Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gustav Svensson tog ett kliv närmare EM

Lundhs blogg

Vi tar det positiva först: Gustav Svensson satte inte många fötter fel i Sveriges landslagspremiär 2016. Mittfältaren var en av fyra, fem spelare i Abu Dhabi som ens kan ha EM i Frankrike i tankarna. Efter sin dryga timme på planen mot Estland så stärktes hans kandidatur.

Kanske var det en match som passade en erfaren defensiv mittfältare? Alla som såg de 90 minuterna från Armed Forces Stadium vet att en majoritet av spelarna hade svårt med bollkontroll, passningar och touch. Väl tidigt på säsongen naturligtvis, men Svensson gjorde förvånansvärt få fel och var en säker boj när det böljade fram och tillbaka.

Erik Hamrén nämnde ganska snabbt en spelare när han fick frågan om vilka som imponerade, och det var just Svensson, och sedan drog han fram Kujovic, Ishak, Fransson, Engvall och Konate men sköt in olika reservationer för dem. Av de andra EM-kandidaterna likt Tinnerholm och Johnsson så åkte de snarare ner ett pinnhål.

Annons

Sverige kryssade alltså mot Estland sedan Mikael Ishak tagit vara på Sebastian Erikssons duffade skott och Randers-anfallaren såg till att fixa 1-1. Då räddade Ishak även en del av Erikssons ära efter att Blåvitt-mittfältaren stått för en svag “indianare” en minut efter att han kom in, och det läget utnyttjade Albert Prosa.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE ETT SAMMANDRAG AV MATCHEN

 

Efter matchen pratade jag med MFF:s tränare Olof Persson, som spelade i en klassiskt dålig vinterturné-landskamp i Abu Dhabi 2006 (0-0 mot Jordanien) och Persson sa att han ett tag fick vibbar av den matchen. Bara att hålla med honom och det är klart att Estland var starkare med ett halvt ordinarie landslag på planen.

Det är givetvis numera ett problem att landslaget lyssnat på klubbarna och åker i väg redan 2 januari och att spelarna inte har någon träning alls. Det är inte direkt givande att vara utan boll, även om fettprocenten är låg, och kanske är Hamrén något på spåret när han vill sy ihop gemensamma träningar i Malmö, Göteborg och Stockholm veckan före avfärd.

Annons

För även om man som klubbledare kan ifrågasätta den här turnén räcker det att se spelarna som är så sugna på att göra sig gällande för att förstå att det gynnar även klubbarna. Svensk fotboll i stort drar nytta av att fler spelare är med och känner på landslaget och får boosten av att ha varit med och kunnat visa upp sig. Dessutom kan det bygga värdet på spelarna.

Sedan är det givet är att förutsättningarna är för dåliga om man som förbundskapten tvingas till tio byten i en match för att inte riskera belastningsskador. Det är inte bra för någon och man såg att en del spelare som kunde hänga i längre än 45 minuter på planen växte in i matchen och blev starkare och bättre.

Det här är något svensk fotboll måste hitta en väg framåt ur. Det är positivt att se ett gäng allsvenska tränare på plats i öknen och konfererande med landslagsledningen och där dialog alltid är av godo. Tränarna som tänker ett steg längre inser också att det är bra att deras spelare är med landslaget och tränar och spelar.

Annons

Sedan är det givetvis sorgligt för Dif-tränaren Pelle Olsson att från läktaren se Kerim Mrabtis bli knäskadad. Allt talade efter matchen för att det var rätt allvarligt, men klart besked kommer tidigast på torsdagen. Däremot var det en skada som kunde hänt oavsett om mittfältaren varit i toppform eller inte.

På söndag väntar Finland och det är ett snäpp upp från Estland och då har spelarna förhoppningsvis fått mer bollträning och kan kliva in på ett annat vis. För det måste till för dem som verkligen vill stärka sina chanser att nå ett EM-slutspel i sommar eller få vara med om ett OS i Rio de Janiero.

***

Många undrar om Fifa-rankningen och där har Sverige på senare år fått till att de här matcherna INTE räknas. Helt enkelt genom att man bestämmer med motståndaren att det inte är officiella matcher. Om det är enligt reglerna? Ja, kring Fifa finns inte så mycket regler så det är väl en slamkrypare.

Annons

***

Armed Forces Stadium. Stort.

***

Vill se Gustav Svensson få 90 minuter mot Finland.

***

Torsdag kör vi Fotbollskanalen On Tour vid 08:00 och sedan är det Gustav Engvall som är gäst i Ekwall vs Lundh 12:00. Fullt tryck på fotbollskanalen.se.

Publicerad 2016-01-06 20:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto