström som debutanttal, däremot att Emil Bergström körde Stevie Wonder.

***

Erik Hamrén lät uppenbart orolig när det gäller brist på speltid för en hel del av spelarna i hans riktiga landslag. Hela presskonferensen med förbundskaptenen finns i detta klipp. Han hoppades på något klubbyte i januari för att fler ska få speltid fram till EM.

Annons

Om vi kollar truppen mot Danmark så har alla de fetade spelarna problem att få speltid av olika skäl, petningar, skador eller inte tagit plats i laget efter en flytt:

Målvakter: Andreas Isaksson, Kasimpasa, Patrik Carlgren, AIK, Robin Olsen, Paok Thessaloniki.

Försvarare: Mikael Lustig, Celtic, Pierre Bengtsson, Mainz, Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, Andreas Granqvist, Krasnodar, Erik Johansson, Gent, Martin Olsson, Norwich, Sebastian Larsson, Sunderland.

Mittfältare och anfallare: Marcus Berg, Panathinaikos, Jimmy Durmaz, Olympiakos, Emil Forsberg, Leipzig, Zlatan Ibrahimovic, Paris SG, Abbe Khalili, Mersin, Kim Källström, Grasshoppers, Oscar Lewicki, Malmö FF, Pontus Wernbloom, CSKA Moskva, Erkan Zengin, Trabzonspor, John Guidetti, Celta Vigo, Emir Kujovic, IFK Norrköping, Ola Toivonen, Sunderland, Gustav Svensson, IFK Göteborg, Oscar Hiljemark, Palermo.

Annons

Lägg till att Albin Ekdal är skadad, Kristoffer Nordfeldt bänkad, Isaac Kiese Thelin i frysboxen och Pontus Jansson, Alexander Milosevic, Branimir Hrgota och Filip Helander alla haft svårt att få spela av olika skäl. Oscar Wendt spelar hela tiden men är inte högt ansedd av Hamrén och Jonas Olsson har spelat regelbundet men anses också passé.

Inte konstigt att Hamrén funderar en del extra och frågan är väl om han hittar någon lösning på problemen med den här gruppen i Abu Dhabi? Har svårt att se det, men självklart måste en del veteraner känna flåset av unga spelare som vill fram. Vågar förbundskaptenen skifta i tid till EM?

Publicerad 2016-01-03 11:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto