Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Önskar så att Lennart Johanssons initiativ får effekt

Lundhs blogg

img_9272I tisdags kväll på restaurang Ulla Winbladh skrev förre Uefa-basen Lennart Johansson under ett förordnande för en ny stiftelse. Det var advokaten och AIK:s förre ordförande Johan Strömberg som levererade dokumentet som Sveriges kanske störste idrottsledare genom tiderna satte sin signatur på och som är grunden till ett spännande initiativ.

Lennart Johansson Foundation ska försöka skapa en vass utbildning för idrottsledare i samarbete med ett par universitet ute i världen. I dagsläget har man kontakter med Stanford i USA och med en del av Cambridge i England. Tanken är helt enkelt att försöka få in tankar om demokrati, öppenhet och fair play och ge ledarna styrka.

Låter helt perfekt om man får det att rulla och är det dessutom öppet för kritiker som en del av utbildningen så är det vad fotbollsvärlden behöver. Inte minst därför att utbildning av den här typen är eftersatt och knappt finns.

Att se till att ledare inom fotbollen lär sig hur man ska organisera och driva organisationer utan att tumma på insyn och demokrati är vad fotbollen behöver. Frågan är bara om det finns intresse att ändra på det? Jag hoppas att man lyssnar på Lennart Johansson.

Annons

För ingen har väl missat skandalerna som rullats upp inom främst Fifa men även inom Uefa och andra av fotbollens konfederationer. Vi har sett det tidigare i IOK och flera gånger i det internationella friidrottsförbundet och tyvärr finns det mer eller mindre i de flesta andra internationella idrottsförbund. Varken nationsförbund eller klubbar är heller förskonade.

Mycket handlar om en kultur som har idrottens styrande i ett grepp. Där man på olika sätt utnyttjar sina positioner och samtidigt stoppar insyn och där val och andra demokratiska processer inte fungerar. Få kan heller klättra i organisationerna utan att blir en del av kulturen på ett eller annat vis, och försöker man ändra på det blir man marginaliserad.

Lennart Johansson vet. Han försökte på många vis att förändra kulturen inom fotboll, men utan att lyckas. Dessutom kan han i dag ångra att han inte gjorde ännu mer när han var Uefa-bas och vice-president i Fifa. “Jag borde ha varit aggressivare och vi hade mycket ambitioner men det höll inte hela vägen. Jag såg mycket och gjorde för lite”, säger han.

Annons

Den förre Uefa-basen är väntat kritisk mot delar av det gamla ledarskapet inom Fifa och Uefa men säger att Sverige inte är förskonat från det här vare sig inom förbundet eller på klubbnivå. “Det här förekommer även hemmavid och viktiga personer som vill något annat sablas ner eller får problem att utföra sitt arbete.”

Han talar om SvFF-basen Karl-Erik Nilsson som en slipad politiker med väldigt tydliga ambitioner att nå högst upp inom den internationella fotbollen. Att Nilsson tidigt backade Alexander Ceferin som ny Uefa-bas efter en personundersökning var en möjlighet för SvFF-ledaren att stärka sin roll inom Uefa, enligt Lennart Johansson.

Den förre Uefa-basen säger att han själv var mycket skeptisk till slovenen Ceferin som ny Uefa-bas. “Jag var strängt emot att ta in honom sett till han är en man som inte gjort så mycket inom fotbollen. Efter att ha träffat honom i samband med kongressen inser jag att jag hade fel, Ceferin gjorde ett mycket starkt intryck på mig. Jag hoppas att han lyckas efter bluffen Michel Platini.”

Annons

Efter nån timme med den snart 87-årige Johansson går det att se att han brinner för utbildningsprojektet. Att initiativet ska försöka fånga upp ledare som inte nått högst upp och ge dem verktyg via en bra utbildning där även kritiker ska få delta och föreläsa. Dessutom ska utbildningen ge ledarna en möjlighet att bygga nätverk med likasinnade. Man ska även ge ut mycket skrifter för att sprida kunskap.

Lennart Johansson gör nu allt vad han orkar för att ge utbildningsinitiativet dragkraft och har fått med Luis Figo och Göran Persson och förfrågningar finns hos Kofi Annan och andra stora namn. Dessutom var Johansson på Uefa-kongressen tidigare i september och berättade om sina planer för exekutivkommittén. Han har även skrivit brev till generalsekreteraren och Uefa ställer sig positivt även om inget är klart, men det kan bli så att organisationen är med och stöttar initiativet.

Annons

Annars handlar det om att försöka samla in pengar för att få fart på det på allvar. Tanken är att utbildningen ska finansieras av att deltagarnas arbetsgivare i form av klubbar, ligor och förbund betalar den, lite som företag skickar sina höga chefer på utbildning, men att det ska finnas möjligheter till att dela ut stipendier till deltagare vars arbetsgivare saknar resurser.

“Det är stora pengar det handlar om, det kommer att vara hög kvalitet och då blir det dyrt, men vi är övertygade om att det blir attraktivt att gå kursen”, säger advokaten Johan Strömberg som dragit i gång initiativet med Johansson och kollegan Jonas Mannerfelt och Strömberg är hoppfull om att få till effekt. “Kan vi få till 30-40 elever per år så kan vi rita om kompassen för en del av dem på några år”.

Annons

Tanken är även att stiftelsen årligen ska dela ut Lennart Johansson Award för att uppmärksamma gott ledarskap inom fotbollen. Allt för att försöka uppmärksamma de goda exemplen i en värld där det på senare år varit gott om negativa exempel och många förknippar bara Uefa och Fifa med skumma affärer, polisrazzior på femstjärniga hotell och pengar som försvinner från sporten.

Har respekt för Lennart Johansson och vad han gjorde, inte minst för att han i dag inser att han kunde gjort ännu mer. Att han inte ger upp utan försöker förändra ytterligare är starkt. Vill verkligen att han och hans partners ska lyckas, men fotbollsvärlden är inte lättacklad och många har mycket att förlora om man ändra på kulturen. Ändå hoppas jag verkligen att det går i lås.

Publicerad 2016-10-09 18:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto