Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vågad satsning med oprövad Kuhn som kanske är en front

Lundhs blogg

Allan Kuhn tar över Malmö FF. Dansken köps loss från sitt kontrakt som assisterande i Ålborg, där han för övrigt assisterat både Erik Hamrén och Magnus Pehrsson, och är trots allt väldigt oerfaren som huvudtränare. Tiden i Midtjylland var kort och han hoppade av efter att ha känt för mycket press och det utan att slutföra en hel säsong.

Så man måste konstatera att det är en vågad satsning av Malmö FF och sportchefen Daniel Andersson. Allan Kuhn passar dock in i jakten på en tränare med tydlig skandinavisk profil och att gå i från det rakare spelet som Åge Hareide stod för. Dessutom gnisslade det en hel del på slutet i samarbetet med norrmannen.

Antagligen är det så att Daniel Andersson, som ju ville gå den sista tränarkursen, får en möjlighet att styra verksamheten på ett annat vis med en oerfaren tränare likt Kuhn som får en chans de flesta bara kan drömma om. I läget som klubben befann sig i så blev detta vägen som man valde efter att man bommat den tränare man trodde på.

Annons

MFF:s förstaval Kasper Hjulmand var i princip klar för klubben, precis som danska medier skrev, men med hjälp av dansk expertskatt och nya investerare i Nordsjälland så kunde han erbjudas tre miljoner kronor om året netto och då hade inte Malmö en möjlighet att haka på i den kampen och fick börja om.

Istället har man sedan inventerat rejält, något Daniel Andersson och vd:n Niclas Carlnén bekräftade, och sedan satte de skickligt spinn på storyn att det var så många som var kallade att träna MFF och därför tog det tid. I själva verket har det varit pressat i klubben och man trodde ett tag på Morten Wieghorst men var inte imponerade nog, eller så var han för stark som i AGF.

Två andra kandidater man träffat och som var med i kampen är Pep Clotet Ruiz och Janne Andersson men i slutändan gick man på Allan Kuhn. Kanske är det ett perfekt val med en tränare som kommer in med lägre svansföring och mindre kraft efter en tid med Hareide och dessförinnan Rikard Norling?

Annons

Dessutom hamnar Kuhn i ett annat underläge från start jämfört med en regerande guldtränare eller en assisterande från Premier League. Kanske är det han som täcker upp för Daniel Anderssons icke-licens nu när sportchefen inte fick plats på den sista kursen? Oavsett, det är ett intressant val utanför den vanliga boxen och det är omöjligt att säga hur det slutar.

Som MFF:are hade det oroat att han är så oerfaren och bara tränat en mindre dansk klubb och det inte ens i två hela säsonger. Han kom in i sin första säsong efter att tränaren fick sparken och hoppade av innan han slutförde den andra säsongen. Däremot har han mycket erfarenhet från tiden som assisterande i Ålborg och har som assisterande varit med och vunnit både cup och liga.

Hösten 2008 fick han hoppa in som tillförordnad huvudtränare i några månader och var då framgångsrik i Europa innan han klev tillbaka som assisterande till Magnus Pehrsson som tog över klubben. Något har trots allt gjort att INGEN i Danmark riktigt satsat på Kuhn som huvudtränare trots en lång karriär i dansk fotboll.

Annons

Här är en intervju i Tipsbladet med Kuhn några månader efter hans avhopp. Där han talar om svårigheten som huvudtränare och där tillvaron åt upp honom och att för honom är livet annat än fotboll. Absolut inget fel i att inse det och att nöja sig med något man är duktig på, men lite udda val är det MFF gjort.

Framtiden lär utvisa om Kuhn blir en stark huvudtränare eller om det är ihop med Daniel Andersson, som är sportchef på pappret men har varit tilltänkt manager i klubben. Inget fel i det valet, det Andersson gjort med MFF under sina år som bas för MFF-bygget går inte att klaga på och han kan klubben utan och innan men kan inte göra jobbet själv.

Eftersom jag jobbade i Göteborg i slutet på 1990-talet så har jag stött på Allan Kuhn som blommade upp som spelare i Örgryte under ledning av Erik Hamrén. Den danske mittfältaren var oerhört sympatisk och lätt att ha att göra med vilket talar för att pressen i Malmö har något positivt att se fram emot.

Annons

Han kändes långt från MFF:aktig, åtminstone på den tiden. När jag skriver MFF:aktig menar jag den här attityden om att man inte ska tro att man är något. Kanske en aning jobbigt för motståndare och utomstående men något som är mer positivt för alla som jobbar i klubben och vill vinna framför allt annat.

***

Reine Almqvist verkar ha bra betalt på resorna med SvFF. I dag erbjöd han sig för att stå för strykning av min skjorta som inte föll honom i smaken. Antingen kunde jag lämna skjortan i hans hotellreception eller så kunde jag ge honom kvittot.

***

Ekwall vs Lundh med Anton Tinnerholm är på väg ut på fotbollskanalen.se. Tekniska problem med vår LiveU som annars ser till att man alltid kan sända live.

***

Hasse Backe är på plats med det finska landslaget och var inte riktigt nöjd med alla återbud han råkat ut för. På söndag är det match mot Sverige och det lär återigen bli många byten i en landskamp som inte blir officiell och därmed inte räknas på Fifa-rankningen.

Annons

Det gör däremot Finlands match mot Island i nästa vecka. Då kommer Lasse Lagerbäck hit med delar av sitt EM-deltagande lag och två svenska förbundskaptener för andra landslag ställs mot varandra. Har Sverige haft fler förbundskaptener ute på herrsidan tidigare? Även Magnus Pehrsson finns ju i Estland.

***

I dagens Fotbollskanalen On Tour är SvFF:s Håkan Sjöstrand gäst. Han håller inte igen apropå klädbråket mellan SOK och SvFF och då vad landslaget ska spela i för dräkter.

***

Finska spelarna äter frukost på samma ställe som det svenska presspacket. Något att skylla på om man snubblar i Abu Dhabi.

Publicerad 2016-01-08 13:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto