Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vem blir årets Stoor, Svensson eller Hysén?

Lundhs blogg

Bland det svåraste i livet är inte att prestera utan att få chansen. Oavsett om det rör jobbet eller en match med laget eller att få en möjlighet på scen så kan många kriga på utan att få visa upp sig. Det gäller helt enkelt att ta chansen när den väl kommer, för man får kanske inte så många lägen.

Ett sådant tillfälle väntar på Trettondagen för ett gäng fotbollsspelare. Landslagsåret inleder Sverige med att möta EstlandArmed Forces Stadium i Abu Dhabi. Låter kanske inte så sprakande men även matcher av den här kalibern kan ta fram EM-spelare.

Finns det någon i dagens startelva som får följa med till Frankrike i sommar? Eller till OS i Rio de Janeiro? Helt enkelt kliva in och visa klass när man nu får dra på sig en landslagströja. Det finns inte så många matcher på vägen fram så det gäller att maximera när man väl är i läge med ansvarig tränare vid sidan.

Har varit på många turnéer och det är vanligare att spelare inte utnyttjar tillfället än verkligen gör det. Genom åren har man sett spelare som haft svårt att briljera för att de inte satsat på att vara i form när det burit i väg till varmare klimat och svajigt motstånd stått på andra sidan. Och det talat om att det är viktigare att vara bra i klubblaget än här.

Annons

Förbundskapten Hamrén talar själv om att någon spelare kanske kan göra en “Brolinare” men att se ett genombrott likt Tomas Brolin som våren 1990 hade bytt GIF Sundsvall mot IFK Norrköping och efter starka insatser i allsvenskan tog sig in i landslaget först, VM-truppen 90 och sedan slog igenom i Italien blir nog svårt att finna.

Tiderna är annorlunda och spelarna är kartlagda på ett annat sätt i dag. Däremot finns möjligheten att göra som Kalle Svensson 2006 eller Fredrik Stoor och Mikael Dorsin 2008 eller Tobias Hysén, Pär Hansson och en del andra 2012. Att helt enkelt visa att man har något att tillföra på en turné och därmed ges sig chansen att få åk på mästerskap.

Fredrik Stoor debuterade när landslaget var i Costa Rica och USA i januari 2008 och tog sig inte bara inte i EM-truppen senare på året utan fick även hoppa in i EM-premiären mot Grekland när Niclas Alexandersson blev skadad och startade sedan mot både Spanien och Ryssland som högerback.

Annons

Blåvitt-backen Kalle Svensson var med mot Saudiarabien i januari 2006 och spelade även i den klassiskt svaga matchen när Sverige spelade 0-0 mot Jordanien inför 20 personer i Abu Dhabi, men han visade Lars Lagerbäck och Roland Andersson att han var något att satsa på. Så Svensson fick följa med till Tyskland 2006.

I Hamréns mästerskapsdebut 2012 var tolv av 23 spelare debutanter och en av dem var Tobias Hysén som var i bra slag när han var med landslaget i Qatar tidigare det året och han gjorde tre mål. Skälet var givetvis att Blåvitt-anfallaren var sugen på EM, och därför hade han sett till att han var i toppslag jämfört med exempelvis när det var turné till Sydafrika 2011. Pär Hansson var en annan som kom från januari-turnén.

Så när Sveriges startelva springer ut i eftermiddag svensk tid (16:45 är det avspark) så kan en del av spelarna tänka på att det finns en möjlig EM-plats i potten. Egentligen handlar det framför allt om fem spelare som ligger närmare än de andra: Karl-Johan Johnsson, Anton Tinnerholm, Gustav Svensson, Marcus Rohdén och Emir Kujovic.

Annons

Den kvintetten har varit med i olika landslagssammanhang tidigare även om Kujovic aldrig spelat så var han med i truppen mot Danmark i november. Just de spelarna har allt att vinna på att visa klassen mot Estland i eftermiddag, för en stark insats på träningar och matcher på den här turnén är något som Hamrén kommer att ha på näthinnan fram i vår när han alternerar med olika alternativ.

Det svåraste för spelare som är på gränsen är just att få visa upp sig. Med tanke på att det bara är två matcher i Abu Dhabi och sedan en bortamatch mot Turkiet och en hemmamatch mot Tjeckien i mars innan truppen ska presenteras i maj så handlar det om begränsad speltid. Särskilt då för spelarna som ligger på gränsen till EM-truppen som åker till Frankrike i juni och som inte kommer få många chanser.

Det står 23 platser på spel och även om Hamrén säkert har en bruttotrupp där en del av spelarna är givna så är det några oklarheter kring en del positioner. Därför gäller det att ta alla tillfällen att visa sina färdigheter för när allt räknas samman i maj kan speltid, skador och annat ha satt stopp för en del givna spelare och då kan en Emir Kujovic eller Gustav Svensson rida på starka insatser i januari.

Annons

I dagsläget finns elva spelare givna i den svenska EM-truppen och där är det nästan bara skador som kan sätta stopp även om noll i speltid innebär att det är svårare för några av dem: Andreas Isaksson, Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson, Martin Olsson, Sebastian Larsson, Kim Källström, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Zlatan Ibrahimovic och Marcus Berg.

Bland de närmast givna finns ytterligare nio spelare men där speltid kan betyda mer om man får en plats eller inte till EM-truppen i sommar: Pontus Wernbloom, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin, Pierre Bengtsson, Robin Olsen, Kristoffer Nordfeldt, Erik Johansson, Oscar Lewicki och Ola Toivonen.

Därefter följer ett helt batteri spelare som konkurrerar och listade utan inbördes rankning är här 20 spelare: Rasmus Elm, Abbe Khalili, John Guidetti, Oscar Hiljemark, Ludwig Augustinsson, Oscar Wendt, Alexander Milosevic, Robin Quaison, Pontus Jansson, Alexander Kacaniklic, Filip Helander, Jonas Olsson, Patrik Carlgren, Karl-Johan Johnsson, Isaac Kiese-Thelin, Anton Tinnerholm, Gustav Svensson, Marcus Rohdén, Emir Kujovic, Jakob Johansson.

Annons

Vilket totalt är 40 spelare och man brukar tala om att Hamrén i sin bruttotrupp tar ut 35 spelare inför landskamper. Det vill säga då han faxar till olika klubbar och meddelar att deras spelare kan bli uttagna, men den listan är hemlig och siffran är aldrig bekräftad. Så det är inte omöjligt att förbundskaptenen har koll på en bit över 40 spelare som ska bli 23 i slutändan.

För Hamrén har säkert ett litet öga på Sam Larsson, Simon Tibbling, Simon Gustafsson, Nabil Bahoui och kanske även Arber Zeneli, Viktor Claesson och Carlos Strandberg om de skulle explodera under vårens ligaspel. Kanske har jag glömt någon i genomgången, men det är tajt konkurrens om att få åka till Frankrike.

I dagsläget kan man se att det är målvakter och anfallare som har svårt att få speltid och att det även är brist bland mittbackarna och att Lustig fortsatt inte har någon riktig konkurrent. På mittfältet är det många kallade och det är många som spelar och Albin Ekdal måste visa form direkt när han är tillbaka i Hamburger SV.

Annons

Även om det på håll kan se trångt ut när man kollar på gruppen av spelare som ska få en plats på planet till Frankrike i sommar så kan det öppna sig luckor. Då gäller det att ha gjort sitt max när man varit nära Erik Hamrén. Kanske är det precis det som spelarna i Abu Dhabi insett eftersom ingen var över tio procent i fett, något förbundskaptenen anser är viktigt och så länge han bestämmer så gäller det.

Finland på Armed Forces Stadium inför en tom läktare i Abu Dhabi låter inte särskilt upphetsande, men jag är övertygad om att det struntade Kalle Svensson i 2006 när det blev 0-0 mot Jordanien inför 20 personer precis som Fredrik Stoor när han krigade på plasten i Costa Ricas huvudstad. Inte heller Hysén och Hansson tog hänsyn till svagt motstånd i form av Bahrain och Qatar 2012.

Spelarna som kliver in i eftermiddag måste ha tanken på att briljera inför Erik Hamrén. Kanske räcker det inte hela vägen, men det måste å andra svida i maj om skador eller petningar gjort att konkurrensen är ur spel och så gjorde man inte sitt yttersta när man väl fick läge i öknen i januari. Vem blir det som tar klivet närmare EM i eftermiddag?

Annons
Publicerad 2016-01-06 09:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto