Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Var finns mittfältaren som ger Sverige stadga?

Lundhs blogg

Den förre skyttekungen och numera SVT-experten Daniel Nannskog är gäst i nystarten av podden Lundh. Lyssna via den här länken. Där ger han sin syn på landslaget efter Zlatan, vilka som kliver fram, varför han anser att Janne Andersson var helt rätt val och hur han såg på Kim Källströms sommarprat om bland annat att Zlatan styrde det mesta.

Den tidigare anfallaren ger självklart sin syn på Allsvenskan, talanger som Alexander Isak och berättar att han gärna återvänder till fotbollen som sportchef, hur han skulle bygga ett lag och drar exempel på dålig scouting i bland annat IFK Göteborg som värvade från Norge.

Totalt finns 113 avsnitt av podden #Lundh och ALLA avsnitt finns här och bland gästerna finns nye förbundskaptenen Janne Andersson, hans två scouter Jonas Thern och Tom Prahl, spelare som Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist, Patrik Carlgren och Emir Kujovic, journalister som Erik Niva och Robert Laul och inrikesminister Anders Ygeman.

Annons

***

Hela presskonferensen med Janne Andersson ser du nedan. Rätt intressant med hans inställning till läckta startelvor och annat som stört hans föregångare.

***

Sverige kan återvända till att ladda upp i utlandet inför landskamper. Möjligen samlas man i Luxemburg och tränar på plats där från måndag 3 oktober inför VM-kvalet 7 oktober. Under Erik Hamréns dagar och även på slutet av Lars Lagerbäcks tid så åkte man ofta bara ett drygt dygn före avspark.

***

Precis som under EM-slutspelet i Frankrike så räckte inte det svenska mittfältet till riktigt i VM-kvalpremiären mot Nederländerna heller. Framför allt det centrala mittfältet med Oscar Hiljemark och Alexander Fransson haltade i Janne Anderssons landslagsdebut, men även Marcus Rohdén hade det tufft på högerkanten.

Emil Forsberg var ett undantag med ett vasst avslut och dessutom spelvändningen som ledde till det svenska målet. Han vågade dessutom hålla i bollen och utmana och Sverige behöver mer av den varan om man ska höja sig ytterligare i jakten på en trovärdig VM-jakt.

Annons

Om inte mittfältet funkar så blir både försvarsspelet och anfallsspelet lidande. Kan sakna en mittfältare som skulle ge Sverige lugn och stadga. Någon som inte bara krigar och försöker vinna boll utan en spelare som verkligen kan hålla i bollen och ge ett lugn och bidra till ett anfallsspel som saknades stora delar av matchen.

En Anders Svensson eller en Kim Källström i toppslag eller en Jonas Thern. Inser att det är svårt att tvinga fram en spelare i den klassen och samtidigt är det svårt att se några givna alternativ centralt i dagens svenska fotboll. För det är uppenbart att det är centralt även om det handlar om kollektivet och laget.

Givetvis är Albin Ekdal högaktuell om han får ordning på skadorna för han var kraftfull när han väl spelade under EM-slutspelet. Dock oroar det att han är så skadebenägen och att en ankelskada förstört starten av den här säsongen, och att han fick förra säsongen spolierad.

Annons

Annars ser jag inga direkta lösningar. Om Oscar Lewicki hittar formen? Nja. Eller ska Andersson hoppas på att Rasmus Elm hittar tillbaka efter sjukdomar och annat som stört? Det svåra är att det inte finns några givna och verkliga alternativ. Kanske handlar det om att ge Fransson/Hiljemark förtroende och tid?

På högerkanten är det givet att Andersson kan hitta något annat än Rohdén. Jimmy Durmaz fanns med i VM-kvaltruppen men ansågs för offensiv av förbundskaptenen men bör ha möjligheten att utmana i nästa VM-kval mot Luxemburg och Bulgarien. Utanför truppen finns Nabil Bahoui, Sam Larsson och Robin Quaison som Andersson och Peter Wettegren bör kolla in.

Även om Janne Andersson bara tar en match i taget så är verkligheten sådan att VM-kvalet är en serie över tio matcher och man har sällan råd att tappa många poäng på hemmaplan om man ska tro på VM och Luxemburg måste man bara slå både hemma och borta.Så det krävs sex poäng i oktober då Luxemburg väntar borta och Bulgarien hemma.

Annons

Då vill det till att Sverige höjer sitt anfallsspel ett snäpp för det var som Janne Andersson konstaterade, att om landslaget spelar som mot Nederländerna så kommer man närmare en förlust. Det måste helt enkelt till ett mittfält som ser till att det händer mer än att det krigas och vinns bollar som tappas direkt.

Publicerad 2016-09-07 11:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto