Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF behöver en Björn Eriksson

Lundhs blogg

Blåvitts högerback Emil Salomonsson är gäst i podden denna vecka. Han får samtidigt chansen i Erik Hamréns landslag i den sista samlingen innan förbundskaptenen ska välja ut 23 spelare som får följa med till EM i Frankrike.

I podden berättar Salomonsson om den målmedvetna satsningen som gett effekt, om konkurrensen till höger inför EM, hur han ser på att förbundskaptenen knappt haft kontakt med honom genom åren och om operationen där han satte karriären på spel.

Dessutom är Salomonsson öppen om hur krisen i Blåvitt påverkat honom, den dåliga informationen från ledningen, vilken press han känner, om det kan vara aktuellt att att sänka lönerna och att han inte vill lämna klubben innan han vunnit SM-guld.

Emil Salomonsson tackar samtidigt orienteringen som barn och spel i seniorlag som tonåring för sin utveckling, talar om Janne Anderssons betydelse, Halmstads havererade spanska satsning och att hans flytt räddade klubbens ekonomi.

Annons

Totalt finns 95 avsnitt av podden #Lundh och fram till nu är det nästan sex miljoner lyssningar vilket är häftigt. Henrik Larsson, Jonas Thern, Hasse Backe, Nanne Bergstrand, Pia Sundhage, Lotta Schelin och många fler har gästat.

Alla avsnitt går att lyssna på via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns podden på Podcaster, Podkicker och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

***

Allsvensk upptaktsträff i Upplands Väsby under måndagen och det är alltid givande att träffa spelare och ledare från de 16 allsvenska klubbarna. Visst, det kan förvåna att fler inte passar på när de är på scen och säljer in sina lag och klubbar bättre.

Samtidigt är det kanske lite av en svensk mentalitet. Att inte vilja sticka ut för att det kan riskera att straffa sig. Så inte underligt att danske MFF-tränaren Allan Kuhn var bäst på scen och underhöll en del.

Annons

***

Explosioner på Bryssels flygplats. Minst elva döda, enligt belgiska medier. Det är svårt att inte tänka terrordåd i dessa tider. Hur ska man hantera EM i Frankrike med det här hängande över sig?

***

AIK:s styrelse har kravet SM-guld på Andreas Alm. Tuff kravbild som knappast rimmar med verkligheten där klubben sålt Bangura och mist Goitom i vinter och även tappat Bahoui i augusti.

***

Landslaget laddar för EM-guld. Med tanke på att fotbollschefen Lasse Richt delvis förklarade triumfen över Danmark via en stängd dag för medierna från Blågults sida när danskarna körde öppna spjäll så har det uppenbarligen fastnat.

Inför mötet med Turkiet ransonerar man svenska spelare. Fem stycken måndag, fem stycken tisdag och endast en spelare onsdag och då på podiet ihop med Erik Hamrén i Antalya. Därefter är det inget vare sig fredag eller lördag.

Annons

***

Kul att se Emir Bajrami på gott humör igen. Bara hoppas att han kommer tillbaka i gammalt slag.

***

Spelarna får för övrigt ett mindre påsklov. De är lediga från Långfredagens förmiddag till Påskdagen. För Zlatan Ibrahimovic blir det utbyggt ytterligare när han slipper att åka med till Turkiet.

Erik Hamrén uppgav att han tänkt på att ge Zlatan ledigt innan oroligheterna, men med tanke på att det varit flera attentat under våren är väl just det tveksamt. Dessutom svårt att tro att det inte är en faktor.

Sedan är det säkert smart att Zlatan slipper den matchen, Paris SG är säkert nöjt och det kan man ha igen för svensk del. Dessutom är det säkert skönt för lagkaptenen att slippa resa till en plats där han hade varit extra utsatt.

***

Var på förbundets årsmöte i lördags och där var det tydligt att SvFF-basen Karl-Erik Nilsson, generalsekreterare Håkan Sjöstrand och styrelsen tagit beslutet att svensk fotboll ska försöka göra skillnad i viktiga samhällsfrågor. Främst handlade det om integration och om att olika är bra.

Annons

Sjöstrand berättade om en ny fond som man ska lansera och där föreningar ska kunna söka pengar till projekt som jobbar i den här riktningen. Fotbollen spelar en viktig roll i samhället och nu är man verkligen beredd att ta det ansvaret var signalen.

I en tid när flyktingströmmar väller in i Europa och genererat både diskussioner och en polarisering om hur man ska hantera det så skulle jag klassa det som politiska utspel. Uppfriskande att SvFF tar ett sådant grepp, och på den allsvenska upptaktsträffen snuddade Nilsson vid ämnet igen.

Då gör det lite ont att se hur valhänt SvFF hanterar frågan kring att spela match i Turkiet. En stat som inte bara befinner sig i fritt fall när det handlar om pressfrihet och demokrati utan även är involverat i flera stridigheter, både inne i landet och utanför.

Annons

Lägg till att flera terrorattentat drabbat oskyldiga i både Ankara och Istanbul de senaste månaderna och där det var i nytt i helgen som gick. På söndagen blåste man av Galatasaray-Fenerbahce på grund av en hotbild mot Istanbul-derbyt.

På den första presskonferensen inför Sveriges match i Turkiet så inleder Erik Hamrén med att prata om hur han ser fram emot samlingen, två bra motståndare och att Turkiet är en bra värdemätare. Det är mesta är riktigt bra, enligt förbundskaptenen.

Jo, jag vet att han bara är tränare men när känslomänniskan Erik Hamrén distanserar sig från att det skulle vara något speciellt att åka till Turkiet och att han bara gör sitt fotbollsjobb så skär det sig. Varför kan han inte på något sätt kliva ur den rollen?

En förbundskapten som byggt en stor del av sin tid som ledare för landslaget genom att prata om uppumpade bröst, att visa attityd och vilja och ge allt. Här ger han ingenting utan sitter som en tjänsteman och försöker låtsas som om omvärlden inte rör honom.

Annons

För att tala klarspråk: det är NOLL shajning kring förbundskaptenen när det handlar om att visa vad han står. Kim Källström överglänste honom i höstas med några enkla meningar om flyktingkrisen. Nu var det Albin Ekdal och Johannes Hopf som sa det självklara.

Om nu Hamrén inte klarar av att formulera sig eller att uttrycka annat än att han bara gör sitt jobb och att andra tar besluten om var man spelar så får någon annan kliva fram. SvFF kan inte vara politiska när det passar och sedan ducka.

Förbundets pressavdelning är oerhört noga med att få fram skyltarna med alla sponsorer på, men här klarar man uppenbarligen inte att bedöma känsligheten kring att spela i Turkiet. Att man inte är proaktiv och övertydlig kring läget är något man måste jobba med.

Sverige har på senare år spelat matcher mot och i länder som Förenade Aarabemiraten, Saudiarabien, Kina, Turkiet, Iran, Nordkorea, Qatar, Bahrain, Syrien och Oman. En del mer problematiska än andra och då måste man ställa sig långt fram och ta diskussionen.

Annons

Önskar så att RF-basen Björn Eriksson fanns i rummet. Han har som få andra idrottsledare vågat ta steget fram och rakryggat tala klartext och pekade tidigt på vad som varit fel i det internationella friidrottsförbundet. Och han vill se att fler följer handbollens exempel.

Ni som inte minns handbollens insats under VM i Qatar så var både förbundet, förbundskaptenen och spelarna tydliga om synen på regimen när man anlände för att spela mästerskapet i det lilla emiratet. Man behöver inte bojkotta, men man kan vara tydlig.

Ska man spela på torsdag? Jag har inte förstått hur man kunde boka in Turkiet från start och tycker det är fel att spela matchen. Samtidigt är motståndet en spegel av Sveriges status som fotbollsnation och det är säkerligen så att man fått till en bra deal som kostar mycket att hoppa av.

Annons

För den turkiska staten och för dess fotbollsförbund hade det varit en enorm prestigeförlust att inte kunna spela matchen i Antalya. Som Ankara-boende Hopf konstaterar om att ställa in: “Det är inget alternativ. Man kommer göra allt för att spela den.”

Så all försäkran om att det inte finns något hot med att spela matchen från guvernören i Antalya eller det turkiska fotbollsförbundet får man nog ta med försiktighet. Trots allt är de parter i målet och vill att matchen ska spelas till varje pris.

Om Sverige ändå åker så kan SvFF och dess representanter – och där ingår både tränare och spelare – låtsas som att det är ingenting att åka dit och spela fotboll. För landslaget blir här en bricka i ett helt annat politiskt spel och det är för naivt att ignorera det.

Publicerad 2016-03-22 09:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto